A fost o vreme cand cei care foloseau sistemul de incalzire centralizat au preferat sa-si monteze repartitoare de caldura, platind astfel doar caldura de care beneficiau. Intre timp, dupa una-trei ierni in care au platit facturile de caldura calculate de firma care montase si calcula consumul inregistrat de repartitoare, si dupa ce au comparat cu facturile prietenilor care nu au montate repartitoare, multi au ajuns la concluzia ca repartitoarele nu merita. Pe de o parte, pentru ca nu platesc mai putin decat cei care nu au repartitoare (in multe cazuri platesc chiar mai mult), pe de alta parte, pentru ca cei care au montate repartitoare beneficiaza de mai putina caldura decat cei care nu au repartitoare.
Motivul pentru care, la un apartament de 2 camere si o suprafata de 60 m2, facturile calculate prin citirea repartitoarelor sunt mai mari decat facturile celor care platesc in sistem pausal, ramane o necunoscuta. O posibila explicatie ar fi urmatoarea: la consumul inregistrat de repartitoare se adauga un coeficient pentru tevile care trec prin casa, plus cheltuielile de functionare a firmei care citeste repartitoarele si face calculele.Cei care au montate repartitoare beneficiaza de mai putina caldura. Este adevarat acest lucru, majoritatea celor care au repartitoare prefera sa inchida caldura dimineata, cand pleaca la serviciu, si sa o deschida seara, cand se intorc. Dar, in timpul acesta, mai ales daca blocul nu este reabilitat termic, in apartament se face frig si dureaza putin pana cand se incalzesti. Ori, in aceste conditii, daca factura la incalzire nu este simtitor mai mica decat a celor care platesc in sistem pausal si tin caloriferele pornite tot timpul, este normal sa apara frustrari, este normal ca oamenii sa doreasca sa revina la sistemul de contorizare la nivel de scara, nu la sistem individual.
Suntem constienti ca subiectul este sensibil si ca nu avem toate raspunsurile, tocmai de aceea va invitam sa ne povestiti experientele voastre si, impreuna, sa gasim raspunsurile acestei situatii. Cum credeti ca-i mai bine, cu repartitoare sau fara?
2 Comentarii
mx81
05 ianuarie, 09:39
Repartitorul este aparenta ca platesti cit ai consumat . Este un mod "corect" de impartire a pierderilor . La valoarea energiei consumate se adauga costurile firmei care citeste si calculeaza repartitoarele .Deci este normal sa fie mai scump . Singurul sistem in care platesti cit consumi este cel individual . Si de altfel cel mai ieftin . Nu are Director , contabila , secretare , telefoane mobile cu acces la internet , masina de serviciu cu combustibil nelimitat . Afara de faptul ca o centrala de apartament are randamentul de 90-92% iar sistemul centralizat are pierderi suplimentare la transport , distributie , Asta daca ar avea la productie un randament asemanator .
Sorin Andrei
27 decembrie, 17:13
Asa este, la un apartament de doua camere parter, bloc fara izolatie termica chiar daca doua zile pe saptamana nu sta nimeni acolo si caloriferele sunt oprite vin facturi foarte mari din cauza repartitoarelor. Cand este frig bine afara sub -5 grade caloriferele nici nu fac fata insa costurile cresc exponential.