Scara si balustrada...

27 ianuarie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Urca-ti casa pe scara sociala
 
Si-a facut casa cu etaj… vor spune cu un dram de invidie in glas toti cei care vor trece pe langa casa ta proaspat construita sau careia tocmai i-a crescut dupa renovare un alt nivel… Etajele (cu cat sunt mai multe, cu atat mai bine pentru perspectiva urcarii pe scara sociala a proprietarului) ofera spatiu in plus dar aduc cu ele si o mica dilema… Modul de acces. Echivalentul pe verticala al oricarei cai de acces cunoscute de om a fost de la inceputuri, si a
ramas (in cele mai multe cazuri), scara. Ca sa ne lamurim ca avem de-a face cu un element esential pentru orice cladire care se ridica dincolo de un nivel, vom spune doar ca, fara scara, etajele ar fi o irosire de spatiu si material.
 
Scara cu personalitate
 
E firesc deci sa tratam scara ca pe un element arhitectural separat, cu personalitatea sa distincta, astfel ca intreaga cladire sa beneficieze din punct de vedere al stabilitatii dar si al esteticului… Personalitatea scarii da valoare spatiului care o gazduieste, il innobileaza, ii sustine armonia. Ce anume imprima personalitate scarii? Materialele alese pentru realizarea si finisarea ei (structura - metalica, din beton armat sau din lemn; finisaje - lemn, piatra naturala, gresie, sticla) si, poate in primul rand, balustrada care o „strajuieste" si o face „accesibila" celor care o utilizeaza.
 
Siguranta inainte de toate
 
Chiar daca in mod frecvent balustrada este apreciata din punct de vedere estetic, nu trebuie sa uitam ca rolul ei este in primul rand acela de-a proteja, de-a asigura accesul pe verticala in orice constructie, mai ales in spatiile publice unde scara si balustrada trebuie sa respecte norme riguroase, fara de care cladirea nu primeste autorizatia de constructie (in cazul unei cladiri noi) sau avizul de functionare.
 
„Impresia artistica"
 
Dupa ce trainicia scarii a fost verificata de constructori, tie, proprietarului, iti revine o sarcina mult mai placuta dar nu mai putin dificila: aceea de-a alege din multitudinea materialelor prezente mai nou pe piata constructiilor si a amenajarilor interioare. Cum e si logic, stilul in care a fost construita casa - pe dinauntru si pe dinafara - va imprima stilul scarii si al balustradei. Iar cand vorbim de stil, trebuie luate in calcul iluminarea (artificiala si naturala), culorile in care sunt zugraviti peretii, mobilierul, pardoseala, etc.
O balustrada cu o forma simpla poate fi integrata usor oricarui stil arhitectural si de amenajare interioara. Dar simplitatea formala nu trebuie niciodata asociata, inteleasa ca „saracie" a formelor. Simplitatea, de fapt, implica ingeniozitatea creatorului, tehnica si complexitatea detaliilor imbinarilor tuturor elementelor de constructie care alcatuiesc ansamblul balustradei, materialele utilizate si tehnologiile sofisticate de prelucrare a acestora. Altfel spus, cum ar zice americanul, „mai putin inseamna mai mult". Si, mai intotdeauna, inseamna mai elegant.
Cat despre un posibil concurs de frumusete intre scari sau balustrade, nici pomeneala de asa ceva… Nu vom putea spune niciodata ca o balustrada din fier forjat ar fi „mai frumoasa" decat una din sticla mata sau din inox. Dar vom putea judeca fiecare daca un anumit tip de balustrada se potriveste sau nu scarii dintr-o anumita cladire. Cert este ca o balustrada e cu atat mai „reusita" cu cat ea este proiectata odata cu scara casei, pentru ca arhitectul care a proiectat, restaurat sau amenajat casa respectiva sa poata surprinde cel mai bine atmosfera, spiritul acelei case si sa le redea prin toate detaliile.
Si, cum nu vrem sa ne inecam la mal, vom acorda mare atentie tuturor detaliilor. Vom alege asadar ori o balustrada opaca ori una transparenta, o balustrada din zidarie, din lemn, inox sau sticla - in functie de gust, utilitate sau impresie „artistica". Sau in functie de starea de spirit din ziua in care se fac alegerile… Asa cum se fac cele mai multe alegeri. Acest ultim criteriu nu e insa recomandabil. Uneori da rezultate, alteori regrete. Oricum, alegerea e a ta!

 

Adauga un comentariu


2 Comentarii

ZACHEI

21 iunie, 23:37

Buna.Sunt interesat in unele modele de scari exterioare pt. casa mea.Casa are parter-etaj-mansarda si doresc sa fac pt. fiecare etaj intrare separata din exterior.Daca doriti foto pot sa trimit.Mutumesc.

fleseriu

16 februarie, 02:13

sau poate scara aceasta

Alte articole

Scara interioara – Ce tip de lemn sa folosesti Scara interioara – Ce tip de lemn sa folosesti
Placarea structurilor existente cu trepte din lemn masiv Placarea structurilor existente cu trepte din lemn masiv
Placarea cu trepte din lemn a scarii interioare din beton Placarea cu trepte din lemn a scarii interioare din beton
Plachezi o scara interioara? Foloseste platforma unde toata lumea are de castigat Plachezi o scara interioara? Foloseste platforma unde toata lumea are de castigat
Recomandare Misiunea Casa: Comanda trepte de la magazinul de trepte Recomandare Misiunea Casa: Comanda trepte de la magazinul de trepte
Scarile pentru pod - Cum sa faci alegerea potrivita pentru casa ta Scarile pentru pod - Cum sa faci alegerea potrivita pentru casa ta

Vezi mai multe articole