Salariile peste 650 de euro, cheia accesului la imprumuturile fara avans

12 ianuarie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Doar cei care castiga venituri lunare suficient de mari vor putea avea acces la credite fara avans pentru achizitionarea unei locuinte.

"Gradul de indatorare va ramane in continuare o problema", ne-a declarat Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB). Acesta a explicat ca, pentru un imprumut fara avans, in valoare de 50.000 de euro, pe o perioada de 20 de ani, venitul lunar al solicitantului ar trebui sa fie de minimum 650 de euro. Astfel incat rata lunara de 208 euro aferenta acestui credit sa reprezinte 35% din salariu.

Dobanzile, fara modificari spectaculoase
In ceea ce priveste evolutia dobanzilor la creditele pentru locuinta, aceasta se va incadra in tendinta generala de stagnare, cel putin in urmatoarea perioada.
"In urmatoarele sase-noua luni, nu cred ca vor fi modificari spectaculoase de dobanzi la credite. Banca Nationala va fi obligata sa mentina o politica monetara restrictiva, asa incat bancile se vor pastra in jurul aceluiasi palier de dobanzi. Pe termen lung, insa, se va inregistra o tendinta de scadere a dobanzilor la credite", ne-a declarat Aurelian Dochia, director general BRD-Groupe SG Corporate Finance. Acesta este de parere ca volumul creditelor ipotecare va creste in perioada urmatoare in principal datorita unei evolutii ascendente a pietei imobiliare, dar si a numarului celor ce se vor califica pentru astfel de imprumuturi. Regulamentul bancii centrale, care exclude obligativitatea avansului, atunci cand acesta va intra in vigoare, va avea un impact destul de nesemnificativ asupra pietei creditului ipotecar, este de parere Aurelian Dochia.
Potrivit presedintelui ARB, presiunea asupra dobanzilor va fi exercitata de alti factori. "Dobanzile la titlurile de stat emise recent sunt mult mai mici fata de cele din piata bancara. Acest lucru va influenta atat dobanzile depozitelor, cat si pe cele ale creditelor, care vor incepe treptat-treptat sa scada", a mai spus Ghetea.

Bancile nu vor renunta la avans
Regulamentul care exclude obligativitatea avansului de 25% in cazul creditelor imobiliare sau ipotecare va intra in vigoare numai dupa ce Banca Nationala va mai parcurge cativa pasi, ne-a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. "Specialistii din cadrul Directiei Reglementare vor analiza propunerile si observatiile transmise in perioada in care proiectul a fost supus dezbaterii publice (n.r. - aceasta perioada s-a incheiat ieri, 11 ianuarie) si, daca vor considera necesar, vor face anumite modificari. Dupa aceea, se realizeaza actul final, care va fi transmis Consiliului de Administratie, pentru analizare si votare", a explicat Vasilescu. Pe de alta parte, Radu Ghetea ne-a declarat ca bancile comerciale care fac parte din ARB nu au transmis comentarii la acest proiect de regulament. "Acest regulament spune ca nu este obligatoriu avansul, dar asta nu inseamna ca bancile vor renunta sa il solicite. Fiecare banca va analiza si va hotari daca renunta la solicitarea lui sau la diminuarea acestuia. Probabil, in cateva luni dupa intrarea in vigoare a regulamentului, piata se va aseza", a precizat Ghetea.
Aurelian Dochia este de parere ca bancile care acorda credite fara avans vor transfera acest risc catre dobanzi. "Eliminarea completa a riscului va duce la transferul acestuia catre dobanzi", a precizat oficialul BRD.

Preturile nu vor fi afectate

Patronii marilor agentii imobiliare si analistii de pe aceasta piata sunt de parere ca eliminarea avansului la creditele pentru case nu va avea impact asupra preturilor. "Doar volumul de vanzari va creste, preturile la apartamente sunt deja foarte mari", ne-a declarat Doinel Locic, patronul Locic Imobiliare.
Emil Giurgiu, presedintele Camerei de Comert Imobiliar din Romania, este de parere ca banca centrala "a adoptat o masura pozitiva, fara de care romanii ar fi fost discriminati fata de straini". "Strainii pot veni si cumpara terenuri si case in Romania cu bani luati de la banci de afara, la dobanzi mult mai mici si cu avans aproape inexistent. Insa, in ceea ce priveste preturile din piata imobiliara, nu cred ca aceasta masura va avea un impact asupra lor", a precizat Giurgiu.
 
Sursa: Romania libera

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Imobiliarii, primele victime romanesti ale crizei mondiale Imobiliarii, primele victime romanesti ale crizei mondiale
Bilantul ultimului targ imobiliar al anului: 21 de locuinte vandute din 9.000 - 07 Decembrie 2009 Bilantul ultimului targ imobiliar al anului: 21 de locuinte vandute din 9.000 - 07 Decembrie 2009
Color Smart - 5 tipuri de finisaje pentru pereti din topul tendintelor anului 2021 Color Smart - 5 tipuri de finisaje pentru pereti din topul tendintelor anului 2021
Tu ti-ai transforma casa in restaurant? - 30 Ianuarie 2009 Tu ti-ai transforma casa in restaurant? - 30 Ianuarie 2009
Baby Boom Show - Pe 9 martie incepe la ROMEXPO primul targ pentru mamici si copii Baby Boom Show - Pe 9 martie incepe la ROMEXPO primul targ pentru mamici si copii
Targ 3 in 1 de criza: Imobiliar, de nunti si imbracaminte - 16 martie 2010 Targ 3 in 1 de criza: Imobiliar, de nunti si imbracaminte - 16 martie 2010

Vezi mai multe articole