on

Roche Mazet - Legatura puternica dintre Om, Natura si Arhitectura

28 decembrie, 2020

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In Redactia Misiunea Casa, adesea ne-am spus: ce-ar fi sa cutreieram online diferite orase si regiuni si sa descoperim lumea prin ochii unui arhitect pasionat? Si daca putem stimula imaginatia calatoriei noastre prin degustarea unui vin bun, selectat din respectiva regiune?

 

Astfel s-a nascut, cu amabila sustinere a companiei PROCER si din raspunsul entuziast al Cabinetului de Arhitectura METRIK, acest proiect pe care il putem intitula NATURA si ARHITECTURA.


Ideea este pe cat de simpla - pe atat de interesanta, mai ales intr-o perioada complicata pentru excursii: alegem un vin, il degustam si incercam sa descoperim farmecul regiunii unde a fost creat. Am avut la dispozitie colectia de vinuri Terroir de ROCHE MAZET, din regiunea LANGUEDOC-ROUSILLON. Speram sa va placa ceea ce am descoperit si sa doriti sa ... le degustati si voi!

 

Te invitam sa citesti in continuare si sa sa descoperi lumea prin ochii unui arhitect pasionat.

 

Sfarsit de an. Si inca ce an. Unul in care lumea a cunoscut mai bine semnificatia cuvintelor “izolare” si “distantare”. Un an in care am stat acasa, dar in care gandul meu se indreapta spre locuri nevizitate, spre urmatoarea vacanta, spre acea escapada in care sa pot explora ceea ce prezentul imi refuza. Recunosc, am o sticla de vin desfacuta, un pahar pe jumatate consumat si un browser deschis pe regiunea Languedoc din sudul Frantei, de unde provine vinul din fata mea. Totul a inceput de la aromele complexe de fructe si condimente, ce mi-au trezit curiozitatea.

 

 Atractia incepe cu o imagine pitoreasca din localitatea Collioure prin contrastul dintre arhitectura traditionala si albastrul marii mediterane.

 

Sursa: larouteadeux

 

O scurta incursiune virtuala pe strazile din Collioure ne aduce imaginea unei arhitecturi colorate cu alei pavate cu piatra, sinuoase si inguste, flancate cu cladirii in nuante calde oferind calatorului un simt al protectiei si buna dispozitie. Desi spatiul public dintre aceste cladiri este ingust si intim, el este revendicat prin zone de expozitie de arta mestesugareasca, mici cafenele, spatii destinate interactiunii sociale. Inaltimea joasa a cladirilor se raporteaza la scara umana, sustinand promenada in care ne-am angajat.

 

 

Sursa: Wallpaperflare

Sursa: Whereistara

 

Imaginile pitoresti ale strazilor sunt un colaj intre diferite civilizatii, caci dupa putina cercetare am descoperit ca aceasta mica asezare se afla la granita cu Spania si, pentru o perioada, a fost sub controlul monarhiei Spaniole, a carei influenta se resimte la nivelului orasului. Collioure a prezentat un interes pentru mai multe civilizatii, intrucat pozitia sa geografica a fost un punct strategic in vremurile in care cruciadele si razboaiele pentru cucerirea fizica a unor teritorii erau o forma de evolutie. Arhitectura se modeleaza dupa noi si ramane dovada a fiecarei actiuni umane, iar pentru rolul sau militar consemnat, Collioure pastreaza astazi cladiri militare cum ar fi Chateau Royal. Aceasta fortificatie dateaza inca din secolul al 13-lea fiind ridicata de catre Cavalerii Templieri. [1]

 

Masivitatea sa imi indreapta imaginatia spre o perioada de mult incheiata cand aceste obiecte arhitecturale erau ridicate cu mult mai mult efort decat in zilele noastre. Piatra a imbatranit odata cu orasul si locuitorii sai, dar spre deosebire de fragilitatea umana, ea ramane in continuare amintirea unei lumi si a unui mod de viata care au existat candva.

