Recipient depozitare pesticide

Sanatatea casei: cum depozitam pesticidele si cum le debarasam corect

18 iunie, 2014

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Cum depozitam pesticidele
Ce trebuie facut si ce nu, cand vine vorba de depozitarea pesticidelor?
O depozitare necorespunzatoare si o debarasare incorecta pot fi periculoase pentru sanatatea umana si pentru mediu. Sa vedem cateva recomandari.

• Nu stoca. Redu necesitatile strict prin achizitionarea cantitatii de pesticid pe care o vei folosi in viitorul apropiat sau in timpul acestui sezon.
• Urmeaza toate instructiunile de depozitare de pe eticheta.
• Depoziteaza aceste substante si solutii la inaltime pentru a nu putea fi atinse de copii sau animale. Daca este posibil, tine toate pesticidele intr-un cabinet inchis, intr-o incapere bine ventilata sau intr-un adapost de gradina.
• Nu depozita niciodata pesticide in cabinete cu sau langa mancare, mancare de animale sau medicamente.
• Plaseaza lichidele inflamabile departe de zona de locuit si departe de o sursa de aprindere precum un aragaz, o masina sau un gratar exterior.
• Pastreaza pesticidele doar in recipientele originale, care include ingredientele listate pe eticheta, indicatii de utilizare, precum si pasii de utilizare in cazul unor intoxicatii accidentale.
• Nu transfera astfel de solutii in sticle de baturua sau alte recipiente asemanatoare. Copiii pot face o confuzie si pot bea respectiva solutie.
• Foloseste ambalajele de siguranta pentru copii in mod corect – inchide recipientul dupa folosirea produsului. Aceste metode de siguranta nu ofera protectie totala copiilor, de aceea trebuie sa fii foarte atent/a cu depozitarea departe de vedere si la intaltime.
• Nu depozita pesticidele in locuri in care o posibila inundatie poate ajunge, sau in locuri in care se poate varsa pe pereti, in conducte, apa din pamant sau de la suprafata.
• Daca nu poti identifica continutul unui recipient, sau daca nu poti spune cu siguranta cat de vechi este continutul, urmeaza sfaturile de mai jos.

Cum debarasam pesticidele

Sa vedem ce trebuie facut cu pesticidele dupa ce le-am folosit.
• Cea mai buna metoda de debarasare de mici cantitati de pesticid „in exces” este sa le folosim – conform indicatiilor de pe eticheta. Daca nu le poti folosi, intreaba vecinii de probleme similare si ofera-le recipientul.
• Daca pesticidul ramas nu poate fi folosit, cauta o agentie/o autoritate/un program care colecteaza deseuri periculoase. Este cea mai buna solutie prin care salvezi mediul si contribui la un nivel mai bun de trai pentru toata planeta.
Desi in Romania autoritatile astea nu le gasim la orice colt de strada, exista totusi agentii care colecteaza deseurile periculoase. Asa cum deseurile medicale sunt gestionate corespunzator, asa si pesticidele pot ajunge acolo unde trebuie.
• Daca recipientul este partial umplut, contacteaza o autoritate specifica.
• Daca recipientul este gol, nu il refolosi. Pune-l in cosul de gunoi, doar daca eticheta nu specifica altceva.
• Nu varsa pesticide in toaleta, in chiuveta sau pe orice teava care ajunge in canalizarea localitatii. Pesticidele pot interfera cu functionarea sistemelor de epurare a apelor uzate si pot polua conductele. Multe sisteme municipale nu sunt echipate sa indeparteze reziduurile de pesticide. Daca acestea ajung in rauri si ape ale naturii, pot afecta pestii, plantele si alte vietuitoare, inclusiv omul.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Obiectele din casa care contin cei mai multi microbi Obiectele din casa care contin cei mai multi microbi
De ce este importanta umidificarea aerului din casa si cum poate fi realizata - II De ce este importanta umidificarea aerului din casa si cum poate fi realizata - II
Cateva lucruri despre alunecarile de teren Cateva lucruri despre alunecarile de teren
Detectorul de Radiatii Electromagnetice  Detectorul de Radiatii Electromagnetice 
Pesticidele (Partea a II-a): Ce optiuni alternative avem? Pesticidele (Partea a II-a): Ce optiuni alternative avem?
Pot lampile UVC face diferenta in spitale? Pot lampile UVC face diferenta in spitale?

Vezi mai multe articole