Sauna a devenit un moft al timpurilor moderne, pierzandu-se de-a lungul anilor aura mistica pe care au creat-o in jurul ei, oamenii din lumea antica. Acel loc sacru in care doar privilegiatii aveau acces este acum la dispozitia pasionatii de bai relaxante, la temperaturi inalte.
Finlandezii sunt cei care au inventat prima camera din lemn, in care traditia bailor romane cu aer uscat a fost combinata cu ritualul bailor turcesti cu aburi. La inceputurile ei, in interiorul acestei camere se facea focul sub o gramada de pietre peste care se turna apa, astfel incat temperatura urca pana la 50 de grade Celsius, poate si mai mult, iar umiditatea varia intre 5 si 15%.
Gratie tehnologiilor moderne, cabinele de sauna pot fi instalate acum in orice tip de spatiu, devenind un accesoriu important al casei dumneavoastra. Astfel, puteti beneficia de efectele unor terapii benefice pentru trup si suflet, chiar in propria casa, indiferent de dimensiunile acesteia. Chiar si intr-un apartament va puteti bucura de un adevarat spatiu de relaxare, pe piata fiind disponibile cabine pentru sauna cu volum redus, create din sticla securizata si aluminiu, echipate cu un taburet escamotabil, leduri pentru iluminat si dus hammam, iar suprafata pe care o poate ocupa este de doar 1,5 pana la 2 metri patrati. Cu cat dimensiunile unui asemenea sistem sunt mai mari, preturile variaza de la 600 pana la 10.000 de euro, in functie si de calitatea lemnului din care este fabricata sauna, de aparatura si accesoriile cu care este utilata si, evident, numele producatorului.
O sauna moderna poate avea mai multe moduri predefinite: sauna finlandeza, bai de aer cald, bai de padure tropicala si bai fine cu aburi care destind pielea, hidrateaza si detoxifiaza organismul. Totul depinde de spatiul pe care il aveti la dispozitie pentru amenajarea acestui sanctuar al sanatatii si relaxarii. Specialistii din domeniu va pot recomanda atat modelul potrivit casei dumneavoastra, cat si echipamentele necesare in functie de preferintele dumneavoastra. Majoritatea firmelor producatoare, pentru asamblarea saunei folosesc panouri din lemn de origine nordica: pin finlandez, cedru siberian sau molid nordic. Aceste panouri sunt imbinate in sistemul „pana si grinzi canelate” sau „nut si feder", avand grosimi incepand de la 15 pana la 60 mm.
Daca alegeti varianta de 15 mm, producatorii recomanda folosirea a doua randuri de panouri intre care se introduce un strat izolant de vata minerala de sticla pentru a reduce la minimum pierderile de caldura. In cazul panourilor groase nu este nevoie de izolatie suplimentara. Important de retinut este faptul ca toate elementele metalice de fixare trebuie sa fie rezistente la coroziune, iar pietrele care se incalzesc sa fie atent testate pentru a nu contine substante daunatoare. La capitolul sobe pentru incalzirea
saunei puteti alege una electrica sau pe lemne, disponibile in variante cu cutie de control incorporata sau separata.
O sauna cu aburi functioneaza dupa principiul pietrelor incinse peste care se toarna apa si de cele mai multe ori este confectionata din sipci de lemn de molid atat la exterior, cat si la interior. Acoperisul este de asemenea creat din fibra de lemn, iar usa poate fi din sticla mata, cabina poate fi de forme si marimi diferite la care se ataseaza echipamentele necesare: soba, pietre, panou de comanda electronic, sistem de ventilare, conducte pentru cablurile electrice etc. Inainte de a va instala un asemenea sistem de relaxare, trebuie sa fiti deja obisnuiti cu asemena terapii. Corpul uman, datorita sistemului sau termoizolator, se poate adapta unor situatii extrem de calduroase, iar ca reactie la schimbarea temperaturii accelereaza circulatia sangvuina. In aceste conditii pulsul normal poate fi accelerat chiar de doua ori mai mult, tensiunea creste si organismul incepe sa elimine toxinele si apa din corp, de aceea se recomada prudenta, daca nu aveti un organism 100% sanatos.
1 Comentariu
serbab apostol
10 decembrie, 12:47
ma intereseaza pretul
vreau sa achizitionez una