Romania, cartierul de lux al UE

28 august, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In timp ce in Occident casele se ieftinesc, la noi continua sa se scumpeasca.
Preturile locuintelor din Romania nu vor scadea, cel putin in urmatorii doi-trei ani, sustin expertii imobiliari.

Acestia contrazic analiza cotidianului britanic „Daily Telegraph”, care pune Romania alaturi de pietele europene considerate „supraincalzite” si unde preturile locuintelor au inceput sau vor incepe sa scada.

„Faptul ca in Spania, Irlanda si Tarile Baltice supranumitul „bubble urias” da semne ca se dezumfla nu are legatura cu „atipica” piata imobiliara romaneasca”, spun consultantii. Potrivit acestora, nu doar ca nu vor exista scaderi ale preturilor, ci chiar se vor inregistra scumpiri moderate, dar diferentiate pe tipuri de proprietati.

„Pe segmentul apartamentelor vechi, preturile ar mai putea creste usor inca doi ani si jumatate, maximum, dupa care vor incepe sa scada. Din ce in ce mai multi clienti se vor indrepta catre imobilele noi, al caror pret va creste si el moderat, pe fondul intensificarii competitiei”, este de parere analistul imobiliar Radu Zilisteanu.

Fara sanse de ieftinire sunt terenurile. „Explicatia este simpla: se reduce numarul suprafetelor din interiorul orasului. Daca cererea va fi mare si preturile vor fi pe masura”, afirma Adrian Vascu, expert evaluator. Estimarile sunt valabile in cazul in care piata va functiona in conditii normale, ferita de fenomene precum inundatiile sau cutremurele.

Domina investitiile speculative

Pentru ca a facilitat accesul populatiei in achizitionarea unei locuinte, creditul ipotecar este, de multe ori, considerat „principalul vinovat” care a dus la cresterea preturilor. Cu toate acestea, surse din piata afirma ca numarul tranzactiilor speculative „cu banii jos” il depaseste pe cel al creditelor.

Potrivit datelor Bancii Nationale, suma totala de credite pentru locuinte este de 8.881,3 milioane de lei. Din aceasta, numai in perioada ianuarie-mai 2007, s-au acordat credite in valoare de 978,4 milioane de lei. Tot in acest interval, in Romania au fost inregistrate 139.838 de tranzactii, asa cum au afirmat reprezentantii Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania (UNNPR).

Un calcul simplu arata ca, in conditiile in care, conform bancherilor, un credit mediu este de 30.000 de euro, rezulta ca numai circa 10.000 de tranzactii din cele 139.838 au fost realizate cu bani provenind din credite ipotecare. Un anumit procent din suma totala a tranzactiilor reprezinta investitiile straine, care pot proveni si ele din credite acordate de banci din afara Romaniei.
COMPARATIE

Piata romaneasca mai are doi-trei ani pana va ajunge la saturatie

Analistii locali sunt de parere ca vest-europenii gresesc atunci cand percep zona central-est-europeana ca un organism ce reactioneaza la fel. „In primul rand, pietele din Tarile Baltice sunt piete mici, care au aderat mai repede la Uniunea Europeana, astfel ca procesul de saturare a fost mai rapid. Piata romaneasca este una de talie mijlocie, care nu a apucat sa-si atinga apogeul”, spune Zilisteanu.

In plus, bancile nu au oferit credite care sa duca la un risc de neplata mare. In urmatoarea perioada, trei factori ar putea influenta dezvoltarea pietei romanesti.

Unul dintre ele este constituit de masurile legate de banca centrala in privinta relaxarii conditiilor de creditare - efectul este greu de estimat, tinand cont de faptul ca doar cateva banci s-au aliniat acestei initiative. Important este si ritmul de crestere a veniturilor salariale, dar si a dezvoltarilor imobiliare noi - care ar aduce mai multa concurenta pe piata. In Tarile Baltice, preturile au intregistrat scaderi de 3,5% in luna iunie.

