Restantele la intretinere - platite in rate pe 3 ani, fara penalitati

27 iunie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Legea este acum in mana deputatilor, Camera avand putere decizionala
 
Datornicii nu mai sunt debransati, ci vor primi un „consum minim de energie termica“
 
Restantele la intretinere – platite in rate pe 3 ani, fara penalitati
 
Senatul a adoptat un proiect de lege prin care persoanele fizice si asociatiile de proprietari cu datorii la intretinere vor beneficia de anularea penalitatilor si a majorarilor pentru intarzieri, cu conditia sa achite restantele in decurs de trei ani. Propunerea legislativa are ca scop diminuarea „arieratelor asociatiilor de proprietari”. Sumele esalonate vor putea fi platite in rate egale. Consumatorii ar urma sa achite acesti bani impreuna cu factura curenta, in cel mult 30 de zile de la data facturarii. Proiectul urmeaza sa fie discutat in Camera, care are calitatea de for decizional.
 
Comunitatea locala preia datoriile „deloc-platnicilor”
 
In cazul in care persoanele fizice si asociatiile de proprietari nu platesc restantele la intretinere nici dupa acesti trei ani, rau-platnicii urmeaza sa fie deconectati de la servicii. Realimentarea cu apa calda sau caldura va fi reluata doar in momentul in care plata va fi efectuata integral. In acelasi timp, administratia si comunitatea locala sunt obligate sa preia datoriile. Autoritatile publice trebuie sa aprobe „un numar de consumatori” care sa beneficieze de „consumul minim de energie termica, apa calda menajera, apa si canalizare”. Motivul ar fi ca astfel sunt evitate problemele de ordin tehnologic si social, dar si pentru a asigura sanatatea publica.
 
„Metoda RADET“: amenintarea cu pierderea locuintei
 
Numai in Bucuresti, aproximativ 30.000 de apartamente au datorii la intretinere din cauza costurilor ridicate ale facturilor de apa calda si caldura ale RADET. Fara a folosi modelul propus de parlamentari, regia a reusit sa recupereze in toamna anului trecut aproximativ 50 de milioane de lei, din totalul datoriilor de 70 de milioane ale asociatiilor de proprietari. Familiile rau-platnice au fost avertizate iar asociatiilor de proprietari li s-au cerut liste cu datornicii, pentru scoaterea la licitatie a apartamentelor acestora si recuperarea datoriilor.
 
Procedeul folosit de RADET a avut efect, desi in anul 2007 nu au fost scoase la licitatie decat trei apartamente ale unor proprietari care aveau datorii enorme la RADET (aproape jumatate din valoarea locuintei). Numarul redus de procese castigate cu proprietarii rau-platnici se explica prin faptul ca, in general, legile nu impun recuperarea eficienta a datoriilor. „In foarte multe cazuri, rau-platnicii nu sunt proprietarii apartamentelor in care locuiesc, iar legea nu permite scoaterea la licitatie a acestor locuinte pentru recuperarea daunelor”, explica directorul regiei, Virgil Ramba.
 
RADET continua sa inregistreze datorii ale abonatilor, cu toate ca tariful energiei termice si al apei calde livrate populatiei este subventionat de la bugetul local in proportie de peste 50 la suta. RADET primeste o subventie de aproape jumatate de miliard de lei anual numai de la Primaria Capitalei, fara a socoti banii alocati de Guvern pentru modernizarea si cresterea randamentului regiei.
 
Sursa: Gandul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Carrefour Romania: garantat scaderea TVA-ului la 19% se regaseste in pretul platit, de la 1 ianuarie 2017 Carrefour Romania: garantat scaderea TVA-ului la 19% se regaseste in pretul platit, de la 1 ianuarie 2017
Morfeus Regal – Nivel High Class pentru saltele Morfeus Regal – Nivel High Class pentru saltele
Dezvoltatorii imobiliari ar putea renunta la Romania Dezvoltatorii imobiliari ar putea renunta la Romania
Cum s-au evaporat banii pagubitilor de la Planorama - 05 octombrie 2010 Cum s-au evaporat banii pagubitilor de la Planorama - 05 octombrie 2010
Programul Programul "Prima casa" starneste reactii diferite intre specialisti - 22 Mai 2009
Imobiliar - Litoralul atrage investitorii in rezidential Imobiliar - Litoralul atrage investitorii in rezidential

Vezi mai multe articole