Dintre cele 6.500 de apartamente noi despre care s-a spus ca se vor finaliza in 2007, au fost gata aproximativ 2.000 de unitati locative.
Apartamentele noi se cauta in continuare si pentru ca oferta lor este inca limitata. Anul trecut, in Bucuresti au fost anuntate circa 6.500 de unitati rezidentiale noi, dintre care aproximativ 2.000 au fost raportate ca finalizate, potrivit companiei de consultanta rezidentiala REAS din Polonia, care analizeaza pietele imobiliare din Europa Centrala si de Est. Cifrele se bazeaza pe monitorizarea efectuata de REAS asupra pietei rezidentiale din Bucuresti, iar comparatiile cu vecinii nu ne prea avantajeaza. „In Varsovia, capitala Poloniei, care are un numar de locuitori de circa doua milioane, similar cu al Bucurestiului, in 2007 au fost anuntate 16.300 de apartamente noi, dintre care s-au finalizat aproximativ 15.000 de unitati locative”, spune Joanna Iwanowska, senior consultant la REAS.
Media in principalele 15 capitale ale Uniunii Europene este de 490 de locuinte la 1.000 de locuitori. „Abordarea statistica arata ca toate orasele europene analizate, cu exceptia Budapestei, care este deasupra mediei europene, cu 509 unitati la 1.000 de locuitori, au deficit de locuinte in termeni de cantitate”, spune Iwanowska. Aceasta afirma ca majoritatea capitalelor central-europene se confrunta cu o situatie deficitara comparativ cu Europa de Vest. Potrivit consultantului REAS, capitala Ucrainei, Kiev, are cel mai mare deficit de locuinte, in jur de 315.000 de unitati, o treime din stocul actual al orasului. Bucurestiul se afla, de asemenea, printre capitalele cu lipsuri semnificative la acest capitol, avind nevoie de aproximativ 135.000 de locuinte, potrivit statisticilor REAS. Sofia, Varsovia si Zagreb il urmeaza, cu un deficit de 82.000, 63.000, respectiv 56.000 de unitati locative. Capitalele Vilnius si Riga au nevoie de aproximativ 43.000 si 35.000 pentru a atinge media UE, in timp ce Talin are o lipsa de 3.200 de locuinte, iar Praga are deficit de doar 2.250 de unitati, in apropiere de standardele occidentale.
In acest context, al absentei ofertei de pe piata de la noi, preturile apartamentelor in Bucuresti au ajuns sa fie mai mari decit cele din Berlin sau Praga. Consultantul companiei REAS afirma ca nu se poate spune ca preturile practicate pe piata rezidentiala din Bucuresti depasesc nivelul celor din Berlin sau Praga, ci sint percepute astfel din cauza dezechilibrului intre pret si puterea de cumparare. „Un alt motiv al cresterii preturilor este piata speculativa a terenurilor, care in ultimii patru ani a tinut sus stacheta preturilor in zonele centrale ale Bucurestiului. Acest fapt a determinat micsorarea profitului dezvoltatorilor si a avut, pe linga inflatia de 4% din 2007, impact direct asupra preturilor“, afirma Joanna Iwanowska. Potrivit acesteia, in Berlin exista o oferta foarte limitata de unitati locative noi. Spre exemplu, in 2006 au fost finalizate doar 3.126, conform datelor REAS.
Prin urmare, cei care sint interesati de achizitionarea unei locuinte in capitala Germaniei se orienteaza catre piata secundara, cea a apartamentelor vechi.
Sursa: Cotidianul
Comentarii
Nu exista comentarii.