Revolutia materialelor de constructii: Bitublocks

17 aprilie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Imaginati-va ca gunoiul se poate transforma in case noi. Un inginer constructor din Marea Britanie, Dr. John Forth, a inventat un material de constructii, alcatuit in cea mai mare parte din deseuri care sunt refolosite: zgura de furnal, sticla reciclata, cenusa si reziduuri din tevile de canalizare.
 
Deseurile sunt presate in blocuri paralelipipedice, denumite de catre inventatorul lor “Bitublocks”. Acestea vor revolutiona industria constructiilor, potrivit inginerului Forth.
Bitublocks sunt de sase ori mai rezistente decat boltarii de beton traditionali, fabricarea lor necesitand mai putina energie.
Substanta care asigura liantul dintre materialele componente este bitumul, care ajuta la compactarea si obtinerea blocului. Procesul continua cu intarirea blocului prin incalzirea la
temperatura inalta. Bitublock-ul devine mai dur decat betonul.
 
Acest proces permite utilizarea unei proportii mai mari de deseuri in locul cimentului sau al cleiului.
Potrivit estimarilor, noul material de constructii poate utiliza aproximativ 400.000 de tone de sticla pisata si 500.000 de tone de cenusa in fiecare an. Planurile inventatorului se indreapta catre crearea unui “Vegeblock”, utilizand doar reziduuri vegetale.
 
Proiectul cu privire la revolutionarul material poate iesi pe piata in 3-5 ani, insa prototipul unei case realizate cu aceste blocuri va fi facut public in curand. Interesele comerciale pot fi enorme, avand in vedere caracterul ecologic al materialului.
Bitublock-urile pun la dispozitie oportunitatea utilizarii a anumitor tipuri de deseuri. Combinatia diverselor reziduuri are efect asupra performantei si proprietatilor materialului. Oricum, aceste proprietati nu fac decat sa puna in lumina flexibilitatea noului bloc de a combina particule diferite intr-un tot unitar si folositor.
  
5 tipuri de deseuri
 
Nu orice fel de reziduu este utilizat in componenta noului material. Doar cinci tipuri de deseuri sunt candidate pentru a forma Bitublock-ul. Prima este sticla sfaramata, care poate fi folosita ca un agregat aspru. Sticla verde si cea mixta in particular sunt dificil de reutilizat de catre industria sticlariei. 
Zgura de furnal este un alt potential agregat. O parte din productia de deseuri metalurgice este folosita deja cu succes in constructia de strazi. Trucul in cazul zgurei este sa fie udata in intregime inainte de a fi incorporata in blocuri, deoarece contine oxizi de calciu si magneziu care reactioneaza pentru a forma hidroxizi cand se uda. Reactia permite zgurei sa se expandeze, lucru care ar cauza crapaturi odata ce blocurile sunt formate.
Cenusa provenita din incineratoarele municipale are potential pentru agregat. Urmatoarea pe lista este cenusa pulverizata prin arderea combustibilului (Pulverised Fuel Ash - PFA). Statiile de benzina genereaza cateva milioane tone de reziduu de acest fel in fiecare an.
Cel de-al cincilea candidat la formarea Bitublocks il reprezinta cenusa obtinuta prin arderea deseurilor din canalizari. 25% dintre deseurile de acest fel sunt incinerate si cenusa este optima pentru combinatia din noul material.  
 
Pret corect
Bitumul, care este obtinut din reziduuri de petrol, este de doua ori mai scump decat cimentul, insa inventatorul Bitublock-ului a declarat ca pretul poate fi scazut prin optimizarea blocului si utilizarea a numai jumatate din cantitatea de bitum. Acest lucru implica lucrul cu distributia marimii particulelor in agregate pentru a obtine rezultatele cele mai bune. Pretul Bitublock-urilor va ajunge astfel la un nivel convenabil pe piata materialelor de constructii, chiar inainte de incorporatul deseurilor.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Alegerea, aplicarea si intretinerea tencuielii decorative Alegerea, aplicarea si intretinerea tencuielii decorative
Amenajarile cu piatra sunt noul ”must-have” Amenajarile cu piatra sunt noul ”must-have”
Un jucator puternic pe piata structurilor metalice din Romania: King Steel Un jucator puternic pe piata structurilor metalice din Romania: King Steel
Promotii inteligente si credibile pentru materialele de constructii: BENCOMP propune inovatie si sustenabilitate in fiecare proiect! Promotii inteligente si credibile pentru materialele de constructii: BENCOMP propune inovatie si sustenabilitate in fiecare proiect!
Ce trebuie sa stim despre caramida Ce trebuie sa stim despre caramida
Avantajele si dezavantajele placilor din gips-carton Avantajele si dezavantajele placilor din gips-carton

Vezi mai multe articole