on

Romania fara forta de munca - Cum s-a ajuns aici si ce este de facut

02 mai, 2017

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Romania se confrunta de cativa ani cu o mare problema: lipsa fortei de munca. Unul dintre cele mai afectate domenii este cel al constructiilor, acolo unde forta de munca a scazut considerabil in ultimii ani, de la 450.000 de muncitori la 300.000, in conditiile in care necesarul estimat pana in 2020 este de 500.000 de muncitori. Dintre acestia, oricum o mare parte sunt necalificati, ceea ce amplifica ingrijorarea dezvoltatorilor.

Desigur, problema nu se resimte doar in constructii, ci si in retail si alte domenii de activitate, in conditiile in care populatia Romaniei scade zilnic cu aproximativ 250 de persoane. Daca acest ritm va continua, se estimeaza ca tara noastra va ramane fara locuitori in 220 de ani!

In acest moment, in Romania au ocupatie aproximativ 8 milioane de persoane, dar numai 4,7 milioane dintre acestia o fac sub o forma legala, in vreme ce alte 3 milioane de oameni sunt plecati la munca in alte tari. O solutie de avarie gasita de angajatori este contractarea imigrantilor, insa numarul acestora nu poate compensa nici pe departe exodul romanilor in strainatate.

Ce este de facut?

Una dintre solutiile propuse pentru atragerea fortei de munca in Romania este, desigur, asigurarea unor salarii mai mari, in timp ce o alta este marirea numarului de avize de munca acordate cetatenilor straini. Insa tentatia muncitorilor de a pleca la munca in strainatate este in continuare uriasa, in conditiile in care salariul pe care il castiga in tara este cuprins de cele mai multe ori intre 300 si 400 de euro, iar pe pozitii similare, in alte tari, ar putea ajunge sa castige chiar si pana la 1.700 de euro.

Scolile nu mai produc muncitori calificati

In afara migratiei, Romania se mai confrunta si cu faptul ca scoala romaneasca nu mai reuseste sa pregateasca tineri pentru piata muncii, asa cum o facea odinioara. Astfel, s-a ajuns in situatia in care la multe dintre companii media de varsta a muncitorilor calificati sa se situeze la 40 de ani. Explicatia pentru aceasta stare de lucruri dramatica reiese si din rata de abandon scolar inregistrata in tara noastra, 19% fata de media europeana, de numai 11%.

Criza conduce la situatii ridicole

Studiile arata ca in Romania, cele mai ridicate rate ale somajului sunt inregistrate in Sud-Vest (8,22%), Sud (7,19%) si Sud-Est (6,66%), acolo unde populatia se ocupa predominant cu muncile agrare. Companiile din Vestul si din centrul Romaniei se confrunta cu un deficit acut de personal, problema generata in mare masura de migratia externa a muncitorilor. Din aceasta cauza, in unele companii se ajunge chiar la situatia in care angajatorii le ofera angajatilor bonusuri pentru simpla prezenta!

Se anunta majorari de preturi

In conditiile in care se va trece la masura majorarii salariilor din constructii, retail si alte industrii, angajatorii anunta implicit si o crestere a preturilor. Astfel, este de asteptat ca in urmatorii ani, costul pentru achizitionarea unei locuinte, a unui produs sau chiar a bunurilor de larg consum sa creasca sensibil. O alta consecinta poate fi plecarea sau anularea venirii in Romania a mai multor companii straine, in conditiile in care costurile cu forta de munca vor creste.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Despre inchirierea locuintelor – obligatiile partilor Despre inchirierea locuintelor – obligatiile partilor
Cum sa alegi furnizorul de energie electrica potrivit pentru o casa eco-friendly? Cum sa alegi furnizorul de energie electrica potrivit pentru o casa eco-friendly?
Programul "Casa Verde Plus" - Conditii de eligibilitate Programul "Casa Verde Plus" - Conditii de eligibilitate
Afla cat de simplu e sa organizezi si sa planifici o mutare Afla cat de simplu e sa organizezi si sa planifici o mutare
Agentia Fondului pentru Mediu a anuntat dosarele persoanelor fizice acceptate in Programul Casa Verde Clasic Agentia Fondului pentru Mediu a anuntat dosarele persoanelor fizice acceptate in Programul Casa Verde Clasic
Top 6 avantaje ale unui apartament situat intr-un complex rezidential central Top 6 avantaje ale unui apartament situat intr-un complex rezidential central

Vezi mai multe articole