Sapa autonivelanta este un material de constructie, un mortar special pe baza de ciment imbogatit cu aditivat cu rasini sintetice, care are rolul de a ridica nivelul (cota) pardoselii dupa cum este necesar.
Sapa autonivelanta vine gata preparata si ambalata de catre producator. Grosimea poate varia de la 1 la 30 milimetri. Dar vei gasi pe piata si produse care pot di turnate in strat de pana la 100 milimetri.
Sapa autonivelanta se va aplica pe o suprafata curata, uscata, fixa si ferma. Este foarte important ca inainte de aplicarea sapei autonivelante sa se realizeze si o amorsare (grunduire).
Sapele autonivelanta au o serie de avantaje, ele pot fi turnate cu usurinta, pot sustine orice tip de pardoseala, au o rezistenta mecanica sporita si au un timp de uscare redus.
Alex1018, forumist incepator Misiunea Casa, se confrunta cu urmatoarea problema:
Am decopertat terasa de gresie (sarise rau de tot) si am zone in care efectiv s-a macinat sapa veche (are 8 ani). Vorbim de colturi si extremitati. Mesterul avea in plan sa niveleze cu CM17 si mi s-a parut ciudat, eu nefiind priceput in domeniu. Am citit fisa tehnica de la CM17 si am constatat ca se pot face corectii in limita unui strat de 8 mm. Ori eu am zone de sapa macinata de 4-5 cm... Exclus sa facem cum a propus mesterul! Citind pe aici pe forum am cam ramas la 3 idei:
1) Ma apuc cu mesterul sa bat toata terasa cu ciocanul/spatele toporului si scot afara tot ce suna a gol/se sfarama. Apoi refacem zonele afectate cu CD26. Stiti cumva in cat timp se poate placa cu gresie dupa aplicarea lui CD26?
2) La fel - scot tot ce sfarama/suna a gol dar refac zonele afectate ale sapei cu CN85 Turbo, care e un liant pentru sape din cate am inteles, in amestec cu amorsa R777.
3) Scot toata sapa si torn una noua. Doar ca nu stiu in cat timp e suficient de uscata sapa ca sa pot placa pe ea.
Ce parere aveti? Sau aveti alte idei/sugestii?
Raspunsurile nu au intarziat sa apara:
Specialistul MC: Sfatul meu este sa indepartati tot stratul de sapa pana la placa de beton, dupa care turnati o sapa de egalizare armata cu plasa metalica fixata in placa de beton. Sapa de egalizare S100 o aditivati cu aditivul Ceresit CC83. Dupa circa 3 saptamani, timp in care umeziti moderat sapa, puteti sa montati gresia.
Alex1018: Ok, multumesc pentru raspuns. WOW, 3 saptamani? Credeam ca in 2-3 zile, maxim o saptamana se poate placa.
Specialistul MC: Dupa "mesteri" s-ar putea placa si dupa o zi.
Alex1018: Ma uitam sa sapa asta de egalizare. Consumul este de 20 Kg/m2/cm. Am nevoie de 5 cm de sapa si suprafata este de 30mp. Am nevoie de 20x30x5 = 3000 kg/25 kg = 120 saci, corect? E mai buna decat o sapa clasica cu ciment si nisip?
Specialistul MC: Sapa S100 se poate prepara la fata locului, nu este necesar sa achizitionati un produs preambalat. "S100" reprezinta marca sapei si nu denumirea produsului.
Alex1018: Am turnat sapa noua. Am plecat de la 8 cm si am coborat pana la 5 cm in capete. Cam 28 mp suprafata cu un consum de 1.65-1.7 mc nisip fin (0-4mm) si 560 Kg ciment. Pare Ok, dar tot citind retete si pareri pe net, am temeri ca poate nu a fost folosit destul ciment si in capete grosimea de 5 cm e cam mica. Sapa este turnata de o saptamana, timp in care am udat-o zilnic de 5-6 ori pentru ca a fost foarte cald. Nu a aparut nicio crapatura nicaieri. Ce alta verificare as putea sa mai fac acum sa imi dau seama daca sapa este executata corect? Sa bat cu ceva in ea sa vad daca suna a gol pe undeva?
Am un spatiu vitrat intre zona de dining si terasa. Ce sugerati sa aplic acolo pentru hidroizolatie? Ma gandeam sa aplic Mapeband SA, apoi sa plachez cu gresie, si la final sa izolez cu silicon zona dintre PVC si placarea cu gresie. Alte idei?
Specialistul MC: In compozitia sapei ati adaugat aditivul mentionat in mesajul "Sapa de egalizare S100 o aditivati cu aditivul Ceresit CC83"?
Alex1018: Nu s-a pus Ceresit CC83. S-a pus aplicat amorsa pe placa de beton (CT17) inainte sa fie aplicata sapa. Iar in betoniera cand se prepara sapa s-au adaugat fibre de polipropilena pentru mortar si beton, Sika Fiber PPM 12 (un pumn la fiecare betoniera, consum total de aproape 2 pungi).
Citeste intreaga conversatie aici.
Citeste si: Ce este sapa autonivelanta si care este rolul ei
Comentarii
Nu exista comentarii.