on

Review - TV Sony XH90 + Soundbar SONY HT-G700

25 februarie, 2021

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Mereu am fost fascinat de cat de repede se schimba lotul televizoarelor din stocul magazinelor de electronice. Am tot incercat sa aleg un model potrivit pentru un upgrade in ultimii ani si de fiecare data cand eram aproape decis, un nou lot de modele mai noi, “mai performante” luau locul celor vechi. La fel de interesant mi se pare cum intotdeauna se gasesc reduceri colosale, chiar si la cele mai noi modele, dar asta tine mai mult de marketing si este un cu totul alt subiect.

 

Am ajuns apoi la concluzia ca imi trebuie un ghid de cumparare al televizoarelor, neputandu-ma orienta doar dupa specificatiile de pe site-urile shopurilor care, de cele mai multe ori, imi pareau foarte similare intre modele intre care exista o diferenta substantiala de pret. Si nu doar atat, majoritatea specificatiilor imi erau necunoscute si ma induceau in eroare - de exemplu, diferenta dintre HDR10, HDR10+ si Dolby Vision.

 

Dupa ce aruncam o privire asupra caracteristicilor care ar trebui sa ne intereseze atunci cand achizitionam un TV as vrea sa stabilim impreuna daca TV-ul celor de la Sony - anume XH90 - este alegerea rentabila pentru cei ce isi doresc sa isi schimbe televizorul anul acesta.

 

Dupa ce anume ne uitam atunci cand vrem sa achizitionam un TV?


1. Dimensiunea


Primul lucru pe care il luam in considerare este diagonala tv-ului.


Televizoarele se masoara in diagonala. Exista un raport ideal intre marimea display-ului si distanta de la care o persoana se uita la acesta, scris de oameni mai inteligenti ca mine. Din fericire exista calculatoare online care sa ne ajute sa determinam dimensiunea ideala a televizorului pentru camera in care vrem sa ne uitam la el: gasiti aici.


2. Rezolutia


1080p vs 4k vs 8k


4K inseamna de fapt Ultra HD, adica o multiplicare de 4 ori a rezolutiei pe care o poti gasi pe televizoarele Full HD (4 x 1920x1080), ceea ce ofera claritate net superioara a imaginii.

Aproape toate televizoarele au mai nou 4k. A devenit noul standard si un tv 4k nu mai este nici pe departe la fel de costisitor ca acum 5 ani. Majoritatea platformelor de streaming livreaza in 4k si chiar si in televiziunea romana au aparut cateva canale (Digi sport 4k) care transmit 4k. Chiar si asa, pentru persoanele limitate de un buget restrans, nu este nimic neinregula in a opta pentru un TV bun cu rezolutie FullHD, dar eu as recomanda 4k datorita detaliilor sporite, a contentului exclusiv, pentru ca este la indemana pentru cei ce ar vrea sa investeasca in console de gaming ce suporta 4k (de ex ps5/ps4 pro si xbox one x/series x) si de asemenea pentru ca majoritatea tv-urilor 4k vin cu tehnologia HDR - ce imbunatateste semnificativ imaginea televizorului.


La celalalt capat al spectrului avem televizoarele 8k. Chiar daca imaginea lor poate arata incredibil, acestea sunt foarte scumpe si, la momentul actual nici nu exista foarte mult content 8k pe piata. Vor fi relevante in cativa ani, dar pentru acum, 4k mi se pare suficient.

 

3. Tip Display


OLED vs LED/LCD


Aici exista 2 mari categorii: OLED si LED/LCD. Poate ati auzit de QLed sau Nanocell, acestea se incadreaza in a 2-a categorie, fiind displayuri led/lcd calitative cu (unele) extra optiuni.


Personal, cred ca televizoarele OLED sunt superioare. Un display OLED poate aprinde/stinge fiecare pixel individual, obtinand astfel o profunzime aparte in ceea ce priveste contrastul si obtinerea acelui “negru absolut” in imagine. Un alt beneficiu este faptul ca ecranele OLED sunt mai subtiri si mai usoare decat ecranele LCD (dar pe mine nu ma incanta in mod special, faptul ca sunt subtiri poate insemna ca sunt fragile si mai expuse pericolelor externe cum ar fi joaca copiilor sau menajera neatenta).


