"Romanii pleaca resemnati din casele executate. In Canada proprietarii rupeau tot"

27 octombrie, 2010

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Apartamentele si casele executate silit de bancile de pe piata locala sunt de cele mai multe ori intr-o stare normala de functionare, potrivit executorilor bancari, desi pe alte piete proprietarii aveau obiceiul sa devasteze acest gen de locuinte inainte sa le "predea" bancilor, potrivit consultantilor imobiliari.
 
Potrivit informatiilor de pe siteurile bancilor in prezent sunt scoase spre vanzare cel putin 1.500 de locuinte executate silit, dar jucatorii din piata imobiliara spun ca acest numar va creste considerabil in urmatoarele luni, in conditiile in care unele banci doresc sa amane provizioanele pentru a putea incheia anul financiar cu rezultate acceptabile.
 
"Romanii pleaca destul de resemnati din apartamentele executate silit deoarece sunt pasibili de pedepse penale pentru distrugere de bunuri.
 
In momentul in care banca adjudeca proprietatea este realizat un proces verbal in care este descris bunul, iar la predare acesta trebuie sa fie conform procesului verbal. Noi am avut cazuri fericite si deocamdata nu am avut apartamente devalizate", spune Marian Stancu, executor bancar in cadrul bancii OTP Bank.
 
La sfarsitul lunii septembrie OTP Bank avea spre vanzare circa 70 de apartamente si terenuri, Banca Transilvania, BRD, CEC sau Credit Europe avand in aceeasi perioada cel putin 100 de proprietati in aceeasi situatie.
"In casele executate vechii proprietari au tendinta sa rupa tot. Cand o iei inapoi, de obicei o iei praf. Asa se intampla cel putin in Canada. La noi, deocamdata sunt foarte putine proprietati bune pe piata. In cateva luni, pana in februarie, cred ca bancile vor scoate si lucruri mai interesante", considera Adrian Capraru, consultant imobiliar care a lucrat de-a lungul timpului in doua dintre cele mai mari firme de pe piata de profil - Colliers si Eurisko.
Capraru si-a inceput cariera la Colliers, dupa care a fost unul dintre fondatorii Eurisko, unde a stat intre 1997 si 1999, plecand apoi in Canada, unde a infiintat o firma de imprumuturi bancare, Mortgage Intelligence.
 
S-a intors la Eurisko in 2007 de pozitia de director general, a devenit chief operating officer in 2008, dupa preluarea firmei de catre CB Richard Ellis, iar un an mai tarziu a plecat pe fondul caderii pietei imobiliare si a restrangerii echipei de management.
In prezent, Capraru a infiintat o noua firma, Next Gen Consulting, care ar putea fuziona in urmatoarea perioada cu firmele Re/Max Bastion si Real Invest Company, trei agentii imobiliare care isi desfasoara in prezent activitatea in acelasi sediu, pe calea Dorobanti.
 
Preturile vor mai scadea
"Consider ca daca bancile vor scoate anul viitor la vanzare toate proprietatile executate silit preturile vor mai scadea cu cel putin 20%, tinand cont si de procedura de licitare, care prevede scaderea cu 25% a preturilor dupa licitatiile la care nu este gasit cumparator", apreciaza Mihaela Irina Alexandroiu, proprietarul firmei Re/Max Bastion.
Consultantii spun ca in acest an pe aceasta piata "s-a trait din inchirieri", in conditiile in care tranzactiile de vanzare-cumparare au fost foarte putine.
Cu toate acestea, in ultima perioada a inceput sa creasca interesul pentru casele si terenurile situate la periferia Capitalei.
"Cand a inceput criza, prima a amortit periferia. Si tot periferia pare sa isi revina prima, zone precum Corbeanca sau Otopeni. Am vandut anul acesta in jur de zece case in Corbeanca, unde o casa "la gri" (nezugravita si fara gresie, faianta, parchet si unitati sanitare - n.red.), cu o suprafata de 300 de metri patrati si 500 de metri patrati de curte costa acum 200.000 de euro", spune Capraru.
 
Oamenii isi fac singuri casa
Pe de alta parte, numerosi bucuresteni prefera in continuare sa construiasca locuinte in regie proprie si au revitalizat usor piata tranzactiilor cu terenuri de 300-500 de metri patrati, care se vand acum in comunele din nord la preturi cuprinde intre 25.000 si 40.000 de euro.
"Oamenii vor in continuare sa-si faca singuri casa deoarece pleaca de la impresia ca este mai ieftin. Nimeni nu ia in calcul timpul petrecut cu aprobarile, organizarea de santier, faptul ca trebuie sa stai langa muncitori sau sa iei un diriginte de santier, deoarece te poti trezi ca jumatate din materiale ajung la vecini", spune Alexandroiu de la Re/Max Bastion, firma infiintata inca din 1992 sub brandul Bastion, afiliat ulterior la reteaua de agentii imobiliare Re/Max, una dintre cele mai extinse la nivel global.
 
Sursa: Ziarul financiar

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Producătorul austriac de feronerie Blum deschide un nou showroom în România Producătorul austriac de feronerie Blum deschide un nou showroom în România
Redevco: Piata imobiliara este supraincalzita Redevco: Piata imobiliara este supraincalzita
Casa de comenzi pentru case Casa de comenzi pentru case
Speculatiile au scumpit terenurile din Zona Metropolitana Bucuresti Speculatiile au scumpit terenurile din Zona Metropolitana Bucuresti
RE/MAX anunță extinderea rețelei din România cu încă trei birouri! RE/MAX anunță extinderea rețelei din România cu încă trei birouri!
Pentru prima oara in Romania - Concursul European al Montatorilor de Pardoseli, Bucuresti, ROMEXPO, 29-31 martie 2012 Pentru prima oara in Romania - Concursul European al Montatorilor de Pardoseli, Bucuresti, ROMEXPO, 29-31 martie 2012

Vezi mai multe articole