Robinetul cu senzor

09 noiembrie, 2009

comenteaza trimite unui prieten printeaza

robinet cu senzor
Robinetul cu senzor
nu este o inventie tocmai recenta. In anii ’90 ai secolului trecut, cei care vizitau marile orase occidentale abia asteptau sa povesteasca la intoarcere cum, intrand in toaletele publice, au stat minute in sir sa-si dea seama ce trebuie facut pentru a determina apa sa curga. De regula, asteptau sa vina un autohton si observau cum procedeaza. Era ceva de neimaginat pe atunci: pui mana sub robinet, iar apa tasneste ca si cum ti-ar fi ghicit gandurile.
Aceiasi calatori in occident veneau insa si cu o alta poveste, mai putin fascinanta: criza apei in aceste orase, fenomen care a stat de fapt la baza instalarii sistemelor. De atunci au trecut vreo doua decenii, iar nemaipomenitele robinete s-au transformat cumva - sunt de dimensiuni mai mici, au un design atractiv iar preturile sunt accesibile si pentru utilizatorii casnici. Dupa cum ati banuit, initial erau folosite in spatiile publice, acolo unde economia de apa era o prioritate, dar si in locatii precum spitale, clinici etc., oriunde trebuia evitat contactul, in scop igienic. Tehnologia a devenit tentanta si pentru cei cu dare de mana care au gasit o metoda excelenta de a face cat mai putine gesturi atunci cand voiau sa se spele pe maini. Treptat, robinetele cu senzori au devenit instrumente uzuale, produse in serie, ceea ce a determinat o scadere a preturilor, deci acces mult mai simplu pentru utilizatorul obisnuit. Momentan, pretul unui asemenea robinet incepe pe undeva pe la 250 de lei si poate ajunge destul de sus, in functie de tehnologia incorporata si de calitatea finisajului. Cei care sunt obisnuiti sa nu cheltuiasca mai mult de 50 de lei pentru o baterie de baie, nu totdeauna de cea mai buna factura, vor stramba din nas atunci cand vor vedea preturile acestea. Dar trebuie sa mai tinem cont de un lucru: robinetele cu senzori beneficiaza de un design modern, inclus deja in pret. Daca ne gandim ca bateriile clasice pentru baie, furnizate de marii producatori in colaborare cu designeri de renume, costa incepand de la 250-300 de lei, ne vom da seama ca investitia chiar merita. Si asta pentru o serie de avantaje practice incontestabile, pe care le sintetizam:
  1. Economie de apa, care poate ajunge pana la 70% din consum (ganditi-va cat de repede va recuperati investitia, mai ales daca in locuinta traiesc mai mult de 4 persoane);
  2. Igiena (nu trebuie sa atingeti nicio parte a robinetului);
  3. Rapiditate (jetul de apa tasneste aproape instantaneu, fara a mai fi nevoiti sa faceti prea multe gesturi, inclusiv atunci cand vreti sa reglati temperatura apei, parametru care poate fi setat o data si bine).
Detaliile tehnice nu trebuie sa va preocupe prea tare. Trebuie sa stiti doar ca robinetul are incorporat un senzor conceput sa detecteze in infrarosu orice miscare pe o distanta de circa 30 cm, moment in care se declanseaza. Se opreste firesc, dupa ce miscarea inceteaza, la cateva secunde. Sistemul poate functiona cu baterii alcaline care va sunt suficiente pentru cativa ani sau la reteaua de curent de 220 V. Consumul de energie electrica este nesemnificativ: maximum 2 W.
In consecinta, puteti utiliza fara probleme un robinet cu senzor, intr-un moment in care si alte utilitati dintr-o locuinta moderna functioneaza cu ajutorul acestei tehnologii: aprinderea/stingerea luminii, translatarea draperiilor, sistemele de securitate si altele, din ce in ce mai multe.

Adauga un comentariu


1 Comentariu

Cosmin

25 august, 20:58

Am o problema am cumparat un robinet cu senzor acum un an.Pana acum nu a avut nici o problema dar astazi senzorul s-a blocat si a inceput sa curga apa incontinuu si nu se mai opreste .Cum rezolv situatia?????

Alte articole

Solutii ingenioase pentru bai mici Solutii ingenioase pentru bai mici
Cu Ceresit Re-New reparatiile rosturilor devin floare la ureche Cu Ceresit Re-New reparatiile rosturilor devin floare la ureche
Spa-ul la tine acasa Spa-ul la tine acasa
Cum se monteaza corect un incalzitor instant de apa Cum se monteaza corect un incalzitor instant de apa
Amenajarea baii – Idei de decorare si depozitare in regim de DIY Amenajarea baii – Idei de decorare si depozitare in regim de DIY
Chiuveta pentru baie Chiuveta pentru baie

Vezi mai multe articole