In defavoarea TV-urilor OLED putem spune ca acestea sunt deseori mai scumpe decat televizoarele LCD si nu au o luminozitate extraordinara. Trebuie mentionat ca au existat cazuri de display-uri OLED care sa sufere de efectul “burn-in”: Acesta se manifesta printr-o imprimare in panou a imaginilor care au fost afisate pentru o perioada de timp  - dar acesta este un fenomen rar intalnit, de exemplu, in cazuri speciale in care se ruleaza acelasi program pentru mai mult de 12 ore la rand, logo-ul canalului respectiv poate ramane imprimat pe ecran.

 

In ultimii ani au aparut tehnologii precum Nanocell (LG) si QLED (Samsung) care imbunatatesc atat contrastul cat si culorile televizoarelor LCD. Acestea au fost numite LCD-uri “high-end”, si rezultatele lor pot sa concureze cu TV-urile OLED.


Multe dintre aceste TV-uri beneficiaza de tehnologia “Full Array Dimming”, care presupune amplasarea unor LED-uri foarte performante si echipate cu un numar mare de zone, a caror luminozitate poate fi reglata individual de catre procesorul TV-ului. Astfel poti obtine o luminozitate mai puternica per total, dar si un contrast mai clar atunci cand este afisata o imagine cu o zona mai luminoasa langa una mai intunecata (un apus, spre exemplu).

 

4. HDR


Cea mai mare inovatie a TV-urilor din ultimii ani.


High-Dynamic-Range (HDR) este unul din cele mai bune lucruri care s-a intamplat in lumea televizoarelor in ultimii ani.


HDR face imaginea sa para mai realista creand un contrast mai inalt intre partile luminoase si cele intunecate. Astfel confera mai multe detalii in umbre si evidentieri.


Rezultatul consta in content calitativ si mai imersiv. Ca urmare cele mai noi jocuri si cele mai noi filme vin cu suport pentru HDR.


Problema este ca exista mai multe standarde a acestui HDR - HDR10/HDR10+/Dolby Vision. Vestea buna e ca in general, Tv-urile 4k au cel putin HDR10. Dar ce sunt HDR10+ si Dolby Vision? In mare sunt versiuni mai noi si mai evoluate a aceluiasi HDR, marea diferenta fiind faptul ca sunt capabile sa ajusteze nivelul contrastului in real time, de la scena la scena. Atentie, gasim HDR10+ doar pe televizoarele Samsung, Panasonic si Phillips, pe cand Dolby Vision este adoptat de restul marcilor pentru televizoarele lor High-End si adevarul este ca acest lucru a rezultat in mult mai mult content pentru Dolby Vision. Practic Dolby Vision este cel relevant, de el avem nevoie ca sa ne bucuram de content exclusiv din partea platformelor de streaming asemenea Netflixului sau Amazon Prime.

 

5. GAMING


4k la 120Hz


Daca avem in minte noua generatie de console (PS5 si Xbox Series X) atunci cand achizitionam un nou televizor, este crucial sa avem in vedere porturile HDMI 2.1.


Acestea ne permit vizionarea contentului 4k la 120 de Hz (imagini/secunda), o rata importanta pentru a nu avea lag atunci cand jucam titlurile noastre preferate. Un TV cu HDMI 2.1 are de asemenea beneficiul ratei de refresh variabile care reduce din fenomenul de screen tearing (afisarea a multiple frame-uri in acelasi cadru) si al ALM (Auto-Latency mode) care iti modifica setarile device-ului pentru a minimiza lagul.


Un alt atuu al HDMI 2.1 este faptul ca vine cu tehnologia eARC care permite redarea sunetului catre un sound system/soundbar printr-un singur cablu HDMI. Asadar folosirea system/soundbar-ului este asigurata prin intermediul telecomenzii TV-ului, scapandu-ne de mai multe telecomenzi pentru acelasi televizor si, implicit, de durerea de cap.


