Inundatiile pot cauza pagube de miliarde de euro si pierderi insemnate de vieti omenesti
Statisticile arata ca, in perioada 2000-2009, inundatiile au avut cea mai mare frecventa dintre toate tipurile de catastrofe naturale care s-au produs
Inundatiile sunt cele mai frecvente catastrofe naturale, la nivel global, aducand pagube de miliarde de euro si pierderi semnificative de vieti omenesti, insa ponderea proprietatilor asigurate fata de aceste riscuri se mentine foarte redusa, potrivit unui studiu realizat de Allianz. Astfel, in perioada 2000-2009 inundatiile au avut cea mai mare frecventa dintre toate tipurile de dezastre naturale - 173 de astfel de fenomene, din cele 387 de catastrofe produse. Anul trecut, dintr-un total de 373 de catastrofe naturale, aproape jumatate (182) au fost inundatii. Printre factorii care favorizeaza producerea inundatiilor, specialistii Allianz includ schimbarile climatice, regularizarea cursurilor raurilor, masurile de compactare a solului si de consolidare a terenurilor, care merg mana in mana cu agricultura intensiva.
Tendinta de crestere a valorii despagubirilor acordate de asiguratori se mentine
Analiza grupului arata ca, in ultimii 40 de ani, costurile medii anuale cu plata despagubirilor acordate de asiguratori ca urmare a producerii de catastrofe naturale s-au multiplicat. Daca in anii '70 acestea se situau in jurul valorii de 5 miliarde dolari anual, in 2010 au fost date despagubiri de 40 miliarde dolari. "Tendinta de crestere a valorii despagubirilor acordate de asiguratori se mentine, nu doar ca urmare a evolutiei modului de manifestare a unor factori pur fizici, cum ar fi de exemplu cresterea cantitatii de precipitatii, ci in stransa legatura cu evolutia situatiei socio-economice. Tot mai multi oameni migreaza spre zone urbanizate, cu expunere ridicata la riscuri, unde si valoarea activelor eventual asigurate este superioara. Aceste realitati favorizeaza cresterea costurilor cu daunele generate de producerea unor astfel de evenimente catastrofice, in viitor", se arata intr-un comunicat al asiguratorului.
De altfel, datele statistice arata ca inundatiile care au produs cele mai multe victime au avut loc in regiuni cu o densitate ridicata a populatiei, precum China si India, iar inundatiile care au generat cele mai mari pierderi materiale s-au produs in lumea industrializata - China, Germania si Statele Unite -, unde insuficienta masurilor de precautie si a investitiilor pentru preventie amplifica nivelul pagubelor inregistrate.
In Romania, pagubele produse de inundatiile din vara lui 2010 se ridica la peste 875 mil. euro
"Nici Romania nu este ferita de astfel de dezastre naturale. Acest fapt s-a evidentiat nu mai departe decat in vara anului trecut, atunci cand inundatiile au afectat succesiv zone intinse de pe aproape intreg teritoriul Romaniei. Inundatiile din lunile iunie-iulie 2010 au afectat 481 de localitati din 37 de judete. Aproape 20.000 de persoane au fost evacuate din locuintele lor; circa 4.000 de gospodarii au fost avariate, dintre care 863 au fost complet distruse. In total, pagubele produse de inundatiile din vara lui 2010 se ridica la peste 875 milioane de euro, conform evaluarilor facute de autoritati. Estimarile arata ca numai 2-3% din aceasta suma a fost acordata drept despagubiri de catre asiguratori pentru pagube produse de inundatiile din vara anului trecut", arata Allianz.
Booth (Allianz SE): Sunt multe persoane care nu iau in serios riscul
Membru in board-ul Allianz SE, Clement Booth a declarat in comunicat ca sunt multe persoane care nu iau in serios riscul inundatiilor. "Foarte putini oameni locuiesc in zone in care asigurarea impotriva catastrofelor naturale nu este deloc posibila. In schimb, mai ales daca nu locuiesc in apropierea raurilor sau a zonelor de coasta, numeroase persoane nu iau foarte in serios riscul de inundatii, traind astfel cu un fals sentiment de siguranta. Iar atunci cand se produc catastrofele naturale este deja mult prea tarziu", a spus el. In Romania asigurarea locuintelor este obligatorie impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor.
Prima dauna totala, de 20.000 euro, pentru o asigurare obligatorie a locuintei a fost platita de Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale la inceputul lunii august, pentru o casa din Avrig, judetul Sibiu, distrusa in urma unei inundatii.
Sursa: Curierul national
Comentarii
Nu exista comentarii.