Romanii nu mai vor sa cumpere locuinte, prefera sa le construiasca singuri

29 iulie, 2011

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Dificultatile creditarii si veniturile limitate ingreuneaza cumpararea unei locuinte
Ieftinirea materialelor de constructii face si ea atractiva ridicarea unei case de la zero
Wienerberger: Romanii se tem sa nu cumpere imobile supraevaluate
 
Romanii au inceput sa-si schimbe preferintele cand vine vorba de o casa noua. Povara unui credit este prea mare, resursele financiare ale romanilor sunt tot mai limitate, iar capacitatea redusa de a strange fondurile necesare achizitiei unui imobil gata facut, face mai atractiva constructia unei locuinte de la zero. Un studiu realizat de producatorul austriac de caramida, Wienerberger, arata ca mai bine de jumatate dintre romanii care vor sa construiasca o casa prefera sa o faca singuri de la zero. Nici achizitia unei locuinte nu mai reprezinta o investitie viabila, in conditiile actuale. "Peste 50% dintre ei spun ca ar prefera sa faca o casa de la zero, decat sa cumpere o casa gata construita sau la rosu. In plus, romanii din nordul tarii isi doresc o casa pentru placerea de a avea o gradina, in vreme ce romanii din regiunea sudica a tarii vor casa pe pamant pentru a elimina problemele cu vecinii de bloc", se arata intr-un comunicat al liderului de pe piata de caramida din Romania.
Potrivit oficialilor Wienerberger, in Romania se construiesc in medie circa 2 case noi pe an la mia de locuitori, in vreme ce media europeana este de minimum 3,5 case noi pe an la mia de locuitori. "Consideram ca piata are de fapt un potential foarte mare, desi a trecut printr-o perioada in care s-a construit mai putin", a declarat in comunicat, Daniel Catanas, Member of the Board Sales&Marketing Wienerberger Romania.
Studiul a scos la iveala diferentele de mentalitate intre regiuni. De pilda, peste 90% din romanii din Nord-Vestul tarii prefera o casa construita de ei in locul uneia deja ridicate, in vreme ce in Sud sunt oarecum mai atrasi de ideea de a achizitiona o casa la rosu, pe care sa o personalizeze, fiind foarte interesati de finisaje.
 
Cristina Osiescu: Romanii au inteles ce inseamna imprumuturile pe termen lung
 
Contactati de Curierul National, reprezentantii Wienerberger au precizat ca in ultimii ai, criza economica i-a invatat pe oameni ca valoarea banilor poate fi relativa. "Multi au experimentat acum ce avantaje dar si ce responsabilitati genereaza imprumuturile pe termen lung. Astfel, pot aparea variatii in ceea ce priveste valoarea proprietatilor sau nivelul castigurilor. Credem ca romanii analizeaza mult mai serios optiunile pe care le au la dispozitie inainte de a decide ce tip de proprietate vor sa posede", ne-a explicat Cristina Osiescu, Marketing&Communication Manager Wienerberger Romania.
De asemenea, scaderea preturilor imobilelor a ridicat serioase semne de intrebare in randul romanilor, legate de valoarea reala a unei case. "Teama de a plati sume enorme pe proprietati a caror valoare nu este reala ii indreapta acum pe multi spre ideea constructiilor in regie proprie. In acest caz creste nivelul increderii, pentru ca vad propriu-zis pe ce dau banii. In egala masura, aici vad exact si ce produse sunt utilizate in realizarea imobilului in care vor locui", a adaugat reprezentanta Wienerberger.
Totodata ea a mai spus ca oamenii isi doresc imobile noi, desi numarul acestora este inca redus. "Daca platesti 30 de ani pentru un imobil care deja are peste 20 de ani, deci a fost construit in anii '80-'90, in momentul in care achiti intreaga suma imobilul deja nu mai poate fi garantat de o banca, avand o vechime de peste 50 de ani si, implicit va fi foarte greu de vandut. In Bucuresti, de exemplu, fondul locativ majoritar invechit influenteaza mult optiunile privind demararea unor constructii noi", a subliniat Osiescu.
 
Duraziv: Preturile materialelor de constructii s-au redus cu 30%, fata de 2008
 
In ultimul timp, scaderile de pret inregistrate pe piata materialelor de constructii au facut ca pretul unei case noi pe pamant sa se apropie tot mai mult de costul unui apartament de bloc, mai noteaza studiul Wienerberger.
Contactati de Curierul National reprezentantii Duraziv, producator de materiale de constructii au spus ca s-au redus in medie cu 30%, fata de anul de varf 2008. "In medie, la nivelul intregii piete de materiale de constructii a aparut o contractie a preturilor de aproximativ 30%, fie prin scaderi de preturi, fie prin promotii", ne-a spus Marga Calin, marketing manager Duraziv.
Ea explicat ca scaderea preturilor a condus la schimbarea viziunii in piata constructiilor multa lume afirmand ca este un moment prielnic pentru acest sector. "Acesta este motivul pentru care la nivel de folclor, daca se poate spune asa, s-a tot discutat despre oportunitatile pe care le ofera aceasta conjuctura si despre faptul ca acesta este un moment prielnic pentru constructii la preturi avantajoase. Scaderile de pret variaza de la producator la producator si in functie de tipul de produs despre care vorbim. In paralel s-a manifestat o scadere de preturi si in ceea ce priveste terenurile construibile", ne-a mai spus Marga Calin.
Referitor la evolutia viitoare a preturilor pentru materialele de constructii a spus ca, nu se poate sti cu certitudine cum vor evolua aceste preturi, in sensul in care este posibil sa apara cresteri la materiile prime, cresteri care ar putea sa se reflecte in preturile finale.
 
Piata romaneasca a constructiilor s-ar putea stabiliza anul acesta pe fondul unei mici cresteri a sectorului non-rezidential si a faptului ca nu mai are unde sa cada, se arata intr-un studiu al companiei de cercetare PMR, la mijlocul lunii trecute. Potrivit companiei poloneze anul acesta ar trebui sa fie un an al stabilizarii acestei piete, totusi de crestere nu se va putea vorbi mai devreme de 2012. Potrivit aceleiasi surse, in anii anteriori crizei, piata locala inregistra o crestere anuala de 20-30%.
 
Sursa: Curierul national

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Locul de odihna din gradina Locul de odihna din gradina
Cat te costa sa-ti modifici forma sau dimensiunea ferestrelor? Cat te costa sa-ti modifici forma sau dimensiunea ferestrelor?
Peste jumatate din profitul Loteriei, destinat constructiei de locuinte Peste jumatate din profitul Loteriei, destinat constructiei de locuinte
Inspectoratul de Stat in Constructii a dat amenzi in T1 de 0,584 mil. lei, cu 26% mai putine decat anul trecut - 28 iunie 2010 Inspectoratul de Stat in Constructii a dat amenzi in T1 de 0,584 mil. lei, cu 26% mai putine decat anul trecut - 28 iunie 2010
Cartierul in care casele se vand cu 3.000 de euro/mp Cartierul in care casele se vand cu 3.000 de euro/mp
Loa by Kuma: un nou element de design cu un puternic impact vizual Loa by Kuma: un nou element de design cu un puternic impact vizual

Vezi mai multe articole