Romanii au resuscitat piata imobiliara in octombrie, profitand de ieftiniri

17 noiembrie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Aproape 63.000 de tranzactii imobiliare s-au parafat luna trecuta la nivel national, fata de 61.000, in septembrie, dupa cum indica statisticile ANCPI.
 
In octombrie, populatia a cumparat case si terenuri cu banii imprumutati in septembrie, ultima luna in care bancile au acordat credite pe vechile norme.
 
Romanii au prins din nou gustul tranzactiilor imobiliare in octombrie, profitand de scaderile de pret la apartamentele vechi si la terenuri, dar si de reducerile oferite de dezvoltatorii locuintelor noi.
 
In luna octombrie s-au parafat cu aproape 2.000 mai multe acte de vanzare-cumparare fata de septembrie, la nivel national, in plina perioada de inasprire a conditiilor de creditare, conform datelor Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI), remise Gandul.
 
Totusi, chiar si cu aceste cifre in crestere, analistii financiari si cei din domeniul imobiliar nu pariaza pe o revenire a pietei. „Cred ca situatia din luna octombrie este consecinta fenomenului de anticipare din septembrie, cand volumul creditelor accesate de populatie a crescut semnificativ fata de august. Oamenii au vrut sa-si asigure din timp bani pentru investitii imobiliare”, ne-a declarat Aurelian Dochia, managing partner la compania de consultanta Concept. Cu alte cuvinte, romanii au imprumutat de la banci cu 270 de milioane mai mult in septembrie fata de august – bani pentru achizitia de locuinte - de teama noilor norme de creditare ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
 
Adica, cele aproximativ 5,29 miliarde de euro (echivalentul creditelor pentru locuinte ale populatiei, in lei si valuta, din luna septembrie) au alimentat cu bani piata imobiliara, in special in octombrie. In sprijinul acestei idei vine si evolutia numarului de ipoteci inscrise in aceasta perioada. Astfel, in octombrie, romanii au pus gaj pe 19.969 de proprietati, cu 2.408 mai putine fata de septembrie, mai arata datele ANCPI. Comparativ cu august, cifra ipotecilor a crescut in septembrie, cand de altfel si creditele au ajuns la un nivel record.
 
Vinzi acum ca sa nu pierzi la anul
 
In Bucuresti - zona din care in anii trecuti se lua pulsul pietei imobiliare autohtone – efervescenta tranzactiilor este pusa pe seama altui fenomen, in special in cazul terenurilor. „Multi proprietari au vandut terenurile acum, cat inca au putut lua un pret bun, pentru a face rost de lichiditati. E drept ca preturile din octombrie au fost cu 30-50% mai mici fata de acum cateva luni”, ne-a declarat Ionut Ciocan, senior consultant la Departamentul Terenuri din cadrul companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox. Per total, numai in Bucuresti s-au parafat peste 3.400 de tranzactii in octombrie.
 
O cifra la care au contribuit din plin vanzarile-cumpararile de terenuri de suprafete mici, pentru ca tranzactii importante nu prea s-au perfectat tot anul. E mai putin riscant pentru un investitor sa-si plaseze 10 milioane de euro, de exemplu, in cinci terenuri mai mici, decat intr-unul mare. Cu banii obtinuti pe parcelele scoase la vanzare, unii au putut sa-si continue investitiile demarate anul acesta. Altii, care nu au avut ce vinde, asteapta ca bancile sa dea unda verde finantarilor, dupa ce vreo luna si jumatate au suferit din cauza lipsei lichiditatilor.
 
„In ultimele doua saptamani au inceput discutiile cu bancile in vederea unor noi finantari. Situatia se va debloca, chiar daca mai incet”, adauga optimist Ionut Ciocan.
 
Info plus:
 
Timisul, lider la tranzactii
 
Timis continua sa fie o zona fierbinte din punctul de vedere al afacerilor imobiliare, ocupand prima pozitie in topul tranzactiilor din ianuarie-octombrie (36.400). Pe pozitia urmatoare se afla Constanta, cu un numar de 29.600 tranzactii, urmat la distanta mica de Bucuresti.
 
Sursa: Gandul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Daikin Romania, afaceri in crestere cu 26% in 2016 si planuri de consolidare a pozitiei pentru 2017 Daikin Romania, afaceri in crestere cu 26% in 2016 si planuri de consolidare a pozitiei pentru 2017
Casele tip \ Casele tip \"sandwich\", preferatele romanilor
Cum sa te descurci singur in gradina Cum sa te descurci singur in gradina
Bucurestiul va avea o noua gura de tocat bani: o institutie ce isi da cu parerea despre caldura Bucurestiul va avea o noua gura de tocat bani: o institutie ce isi da cu parerea despre caldura
De la 1 iulie, nou sistem de tarifare la gaze si scumpire cu pana la 20% De la 1 iulie, nou sistem de tarifare la gaze si scumpire cu pana la 20%
REHAU Industries are un nou CEO. Compania care coordonează activitatea REHAU România va fi condusă de Dr. Uwe Böhlke REHAU Industries are un nou CEO. Compania care coordonează activitatea REHAU România va fi condusă de Dr. Uwe Böhlke

Vezi mai multe articole