6. SISTEM DE OPERARE:


webOS vs Samsung Tizen vs Android TV


Atunci cand alegem un nou televizor trebuie sa luam in considerare, nu in ultimul rand, si sistemul de operare pe care il ruleaza. User interface-ul sistemelor de operare este un subiect ce tine mai mult de preferintele fiecarui utilizator, totusi, avantajul prezentat de un Android TV este unul semnificativ. In afara aplicatiilor standard asemenea Netflix, Youtube, un browser cat de cat, pe Android TV avem Google Play Store, ceea ce ne permite instalarea unei game largi de aplicatii puse la dispozitie de acesta. In plus, avem si posibilitatea de a instala apk-uri sau alte metode de side-loading pentru a ne dota televizorul cu acesorii asemenea conexiunii VPN, browserului Chrome, sau a diferitelor magazine de aplicatii asemenea Aptoide.

 


De ce Sony XH90?


XH90 este varful gamei TV-urilor 4k multi-array LCD al celor de la Sony. Raportul pret-calitate este punctul forte al acestui televizor, fiind clasificat alaturi de LG CX si Samsung Q80T, al caror pret este aproape dublu.

 

Primul lucru care imi vine in minte aferent acestui televizor este reducerea colosala din ultimele saptamani. Cu putin noroc puteti prinde varianta de 139 cm diagonala cu doar 4000 de Ron, un pret mai mult decat avantajos pentru ce ofera. Puteti accesa link-ul nostru affiliate aici.

 

O alta caracteristica importanta pentru mine a fost prezenta porturilor HDMI 2.1. Astfel am putut sa ma bucur de experienta 4k la 120Hz pe consola Ps4 Pro. Si atunci cand o sa upgradez la noile console am sa fiu sigur ca nu voi duce lipsa de acest beneficiu. Nu doar refresh rate-ul inalt dar si prezenta portului eARC iti face viata mai usoara atunci cand folosesti un Soundbar / alt tip de sound system.

 

Sistemul de operare este Android TV. Si in opinia mea, este cel mai bun de pe piata. In plus dispunem si de ChromeCast integrat ceea ce iti permite partajarea ecranului de pe Laptop/Smartphone in 2 pasi simpli (intri in chrome>apesi pe bulinele din coltul sus-dreapta si apoi “Cast…”). Pe langa chromecast dispui de Air-Play, pentru fanii Apple.


Poti face side-loading aplicatiilor pe care nu le gasesti in store-ul integrat, asa cum am mentionat si mai sus. In plus sistemul se misca mult mai fluid ca acum cativa ani, eu unul nu am intimpinat pic de lag in meniuri / la schimbarea canalelor.

 

Telecomanda se aseamana unei baghete magice, este de o dimensiune cu adevarat impresionanta. Are insa toate optiunile de care am avut nevoie, este eficienta si layout-ul este unul placut, este ergonomica si placuta la atingere si nu in ultimul rand, voice controlul a functionat brici datorita microfonului integrat. 

 

Meniurile sunt user-friendly, usor de folosit. Cele mai importante insa sunt setarile video (Picture mode). Aici avem niste preseturi, dar recomand costumizarea avansata a acestora. Pentru cei care au deja acest tv, uitati o lista cu setarile recomandate aici.

 

Raportul de contrast excelent, luminozitatea ridicata si gama larga de culori sunt rezultatul tehnologiei “Full Array Dimming”, HDR10 si Dolby Vision si a rezolutiei 4k; despre acestea am vorbit si mai sus.


Are un timp de raspuns rapid, latency foarte mic ce satisface utilizatorii PS5/Xbox Series X.

Las mai jos si o lista de porturi inainte sa incep sa vorbesc despre design:

  • HDMI: 4 (Dintre care 2 sunt 2.1; unul dintre cele 2 suporta eARC)
  • USB: 2 (Dintre care 1 este 3.0)
  • Optical Audio Out: 1
  • Analog Audio Out 3.5mm: 1
  • RCA video in / Audio L-R (necesita adaptor, nu este inclus)
  • Ethernet: 1
  • Antena/Cablu: 1
  • IR In: 1
  • RS 232-C In: 1



Sursa imagine: aici


Design
  

Design simplu, dar remarcabil, cu rame subtiri si un branding minim. Desi picioarele arata subtiri, sunt confectionate in totalitate din aluminiu si sustin optim televizorul.


