Rezidential brasovean s-a confruntat, in 2008, cu o cerere mica in raport cu oferta - 27 Februarie 2009

27 februarie, 2009

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Rezidential brasovean s-a confruntat, in 2008, cu o cerere mica in raport cu oferta
27 Februarie 2009
 
In ciuda unei oferte generoase pe piata imobiliara din Brasov, pe parcursul anului trecut au fost achizitionate aproximativ 30% din unitatile disponibile pe segmentul rezidential, se arata intr-un studiu companiei de consultanta Colliers. Cele mai afectate de situatia economica nefavorabila au fost proiectele lansate in a doua jumatate a anului trecut, care nu au beneficiat de o notorietate ridicata si au avut de infruntat temerile evidente ale consumatorilor, ceea ce a condus la vanzari mai scazute.
Potrivit aceluiasi studiu, proiectele de succes lansate in perioada 2006-2008 in Brasov au inregistrat vanzari bune, cu minimum 50% din unitatile disponibile vandute si exista si exemple de proiecte din care s-au vandut incepand cu primavara anului trecut 70% din apartamentele scoase la vanzare.
Din punct de vedere al ofertei, in Brasov s-a inregistrat un numar tot mai mare de proiecte rezidentiale in curs de dezvoltare sau anuntate, dar rata de absorbtie este in prezent destul de scazuta. "Pentru anul 2008 au fost identificate in Brasov 12 proiecte mari aflate in curs de dezvoltare, avand fiecare peste 100 de apartamente (...). Se estimeaza ca pe piata din Brasov vor fi dezvoltate in urmatorii ani in jur de 7.000 de apartamente, in mai multe faze. Peste 3.000 dintre acestea sunt in prezent disponibile la vanzare si programate sa fie livrate in perioada 2009-2011", se arata in comunicatul Colliers.
Pe langa proiectele deja lansate pe piata, peste 15 noi proiecte mari au fost anuntate public ca urmand a fi dezvoltate in urmatorii 5 ani, insumand aproximativ 20.000 de unitati. Reprezentanti Colliers sunt de, insa, parere ca pentru moment este dificil de estimat cum va evolua oferta de apartamente noi in perioada 2009-2012. "Dezvoltatorii ce detin o siguranta financiara, au resurse proprii sau au vandut intr-un interval scurt de timp de la lansare un numar semnificativ de apartamente, au anuntat ca vor livra la timp (...).
Exista insa si o alta categorie de dezvoltatori, cei care s-au hotarat la sfarsitul lui 2008 sa-si schimbe planurile: sa reduca ritmul de constructie, sa amane pentru moment sau sa anuleze proiectele aflate doar pe hartie sau la nivel de executie. Astfel, se estimeaza ca numai 70% din numarul unitatilor aflate in curs de dezvoltare vor fi livrate pana la sfarsitul lui 2010", afirma reprezentantii companiei de consultanta in comunicat.
Efectele crizei internationale nu ii afecteaza doar pe dezvoltatori, ci si pe cumparatori determindu-i sa-si modifice planurile, se mai arata in studiu. Astfel, in decursul anului 2008 cererea din Brasov a inceput sa inregistreze scaderi, urmand acelasi trend ca si cererea din toata tara. Factorii principali ce au condus la aceasta situatie - afirma reprezentantii Colliers - sunt incertitudinea oamenilor privind locul de munca, preturile ce depasesc posibilitatile reale ale cumparatorilor, scaderea numarului de persoane eligibile pentru obtinerea unui credit imobiliar si zvonistica intretinuta de mass media.
 
Sursa: Curierul national

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Ce locuinte cauta vizitatorii la targurile imobiliare Ce locuinte cauta vizitatorii la targurile imobiliare
Praktiker: Tintele principale sunt orasele de dimensiuni medii Praktiker: Tintele principale sunt orasele de dimensiuni medii
Topul celor mai mari ieftiniri la apartamentele cu 2 si 3 camere din Bucuresti Topul celor mai mari ieftiniri la apartamentele cu 2 si 3 camere din Bucuresti
In Romania, locuintele sunt inteligente si nu prea In Romania, locuintele sunt inteligente si nu prea
PIATRAONLINE inaugureaza primul apartament - concept in interiorul showroom-ului PIATRAONLINE inaugureaza primul apartament - concept in interiorul showroom-ului
Amenda de pina la 100.000 de lei la demolarea ilegala a apartamentului Amenda de pina la 100.000 de lei la demolarea ilegala a apartamentului

Vezi mai multe articole