[2]

 

Viata in acest mic orasel a evoluat ca peste tot organic, insa perioada de trasare a unor trame stradale rectangulare care sa sustina un oras modern a ocolit aceasta zona, poate datorita terenului accidentat sau a cadrului natural foarte puternic prezent in viata orasului. Este un lucru bun ca principiile orasului modern nu au fost implementate si in acest spatiu, intrucat el devine locul de nastere a fauvismului. In anul 1905, Henri Matisse il intalneste aici pe Andre Derain, iar produsul muncii lor reuseste sa starneasca interes si controverse la salonul de la Paris. Operele lor marcate de culori vii, puternice si contrastante par prea avangardiste si moderne pentru acel moment. Pictorii au incercat sa simplifice si sa accentueze formele prin culorile primare care se accentueaza si contrazic reciproc, iar aceasta explozie de culori era catalogata in acea perioada, drept ceva pictat de un animal salbatic, de aici si originea denumirii miscarii artistice de la cuvantul francez "fauve".[3]

 

Interesant si ironic cum un spatiu atat de prins in mrejele traditionalului si care tine sa nu se rupa de trecut a reusit sa induca o astfel de revolutie in lumea artei incat tablourile pictate in acea vara sa fie considerate prea moderne. Sunt curioasa daca si cei doi s-au bucurat atunci cum fac eu in acest moment de roadele vitelor de vie din acest loc. Un lucru e cert, Collioure a avut un impact asupra celor doi. Si ei asupra lui si nu numai, pentru ca acesta a fost locul din care o generatie intreaga a inceput sa caute noi metode estetice de exprimare in arta. Astazi, in memoria celor ce s-au petrecut in vara anului 1905, strazile din centrul istoric devin parte a unei expozitii de arta, iar primaria din Collioure organizeaza “El Chemin du fauvisme” (calea fauvismului), un traseu care uneste mai multe puncte in care pictorii si-au pus sevaletul si au pictat, iar in urma lor au ramas inmarmurite in timp realitatea asa cum o percepeau ei in acel moment. Un alt traseu este Rue de Mirador pe care il putem incepe chiar de langa unul din reperele arhitecturale al zonei, Biserica Notre Dame des Anges, o constructie modesta a secolului XVII, care a servit ca inspiratie multor artisti. Finalul traseului este marcat de locul in care Matisse a pictat “Les toits de Collioure” considerata una dintre operele cele mai importante ale fauvismului.


Sursa: lamismacantinela

 

Am defectul profesional de a cauta intotdeauna arhitectura frumoasa. Desi arhitectura din acest loc este incantatoare, nu am putut sa ma concentrez asupra ei indelung, caci, pentru mine, aceasta nu reprezinta doar cladirile independente, ci si spatiul interstitial dintre ele pe care fiecare dintre noi il percepe in functie de amintirile si experientele sale si dupa modul in care relationeaza cu mediul inconjurator. Fondul construit de aici, in contrast cu mediul natural, au reusit sa creeze o unda in lumea artei care se propaga si in ziua de astazi. Trebuie totusi sa zic ca admir atentia pe care arhitectii care profeseaza in acest oras, o aloca specificului si contextului. Prin simpla alegere a unor materiale cu specific local, prin implementarea elementelor care se regasesc in cladirile existente, prin preluarea registrelor si a raportului dintre plin si gol, pare ca orasul isi transmite mai departe mostenirea culturala. Pentru noi ca birou de proiectare acestea sunt niste valori de la care nu dorim sa ne abatem, deoarece totul trebuie raportat la context, fie el cel construit, natural, social sau cultural.

 

Traseul cultural si informatiile despre zona LANGUEDOC au fost culese de pe internet si oferite cititorilor Misiunea Casa de catre Biroul de Arhitectura METRIK. In mod deosebit, articolul este dedicat tinerilor arhitecti si designeri, cu invitatia de a ne trimite proiectele lor pe adresa Redactiei, completand acest chestionar!

 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Lumini si zapada: cele mai frumoase destinatii de Craciun Lumini si zapada: cele mai frumoase destinatii de Craciun
Manastirea Namaiesti Manastirea Namaiesti
Urmele timpului peste Cetatea Fagarasului Urmele timpului peste Cetatea Fagarasului
Bijuteriile Coroanei - pazite de fantome Bijuteriile Coroanei - pazite de fantome
Conacul Vinalia – Un vin bun, un loc de poveste Conacul Vinalia – Un vin bun, un loc de poveste
Baie printre nuferi Baie printre nuferi

Vezi mai multe articole