Pe spate avem posibilitatea de montare pe perete prin sistem VESA 300x300.
Partea din spate a televizorului este din plastic. Are o textura slefuita  orizontal, iar intrarile sunt orientate lateral, facandu-le mai usor de accesat atunci cand TV-ul este montat pe perete. Exista doua cleme incluse in cutie, care servesc drept gestionare a cablurilor.

Grosime maxima = 2,80 "(7,1 cm).

O caracteristica importanta in ziua de azi este posibilitatea de a incapea o boxa tip soundbar sub televizor. Am testat TV-ul impreuna cu SONY HT-G700 si l-a completat perfect. Astfel, putem spune ca avem loc de orice soudbar cu inaltimea de pana in 7cm.


Concluzie


Deal or No Deal?

 

Pentru mine, Sony Xh90-ul reprezinta urmatorul televizor. Aceasta decizie am luat-o in principal uitandu-ma la raportul pret-calitate, care in acest moment pe piata este de neinvins. La sub 1000 de euro primesti un device care produce o imagine demna de admirat, nefacand compromisuri in ceea ce piveste luminozitatea sau saturatia.


Luand un moment sa privim produsele oferite de competitie, observam ca acestea vin la un pret considerabil mai mare, si nu aduc multe alte beneficii. As opta pentru un LG CX doar in cazul in care prefer un panel OLED - dar si acestea au problemele lor, despre care am discutat mai sus.
Compatibilitatea cu noile console ma lasa mai mult decat satisfacut, si pot fi linistit ca TV-ul va tine pasul cu viitoarele mele device-uri.


SONY HT-G700

Link aici.

Alaturi de XH-90 am testat si soundbar-ul HT-G700 a celor de la Sony.


Sony HT-G700 vine cu un subwoofer wireless, Dolby Atmos si are o intrare HDMI dedicata. Boxa este axata mai mult pe coloana sonora de film, dar nu a dat gres atunci cand am dat o petrecere acasa.

 

HT-G700 este fabricat din plastic de buna calitate si are o grila metalica, ce protejeaza difuzoarele, insusindu-i un aspect si o senzatie premium.


Subwooferul este fabricat in principal din plastic. Portul are un finisaj negru lucios, in timp ce wooferul în sine este acoperit de o grila metalica.

Lipsa cablurilor face instalarea soundbarului o joaca de copii. Doar conectand Soundbarul si Subwooferul la priza, am trecut de jumatatea procesului. A ramas doar interconectarea celor 2, ce se relizeaza prin apasarea butonului dedicat de pe device-uri si apoi stabilirea legaturii la TV. In cazul TV-ului XH-90 am avut nevoie doar de 1 singur cablu HDMI, conectat la portul eARC prezent pe Televizor. In restul cazurilor este nevoie si de cablul optic audio, dar acesta este inclus.


Pentru utilizarea soundbarului prin telecomanda televizorului, cablul HDMI este necesar.

 

Pentru atunci cand nu folosim tv-ul dar avem nevoie de crearea unei atmosfere, este posibila conectarea directa prin smartphone-ul Dvs., prin bluethooth.

 

Specificatii tehnice:

  • Putere: 400W
  • Versiune Bluetooth: 5.0
  • Dimensiuni: (InaltimexLungimexLatime) 6 x 98 x 11cm (soundbar); 39 x 19 x 40cm (subwoofer)
  • Greutate: 3.5kg (bar); 7.5kg (subwoofer).

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Review | Am testat noua boxa portabila Sonos Roam Review | Am testat noua boxa portabila Sonos Roam
Review Sonos ONE – mod Stereo Review Sonos ONE – mod Stereo
Iluminatul inteligent: concluzii dupa un test cu becul smart TP-LINK LB130 Iluminatul inteligent: concluzii dupa un test cu becul smart TP-LINK LB130
Mercusys MR70X Review Mercusys MR70X Review
Sonos ONE SL, boxa vrednica pentru casa unui audiofil? Sonos ONE SL, boxa vrednica pentru casa unui audiofil?
Mercusys MR50G - Review Mercusys MR50G - Review

Vezi mai multe articole