Profesorul iesean Alexandru Stanila a inventat cladirea pe arcuri si telescoape, copiind sistemul de la masinile de mare tonaj. Costa 500 euro/mp si prototipul va fi construit anul acesta.
Un profesor iesean a construit casa rezistenta la orice tip de cutremur. Ideea este geniala si banala in acelasi timp: casa se comporta exact ca un camion care are suspensii si care danseaza pe pamant in caz de cutremur. La un seism mai mare de 6 grade pe scara Richter, casa se ridica de la pamant, iar telescoapele si arcurile preiau undele seismice. Ar putea fi inventia care ar schimba modul de percepere a cutremurelor, mai ales ca locuinta nu costa mai mult decat una obisnuita, cu temelie. Prototipul urmeaza a fi realizat anul acesta de o firma de constructii din Braila.
A vazut un camion dansand pe arcuri
Profesorul Alexandru Stanila a muncit ani de-a randul pana a reusit sa isi perfectioneze creatia. Ideea i-a venit in timpul cutremurului din 1977, cand a vazut cu ochii lui cum se prabusesc cladiri intregi. "Eram pe santier si am vazut cum undele seismice faceau sa danseze un camion plin cu beton. La sfarsit, masina a ramas in picioare, in timp ce cladirile se prabuseau. Mi-am dat seama ca suspensiile sunt cele care il mentin asa si mi-am spus ca si casele ar trebui construite la fel", isi aminteste profesorul iesean.
"Practic, aceasta casa este proiectata ca sa reziste oricarui tip de cutremur. La un seism care depaseste 6 grade pe scara Richter, casa se ridica de la sol, iar undele sunt preluate de sistemul de telescoape si arcuri. Casa danseaza in aer, iar, dupa ce seismul trece, se reaseaza pe pamant", explica profesorul Stanila.
Te zgaltaie, dar nu cade
Ideea este geniala si banala in acelasi timp. Casa nu are temelie, ci patru picioare scurte din beton. Fiecare picior are un sistem de trei telescoape si arcuri pe care se aseaza un pilon metalic. Cele patru piloane se unesc la varf, formand un schelet piramidal. "Structura metalica este imbracata in produse prefabricate. E ca o rulota care merge prin gropi. Se clatina, te zguduie putin, dar nu te da cu capul de pereti", spune profesorul. Foarte important este faptul ca o asemenea casa nu costa mai mult decat una obisnuita, in jur de 500 euro/mp. "Oamenii s-ar simti in siguranta, dispare teama de cutremur. Totul e sa fie receptivi la nou", mai precizeaza inventatorul.
DAUNE DE 1,65 MILIARDE EURO
Un cutremur ar inghiti piata asigurarilor
Potrivit calculelor facute de specialistii PAID si de un broker independent folosind metoda Risk Management System, un cutrem similar celui din 1977 ar aduce asiguratorilor din Romania pagube de 1,65 miliarde de euro, valoarea intregii piete fiind de doua miliarde de euro. Cele un milion de locuinte care ar fi distruse de un cutremur de 7,2 grade presupun pagube de doua miliarde de euro. În Romania, insa, doar jumatate din locuinte sunt asigurate.
Potrivit lui Marius Bulugea, director al Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID), in cutremurul din 4 martie 1977,5% din locuintele din Romania au inregistrat daune totale. Astfel, 35.000 de locuinte au fost distruse si alte 700.000 de locuinte au necesitat reparatii, iar totalitatea daunelor au fost de doua miliarde de dolari, adica 1,52 miliarde de euro. Potrivit simularilor facute de PAID, in urma unui cutremur de aceasta amploare, 44.600 de case din intreaga tara ar fi avariate complet, deci ar necesita daune totale, si alte un milion de locuinte ar fi afectate. Daunele totale ar fi de 1,65 miliarde euro. (Gabriela tnteanu)
TOPUL REZISTENÅ¢EI
Blocurile tip "cutii de chibrituri", cele mai sigure
Blocurile romanesti cunosc, spun urbanistii, patru etape de rezistenta a constructiilor. Sunt blocurile construite pana 1962, in care proiectantii nu isi puneau problema seismica. Acestea sunt cele mai afectate de cutremure.
Urmatorii 15 ani aduc cladiri ceva mai stabile. "În perioada 1962–1977 s-a construit dupa reguli de rezistenta seismica, insa, nu erau respectate cu strictete. Abia dupa 1977 s-au edificat cele mai bune blocuri", explica arhitectul Radu Radosalv. În cinci ani s-au predat la cheie un milion de apartamente. Locuinte confort redus, cu camere foarte mici, supranumite in popor "cutii de chibrituri". Peretii erau din placi de beton. Acestea raman cele mai sigure locuinte de masa.
Sursa: Evz.ro
Romanul care a inventat casa anti-cutremur. Nu se prabuseste nici la 8 grade Richter!
10 martie, 2012
comenteaza trimite unui prieten printeaza
Comentarii
Nu exista comentarii.