Piscina curata

Sanatatea piscinei: Controlul infectiilor - Partea I

10 iunie, 2014

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Inotul este o activitate mai putin populara, care insa te mentine intr-o forma ideala si este benefica pentru organism. Inotătorii „de weekend” care au piscina acasa ar trebui să fie constienti de faptul că in ciuda eforturilor pe care le fac pentru a mentine apa in parametrii de calitate normali, acest lucru nu este suficient si ar trebui sa acorde mai multa atentie si acestui lucru.

Cu o igiena corespunzatoare si cu un comportament disciplinat in bazinul de inot, putem preveni contaminarea piscinei.

Despre pericolele ce se ascund in piscina
Germeni, cum ar fi bacteriile, virusurile si parazitii pot fi uneori prezenti in bazinele de inot, fenomen numit contaminare doar daca sunt prezenti germeni in cantitati mai mari decat cele normale. Impartind apa din piscina cu lume straina sau necuratind-o, favorizam contaminarea apei cu bacteriile de pe corpurile noastre, insa acest lucru poate fi prevenit printr-o igiena corespunzatoare.
Majoritatea piscinelor „profesionale” detin sisteme speciale care ucid bacteriile. In functie de tipul de bacterie si de rezistenta ei, uneori inotatorii se pot imbonavi chiar daca au intrat in contact cu apa sau au inghitit o cantitate mica de apa contaminata. De aceea este important ca si acasa sa avem grija de sanatatea piscinei.

Cum prevenim contaminarea apei cu bacterii?
Cu totii avem pe corpul nostru bacterii care pot contamina apa printr-un simplu contact. Suntem mai predispusi sa avem bacterii atunci cand nu ne simtim bine, bacterii care ii pot imbonavi pe altii.
De exemplu: atunci cand avem probleme la stomac si diaree, mii de bacterii sunt prezente in fecale si in regiunea anala. Aceste bacterii in contact cu apa se raspandesc si contamineaza piscina in care inoti.
Pentru a pastra bacteriile in afara piscinei este foarte important sa nu inoti atunci cand ai diaree. Daca ai fost diagnosticat cu o infectie numita criptosporidioza, nu inota pentru 14 zile, chiar daca tulburarea de tranzit s-a oprit. Daca ai diaree si nu esti sigur din ce cauza, asteapta cateva zile inainte sa intri in piscina.

Clorul ucide bacteriile in timp, nu imediat
Clorul este capabil sa ucida majoritatea bacteriilor, dar nu le ucide imediat. Unele bacterii, cum ar fi cele din clasa Cryptosporidium traiesc in piscina cu zilele. Este esential sa avem grija de sanatatea piscinei si sa alocam timp pentru o intretinere potrivita. Avand in vedere ca este o grupa reprezentativa pentru infectiile piscinei, vom trata acest subiect mai in detaliu pentru a vedea cateva aspecte ce trebuie luate in considerare in anotimpul cald. Mai multe informatii in partea a II-a a articolului.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cum sa mentii curata apa din piscina in doar 5 pasi Cum sa mentii curata apa din piscina in doar 5 pasi
Sanatatea piscinei: Cum mentinem calitatea apei [Partea a II-a] Sanatatea piscinei: Cum mentinem calitatea apei [Partea a II-a]
Sanatatea piscinei: Cum mentinem calitatea apei [Partea I] Sanatatea piscinei: Cum mentinem calitatea apei [Partea I]
Sanatatea piscinei: Controlul infectiilor - Partea a II-a Sanatatea piscinei: Controlul infectiilor - Partea a II-a
Ce substante sa folosesti pentru intretinerea piscinei Ce substante sa folosesti pentru intretinerea piscinei
Piscina din curte: sfaturi si ponturi Piscina din curte: sfaturi si ponturi

Vezi mai multe articole