on

RENOVAREA ZIDURILOR EXTERIOARE - Rezistent, frumos si usor de realizat

31 martie, 2020

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Chiar daca situatia actuala ne impiedica sa ne desfasuram activitatile obisnuite, nu trebuie sa lasam plictiseala sa puna stapanire pe noi. Forumistul si prietenul nostru, Domnul S. C., ne povesteste intr-un mail transmis pe adresa Redactiei, cum a renovat, cu panouri din piatra reconstituita, gardul zidit al casei sale. Aceasta este situata in Italia, in regiunea Toscana, acolo unde se lucreaza in mod traditional cu piatra naturala. Iata in ce a constat proiectul lui:

«Anul acesta am decis sa repar cat mai bine zidul exterior care delimiteaza curtea si intrarea in casa mea. Este vorba de un gard zidit realizat din caramida, tencuit si zugravit in alb, apoi acoperit cu piatra naturala („pietra serena”). La fiecare doi - trei ani trebuia neaparat reparat si zugravit din nou, deoarece se degrada si se murdarea de la vreme, de la poluarea atmosferei si de la trafic.

Astfel, consultandu-ma cu un dealer local de materiale de constructie, care a luat in considerare stilul casei, dar si al zonei, acesta mi-a prezentat doua solutii posibile:

  1. Indepartarea tencuielii vechi si imbracarea completa a zidului cu placi de gresie din piatra naturala/„pietra serena” sau cu „cotto fiorentino” sau cu „pietra Luserna”. Avand in vedere ca toate aceste materiale sunt deja folosite la scari si rampa garajului, combinate corespunzator, sunt sigur ca ar fi dat un rezultat final bun.

 

  1. Indepartarea vopselei de deasupra tencuielii si aplicarea peste tencuiala veche a unor panouri subtiri din piatra reconstituita, de aproximativ 2 cm grosime, ceea ce mi-ar fi permis pe langa mentinerea tencuielii si pastrarea placilor acoperitoare, din piatra naturala/ “pietra serena”, inca foarte frumoase, odata curatate.

 

Este clar ca prima solutie ar fi implicat o munca de durata, care ar fi generat mult praf si moloz prin demolarea vechii tencuieli, in timp ce a doua solutie ar fi fost mult mai rapida si mai curata.

Asa ca am decis sa merg pe cea de-a doua solutie si am fost directionat catre produsele firmei DECOR specializata in producerea de placi de piatra naturala reconstituita.

Este vorba despre panouri de piatra naturala maruntita si reconstituita pe un suport din fibra de sticla.

Prin urmare, aceste panouri sunt foarte usoare, reproduc fidel piatra din care deriva, se aplica rapid, fiind foarte simplu si usor de lucrat cu ele.

De asemenea, sunt foarte rezistente la agentii atmosferici, cel putin la fel de mult ca pietrele naturale din care provin.

Ca model, reproduc o varietate de pietre diferite ca marime si culoare, dar si multe tipuri de teracota italiana. In plus, exista colturi pre-formate care faciliteaza asamblarea si dau un rezultat mult mai frumos.

Placile sunt furnizate cu tot materialul necesar pentru asamblare si finisare: spuma poliuretanica, chit si oxizi pentru vopsirea si protejarea chitului.

Eu am folosit aceste panouri pentru acoperirea peretilor externi, dar pot fi de asemenea, utilizate atat in interior, cat si pentru a proteja fatadele exterioare.

Am reusit sa fac totul cu ajutorul unei rude, mai experimentate decat mine in zidarie si am terminat in circa o saptamana fara sa facem mizerie ... si doar un pic de praf!

Este suficient sa taiati panourile la dimensiunile necesare cu un polizor unghiular si apoi sa le fixati si montati cu adezivul potrivit. Trebuie sa aveti grija sa le fixati imediat dupa ce au fost asezate pe pozitie, cu dibluri de expansiune pentru a le mentine nemiscate pana cand se intareste adezivul. Dupa cateva ore, diblurile pot fi indepartate, orificiile si imbinarile umplute cu chit care, odata uscat, trebuie colorat cu oxizii furnizati.

Citeste si Ce adeziv sa alegi pentru montarea pietrei naturale.

De asemenea, aveti posibilitatea de a descarca de pe site-ul Decor un filmulet si un articol, care prezinta toate instructiunile de asamblare si finisare a acestor panouri.

Cealalta solutie ar fi implicat neaparat un specialist in zidarie, ar fi durat cel putin doua saptamani de munca si ar fi produs o multime de moloz, care apoi ar fi trebuit transportat la depozitele de deseuri.

In concluzie cred ca am facut o treaba buna, de durata, fara a fi nevoie de intretinere frecventa si la un cost mai mic decat metodele “traditionale”.»

Multumim domnului S.C. din Toscana, Italia - si asteptam în continuare povestile voastre pe adresa Redactiei Misiunea Casa!

De asemenea, ne face deosebita placere sa va semnalam, pe site-ul Partenerului nostru de Incredere, PIATRAONLINE, o ofertă variată pentru placarea gardurilor: de la piatra compozit pana la adezivi si solutii de tratare si curatare.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Intretinerea gardului pentru casa si gradina Intretinerea gardului pentru casa si gradina
Panou Gard Bordurat, Gard tip Jaluzea sau Gard Rancho direct de la Producator - HitPlas Panou Gard Bordurat, Gard tip Jaluzea sau Gard Rancho direct de la Producator - HitPlas
Descopera noile modele de garduri RUFSTER ! Descopera noile modele de garduri RUFSTER !
Tabla decupata - noul trend in materie de garduri si porti Tabla decupata - noul trend in materie de garduri si porti
Transforma-ti Gradina cu Lemn Compozit: Durabilitate si Estetica Moderna Transforma-ti Gradina cu Lemn Compozit: Durabilitate si Estetica Moderna
Poarta glisanta automata: sfaturi de montare Poarta glisanta automata: sfaturi de montare

Vezi mai multe articole