Scadere generalizata pe piata imobiliara

24 iulie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Potrivit datelor oficiale furnizate de notari, din luna mai numarul tranzactiilor a inceput sa scada simtitor
 
In mai, numarul tranzactiilor imobiliare din Romania s-a diminuat cu 1%, iar in iunie scaderea a fost de cinci ori mai mare.
 
Numarul tranzactiilor imobiliare incheiate de notari in luna mai s-a ridicat la 43.196, fata de 44.749, in aceeasi perioada a anului trecut. Potrivit datelor furnizate pentru "Adevarul" de catre Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (UNNPR), tendinta descendenta s-a accelerat in iunie, cand au fost incheiate doar 40.383 de tranzactii, fata de 42.648, in aceeasi luna a anului 2007.
 
Purtatorul de cuvant al UNNPR, Mihai Atanasoaei, confirma faptul ca perioada mai-iunie 2008 este mult mai slaba decat cea a anului trecut. "Notarii au fost primii care au simtit asta, prin diminuarea numarului de tranzactii incheiate", spune Atanasoaei.
 
Situatia este similara si in Bucuresti, Ilfov si judetele vecine, precum Calarasi, Ialomita, Teleorman sau Giugiu. In iunie, spre exemplu, numarul tranzactiilor imobiliare incheiate a scazut cu aproximativ 10%, de la 9.187, anul trecut, la 8.277, in 2008.
 
"Nu putem vorbi despre un blocaj al pietei imobiliare, insa asistam cu siguranta la o stopare a cresterii numarului de tranzactii", a declarat pentru "Adevarul" Doina Rotaru, presedintele Camerei Notarilor Publici din Bucuresti.
 
Cauza principala: conditiile de creditare
 
Potrivit acesteia, unul dintre motivele diminuarii numarului de tranzactii imobiliare ar putea fi inasprirea conditiilor de creditare, care a redus accesul persoanelor la creditele bancare. Aceasta cauza este confirmata si de analisti imobiliari.
 
Narcis Gorea readuce astfel aminte ca piata imobiliara a crescut foarte mult in Romania, incepand din 2003, cand a explodat creditul. "Din acest an, insa, Banca Nationala a inasprit conditiile de creditare, ceea ce a dus la o dinamica inversa", spune analistul.
 
Potrivit acestuia, o alta posibila cauza a scaderii numarului de tranzactii ar putea fi cresterea costurilor de creditare, adica majorarea dobanzilor. "Putem vorbi de o situatie mai dificila in piata, respectiv de preturi in scadere si diminuarea numarului de tranzactii, dar in niciun caz de o criza", a coinchis Gorea.
 
Sursa: Adevarul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

ARMO estimeaza cresterea cu 35% a comertului online in 2017, la 2,8 miliarde de euro ARMO estimeaza cresterea cu 35% a comertului online in 2017, la 2,8 miliarde de euro
Signify ridica standardele de sanatate si bunastare la birou cu noile pachete de senzori IoT si elimina emisiile de carbon Signify ridica standardele de sanatate si bunastare la birou cu noile pachete de senzori IoT si elimina emisiile de carbon
Saint-Gobain - Promotorul cladirilor verzi Saint-Gobain - Promotorul cladirilor verzi
Romanii nu mai au bani sa-si termine casele - 02 septembrie 2010 Romanii nu mai au bani sa-si termine casele - 02 septembrie 2010
Pretul terenurilor Pretul terenurilor
Culmea crizei la chinezi: cine cumpara un apartament primeste un BMW gratis Culmea crizei la chinezi: cine cumpara un apartament primeste un BMW gratis

Vezi mai multe articole