Romania exporta case in UE

22 mai, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Zeci de firme de constructii din Romania presteaza activitati, fie doar de manopera, fie de servicii complete, in tari din vestul Europei. Cele mai multe firme sint contractate de italieni.
 
Firmele romanesti sint ofertate de dezvoltatorii care ridica ansambluri rezidentiale in statele Uniunii Europene. Sint cautate si pentru constructii clasice, din zidarie, dar, mai nou, si pentru case pe structura usoara, construite dupa modelul american. Unele firme lucreaza mai mult pentru export. „90% din productie se exporta in tari precum Franta, Spania, Grecia, Irlanda, Elvetia”, a spus Marius Lupu, directorul de vinzari al firmei Eco Log Homes. Vesticii prefera casele din lemn masiv, dar nu se dau la o parte nici cind vine vorba de case din panouri tip sandwich. Casele exportate sint mai scumpe din cauza transportului si a montajului. „Una este sa construiesti o casa la Brasov si alta este sa o construiesti in Franta”, a precizat directorul Eco Log Homes.
 
Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii a cerut Federatiei Industriale Europene a Constructiilor ca forta de munca din Europa Centrala si de Est sa fie adusa prin subcontractarea de firme, fie ca este vorba numai despre manopera, fie ca este vorba despre servicii complete. „Muncitorii romani sau firmele de constructii sint contractate prin firme, pe baza de proiect. In acest fel, ne protejam de absorbtia fortei de munca romanesti de catre firme din Vest”, ne-a spus Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii.
 
Principalele tari unde desfasoara activitati firme de constructii romanesti sint Germania, Belgia, Spania, Portugalia si Italia, tari recunoscute cu ample programe investitionale. „Firmele romanesti sint contractate de catre firmele din vestul Europei pentru ca angajatii primelor muncesc pe bani mai putini fata de firmele de constructii din tarile respective, dar si datorita personalului, care este calificat la un nivel acceptabil”, a precizat Laurentiu Plosceanu. Faptul ca muncesc pe bani mai putini inseamna pentru muncitorii romani salarii mai mari de cel putin 2,5-3 ori fata de Romania. Cele mai bune salarii sint obtinute de catre cei care muncesc in Spania, Italia, Portugalia si Irlanda. „In aceste tari, un salariat poate cistiga si 3.000 de euro pe luna”, a amintit Laurentiu Plosceanu.
 
Principalul risc este acela ca piata romaneasca a constructiilor, care este in plina dezvoltare, sa ramina fara mina de lucru. „Daca muncitorii romani vor lucra in alte tari, vom fi nevoiti sa apelam si noi, la rindul nostru, la forta de munca din strainatate”, a precizat presedintele ARACO. Cele mai multe firme vestice nu vor firme de constructii cu servicii complete, ci urmaresc mai mult muncitori pentru manopera. Cea mai dinamica piata a constructiilor este cea din Italia, urmata de pietele din Spania, Belgia si Germania. Tarile preferate de romanii din constructii sint Italia, Spania si Portugalia.
Preturi mai mari
 
Din cauza lipsei personalului calificat, preturile in constructii cresc. De exemplu, manopera pentru finisajele interioare a crescut cu aproximativ 20-30% anul acesta, comparativ cu 2006. “Este foarte greu sa gasesti personal calificat in ziua de azi. Si daca ii gasesti, vor salarii bune”, ne-a spus Adrian Ene, directorul comercial al firmei Agi Total Construct. Marirea salariilor se reflecta automat in pretul platit de catre beneficiar.
 
Sursa: Cotidianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

ELKO Romania anunta disponibilitatea noilor monitoare de gaming ViewSonic din seria ELITE ELKO Romania anunta disponibilitatea noilor monitoare de gaming ViewSonic din seria ELITE
Pana pe 25 februarie veti regasi expusa, in toate magazinele LEROY MERLIN din tara, o parte din gama noua de usi pentru interior Pana pe 25 februarie veti regasi expusa, in toate magazinele LEROY MERLIN din tara, o parte din gama noua de usi pentru interior
Curentul se scumpeste, incepand de maine, cu aproape 5% Curentul se scumpeste, incepand de maine, cu aproape 5%
Saracii vor o casa mai mult decat bogatii Saracii vor o casa mai mult decat bogatii
Case noi de 3,29 miliarde euro Case noi de 3,29 miliarde euro
Electrocasnice in cadere libera Electrocasnice in cadere libera

Vezi mai multe articole