Romanii nu cer credite nici pentru casele ieftinite - 09 Aprilie 2009

09 aprilie, 2009

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Romanii nu cer credite nici pentru casele ieftinite
 
În ciuda faptului ca raportul dintre pretul pe metrul patrat si veniturile lunare ale romanilor a scazut la jumatate in ultimul an, cererea de credite ipotecare a cunoscut acelasi declin.
 
Cererea de credite pentru locuinta a scazut cu 50% in primul trimestru al acestui an comparativ cu nivelul din prima jumatate a lui 2008, a declarat ieri Zoltan Major, directorul de retail al UniCredit triac, la prezentarea raportului Capgemini asupra pietei de retail banking. Oficialul bancii italiene identifica doua cauze care au dus la diminuarea drastica a cererii: costurile si incertitudinile din piata. "Motoarele principale ale scaderii au fost preturile din sectorul imobiliar si incertitudinea din piata. În urmatoarele luni, cererea va scadea, insa, ulterior, cresterea va fi reluata intr-un mod mult mai sanatos", a spus Major. La acestea se poate adauga insa si cresterea dobanzilor practicate de banci la creditele imobiliare.
 
Începand cu luna septembrie a anului trecut, acestea au crescut constant stabilind chiar un record in regiunea central si est-europeana, dupa cum arata Cotidianul intr-un material publicat in urma cu o luna. De altfel, dupa o crestere de peste 20%, dobanzile au inceput sa scada abia la inceputul acestei luni si nu la toate bancile.
 
Vizitele romanilor la ghiseele bancilor s-au rarit in ciuda faptului ca ultimele evolutii ale pietei imobiliare au condus, cel putin pe hartie, la cresterea capacitatii de plata a populatiei. "Am calculat un affordability index (indice care masoara posibilitatea unei familii de a cumpara o casa - n.r.), care a scazut la 3,8 in primul trimestru al acestui an, de la 6,5 in 2007. Veniturile au scazut, in ultima perioada, cu 5-6% si probabil vor scadea si mai mult in perioada urmatoare", a mai spus Major. Acest indice este calculat ca raport intre pretul pe metrul patrat locuibil si venitul lunar al cumparatorilor. Cu cat valoarea rezultata este mai mica, cu atat probabilitatea ca o persoana sa poata achizitiona o casa este mai mare. Interesant este faptul ca, la nivelurile anilor 2007 si 2008, Romania avea cel mai mare indice din Europa de Sud-Est si cu toate acestea treceam printr-o perioada de boom al creditelor.
 
Pe de alta parte, populatia isi doreste in continuare credite pentru locuinta, cel putin la nivel declarativ. Potrivit unui studiu realizat de UniCredit, peste 25% dintre persoanele intervievate au declarat ca vor sa ia un credit in urmatorii 10 ani, insa numai 75% dintre acestia isi vor permite un credit ipotecar. Vestile despre dobanzi nu sunt nici ele prea bune. "Costurile de finantare nu vor scadea la acelasi nivel ca acum 1-2 ani, insa se vor linisti in perioada urmatoare", a adaugat Major. În ceea ce priveste retelele din sistemul bancar, Major a precizat ca se asteapta la o reamplasare a unitatilor, insa nu la inchiderea acestora.
 
Sursa: Cotidianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Primaria Capitalei nu poate subventiona noul tarif de la energia termica. Intretinerea pentru trei camere va depasi un salariu minim pe economie - 12 ianuarie 2010 Primaria Capitalei nu poate subventiona noul tarif de la energia termica. Intretinerea pentru trei camere va depasi un salariu minim pe economie - 12 ianuarie 2010
Despagubiri Despagubiri
Industria mobilei ramane in strada Industria mobilei ramane in strada
Ce fac dezvoltatorii imobiliari in timp de criza: cazeaza muncitorii in vile - 13 Noiembrie 2009 Ce fac dezvoltatorii imobiliari in timp de criza: cazeaza muncitorii in vile - 13 Noiembrie 2009
Case din polistiren Case din polistiren
Un TVA mai mare? Apartamentele noi se vor scumpi din nou - 06 mai 2010 Un TVA mai mare? Apartamentele noi se vor scumpi din nou - 06 mai 2010

Vezi mai multe articole