Investitia se amortizeaza in sapte-opt ani

In tarile din vestul Europei, cel mai avantajos profit net este de 7,5%- 8%, in timp ce in Romania procentul creste pana la 13%-14%. Au dat lovitura insa cei care au avut curajul sa investeasca spre sfarsitul anilor ‘90, cand profitul ajungea la 25%-30%, castigul din majorarea preturilor la imobiliare. Oricum, si din cifrele din prezent rezulta ca o investitie poate fi recuperata din chiria pe sapte-opt ani, un interval foarte atractiv.

Piata imobiliara romaneasca ar putea fi in viitor influentata atat de scaderile de randament din Spania - investitorii s-ar putea muta aici, unde randamentul este, in continuare, ridicat, deci schimbarea ar fi pozitiva - dar si de atractivitatea pietelor in care preturile se mentin la un nivel mai mic, ceea ce ar constitui o influenta negativa.

"O alternativa aproape de Romania este piata inca mai ieftina din Bulgaria, iar la nivel global, din ce in ce mai interesant pentru investitori este Vietnamul”, spune Artur Silvestri, profesor de gestiune imobiliara la UFI Bruxelles.

Cresterea pretului, blocata de interventia statului

Expertii sustin ca unul dintre mecanismele de a evita o ascensiune a preturilor care poate duce intr-o alunecare este introducerea unei politici sociale in domeniul locuintelor, dupa modelul francez.

„Antreprenorii care construiesc aici pentru persoanele cu venituri mici trebuie doar sa declare public acest lucru si primesc de la stat reduceri la TVA incepand de la 50%. La randul lor, cumparatorii care achizitioneaza locuintele la prima mana nu le pot vinde mai departe un anumit numar de ani. In caz contrar, ei sunt obligati sa plateasca statului o suma considerabila”, sustine Artur Silvestri.

Cu toate acestea, cresteri de preturi au fost si aici inregistrate in ultima perioada, in primul rand din cauza cresterii continue a populatiei - Franta este foarte atractiva atat pentru populatia din colonii, cat si pentru emigrantii din estul Europei. In plus, Coasta de Azur si Parisul constituie un adevarat aspirator pentru piata de lux.

Potrivit „Daily Telegraph”, in luna iunie, preturile din Franta au scazut cu 1,5%. Valul de scumpiri si iefitiniri nu a atins pietele stabile ale Europei de Vest, cum ar fi Germania sau Austria, tocmai pentru ca piata imobiliara se dezvolta sub supravegherea statului.

In Germania, de exemplu, preturile locuintelor si chiriile au voie sa creasca in anumite conditii, eventuale schimbari putand fi realizate numai cu acordul autoritatilor. Specialistii sustin ca o astfel de interventie in Romania ar putea echilibra balanta si facilita populatiei accesul la achizitionarea unor locuinte.
 
Sursa: Evenimentul zilei

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Grupul TeraPlast: crestere organica de 46% a EBITDA si de 14% a cifrei de afaceri in primele noua luni din 2020 Grupul TeraPlast: crestere organica de 46% a EBITDA si de 14% a cifrei de afaceri in primele noua luni din 2020
Masdar, orasul cu zero emisii poluante Masdar, orasul cu zero emisii poluante
BNR bate in cuie restrictiile la credite BNR bate in cuie restrictiile la credite
70% din sistemele smart de siguranta a casei sunt destinate locuintelor noi 70% din sistemele smart de siguranta a casei sunt destinate locuintelor noi
PROMOTIE tigla GERARD - 08 Septembrie 2009 PROMOTIE tigla GERARD - 08 Septembrie 2009
eDesign by Schneider Electric – aplicatie web care proiecteaza si bugeteaza instalatii electrice pentru proiecte rezidentiale in timp real eDesign by Schneider Electric – aplicatie web care proiecteaza si bugeteaza instalatii electrice pentru proiecte rezidentiale in timp real

Vezi mai multe articole