mucegai - alergii casa

Sanatatea casei: Intrebari si raspunsuri cheie despre alergii (Partea a II-a)

30 martie, 2014

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Care sunt cei mai frecventi alergeni?
Alergenii se gasesc atat in mediile interioare cat si in aerul liber si pot proveni din plante, alimente, animale de companie sau chiar produse de uz casnic. Alergenii comuni pot fi:

Polenul din iarba, buruieni si/sau copaci produc febra fanului, o epidemie comuna de sezon.

Acarieni sau organisme microscopice care traiesc in praf si in fibrele de mobilier tapitat, covoare, perne si saltele. Acestea sunt deosebit de raspandite in zonele calde si umede. Alergenii dati de gandacii de bucatarie sunt frecventi in mediul urban.

Mucegaiul este definit ca fiind o populatie de ciuperci microscopice care produc pori de aer ce intra in organism atunci cand respiram. Mucegaiul de interior se gaseste in zonele umede, cum ar fi subsoluri, bai sau camere care au scurgeri sau au fost inundate. Mucegaiul poate fi gasit si in aer liber, in iarba, in  gramezi de frunze si de melci, sau in jurul ciupercilor.

Firele de par si proteinele animale: cel mai comun alergen animal este parul de animale, care este compus din particule de proteine secretate de glandele din pielea animalului, apoi “purtat” in aer. Proteinele din saliva unui animal, fecalele, urina, intepatura de albina sau penele, de asemenea, pot declansa reactii alergice la unele persoane.

Ingredientele alimentelor: alergenii alimentari comuni in culturile occidentale sunt crustaceele, arahidele si nucile. Pe langa acestea, copiii uneori sunt alergici la lapte, oua, soia si grau.

Cum sunt diagnosticate alergiile?
Alergiile pot fi confirmate si identificate prin piele sau teste de sange, dar se fac  cunoscute prin simptomele lor. De exemplu, in timp ce simptomele rinitei alergice pot semana cu o raceala, putem incepe sa suspectam o alergie atunci cand simptomele dureaza mai mult de o saptamana sau doua si apoi tind sa se repete.
Primul pas in stabilirea diagnosticului este intocmirea unui istoric medical pentru a verifica daca in familia pacientului au existat membrii cu alergii sau daca pacientul a fost expus unor alergeni in urma anumitor evenimente recente. Pacientul va fi intrebat despre istoricul reactiilor alergice si cat timp s-au repetat.
Pentru alergiile alimentare, dietele de eliminare pot fi utilizate pentru a elimina sistematic alergenii suspecti si pentru a observa daca reactiile dispar. Pentru a confirma un diagnostic, un alergolog poate solicita efectuarea de teste de laborator sau poate efectua testele in cabinet.

Cum sunt tratate alergiile?
Alergiile nu pot fi vindecate, astfel ca tratamentul implica, in general, una sau mai multe dintre urmatoarele strategii pentru a controla sau a preveni reactiile alergice:
Acarienii: Folosim fete de perna si huse pentru saltele care sunt impermeabile la praf; spalam regulat lenjeriile de pat in apa fierbinte si aspiram saptamanal cadrul patului
Gandacii de bucatarie: Reparam fisurile din podea si pereti pentru a elimina sursele de hrana si de apa
Alergiile alimentare: Evitam alergenii alimentari cunoscuti; citim ambalajul pentru a verifica ingredientele; intrebam personalul restaurantului despre ingredientele folosite in prepararea mancarurilor, etc.
Alergiile date de animale: Scoatem animalele de companie din casa pentru a scapa de parul lor si de alergeni precum fire de par, saliva si fecale.
Polen: Ramaneti in interior in timpul perioadelor cu polen mult; spalati-va mainile si imbracamintea dupa ce ati fost in aer liber pentru a elimina granulele de polen si pentru a preveni transferarea acestora la ochii si nas.

Imunoterapie cu alergeni
Uneori este posibil sa produci desensibilizarea unei persoane la un anumit alergen folosind imunoterapie cu alergeni. Pacientului ii sunt injectate treptat doze de alergeni pana cand sistemul imunitar invata sa tolereze alergenul fara sa produca o reactie alergica. Imunoterapia poate reduce sau preveni simptomele, dar poate si impiedica agravarea alergiei. Este una din cele mai eficiente forme de tratament.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Criteriile de alegere a unui dezumidificator Criteriile de alegere a unui dezumidificator
Cum ne protejam de virusul COVID-19 Cum ne protejam de virusul COVID-19
9 plante care purifica aerul din casa ta 9 plante care purifica aerul din casa ta
Cum scapam de mucegai si igrasie? Cum scapam de mucegai si igrasie?
De ce este important sa aerisim frecvent casa? De ce este important sa aerisim frecvent casa?
10 trucuri pe care sa le aplici la curatenia dinaintea Sarbatorilor 10 trucuri pe care sa le aplici la curatenia dinaintea Sarbatorilor

Vezi mai multe articole