Sondajul intreprins in randurile membrilor asociatiei indica faptul ca multi dintre noi apreciaza necesitatea montarii de repartitoare de caldura, mai ales ca si prevederile legale considera acest lucru drept obligatoriu. Iata insa ca se opun acestei actiuni tocmai presedintele si vicepresedintele comitetului, pus alti cativa proprietari, care cer un calcul concret al avantajelor si dezavantajelor.
Margareta Socrate, Bucuresti
Raspuns: Montarea repartitoarelor de caldura este una din conditiile reabilitarii termice a cladirilor si avea ca termen data de 1 ianuarie 2007, urmand ca abia din 2010 sa fie obligatorie prezentarea de certificate energetice in cazul vanzarii sau inchirierii de apartamente din blocurile de locuinte. Desigur, nu pot fi contestate avantajele repartitoarelor, cu deosebire in cazul celor ce stau prea putin timp pe acasa, dar costul lucrarilor si mai ales “taxele” de citire a consumurilor i-au facut pe multi sa considere ca “ceea ce castigam pe mere, dam pe pere”, firmele pretinzand chiar mai mult decat se poate economisi. Ca atare, ar fi binevenita o analiza a costurilor pretinse de firmele specializate in montari de repartitoare si urmarirea consumurilor.
Vreau sa stiu daca sumele pretinse de presedintii de comitete executive, comisii de cenzori si chiar simpli membri de comitete au un regim anume reglementat de legislatia financiara sau constituie asa, niste bani de buzunar?
Petru Miletineanu, Bucuresti
Raspuns: Sumele sunt acordate cu aprobarea adunarii generale si se incadreaza in randul veniturilor asimilate salariilor. Modul de calculare a impozitului acestora este stabilit prin art 55, alin. 2, litera b din Legea 571/2003, adica se retine impozit potrivit metodologiei de calcul a impozitului pe salarii.
Eugen Eftimiu
Specialist in probleme locative
Sursa: Libertatea
Comentarii
Nu exista comentarii.