on

Scari interioare – Ce trebuie sa stii despre ele

15 martie, 2019

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In momentul in care cumperi sau construiesti o casa de la zero, ti-ai dori una cu mai multe etaje. Casele cu mai multe etaje au un element constructiv nelipsit, care va fi utilizat in fiecare zi, si anume: scara interioara. O buna proiectare si o executie ireprosabila vor fi resimtite ori de cate ori vei traversa structura sau, mai bine spus, ori de cate ori vei cobora pe aceasta.

Scara interioara poate fi un real pericol, mai ales pentru copii sau cei mai inaintati in varsta. Dar apeland la o echipa de profesionisti, aceasta poate fi transformata intr-un element sigur pentru toti utilizatorii, indiferent de varsta acestora. Dincolo de siguranta, rezistenta si aspect, scara interioara iti poate oferi si extra spatiu pentru depozitare.

In afara acestui aspect functional, scarile interioare trebuie sa raspunda si unor exigente de design: sa se incadreze in nevoile estetice ale beneficiarului, sa se incadreze corespunzator in modul de finisare al zonei adiacente si sa reziste la traficul impus. Modele de scari interioare, potrivite pentru orice tip de spatiu, vei gasi si pe site-ul partenerului nostru de incredere, Dippanels.ro.

O scara interioara este realizata din:

Casa scarii – este reprezentata de peretii care inchid spatiul scarii si este intalnita, de regula, in interiorul cladirilor;

Rampa scarii – este elementul constructiv inclinat, cu sau fara trepte, care face legatura intre plansee sau intre planseu si podest;

Podest – reprezinta elementul orizontal, care permite intoarcerea rampelor unei scari sau, in cazul rampelor foarte lungi, permite stationarea persoanelor. Este cunoscut si sub denumirea populara de „loc de odihna” sau “repaos”;

Parapet, balustrada – element de protectie a persoanelor, care inlatura riscul de cadere in gol a celor care folosesc scara;

Mana curenta – elementul decorativ si de protectie, aflat in partea superioara a balustradei sau a parapetului, cu rol de sprijin pentru cei care circula pe scara;

Treapta – elementul orizontal care permite circulatia pe scara;

Contratreapta – elementul vertical care face legatura intre doua trepte;

Ochiul scarii – este spatiul cuprins intre doua rampe, spre interior;

Vang – grinda laterala sau centrala, care permite sustinerea treptelor. Este posibila executia unei scari cu o singura grinda de vang sau cu doua.

Ce structura suport pot folosi pentru constructia unei scari interioare?

Structura scarii interioare este prima decizie pe care trebuie sa o iei in calcul atunci cand vrei sa construiesti una. Pentru o decizie corecta este necesar sa ai in vedere o serie de factori esentiali, pentru ca aceasta va influenta atat aspectul, cat si costul si timpul de executie. Variantele pe care le ai la dispozitie sunt: lemn, metal sau beton.

Desi la prima vedere structura din beton pare a fi cea mai buna varianta atunci cand vorbim de rezistenta, nu este tocmai asa, o structura independenta din lemn sau din metal poate oferi aceeasi rezistenta daca este construita cu simt de raspundere.

Daca o scara din lemn sau din metal poate fi construita oricand, o structura din beton trebuie prevazuta inca din stadiul de proiectare. Aceasta din urma implica un volum mare de timp pentru proiectare si realizare, dar si pentru finisare. O situatie care necesita o atentie sporita din partea constructorilor este montarea balustradei pe suportul din beton. Daca procesul de gaurire nu este efectuat corect, se pot produce fisuri in structura.

Structurile independente din lemn sau metal vin si cu alte beneficii, precum:

- Realizare rapida – o scara cu o structura din lemn sau metal poate fi realizata in maxim 10 zile. Daca vorbim despre o scara din beton, timpul de executie poate fi si de trei ori mai mare.

- Utilizare imediata – o scara cu o structura din lemn sau metal poate fi utilizata imediat dupa montarea treptelor, lucru care nu este valabil in cazul structurilor din beton, unde este necesara uscarea betonului pana la o umiditate de 4-5%, etapa ce poate dura pana la 6 luni, in functie de conditiile ambientale.

- Modelare usoara – Structurile din lemn si metal sunt usor de modelat, putand fi realizat aproape orice proiect. Structurile din beton sunt foarte greu se modelat, ele remarcandu-se prin masivitate si unitate.

Una din cele mai des intalnite probleme in construirea unei scari interioare, mai ales in constructia structurilor din beton, este reprezentata de diferentele dimensionale ale treptelor. Dimensiunea perfecta a unei trepte care sa ofere comoditate in urcare si coborare este cuprinsa in intervalul 62 -64 cm (2h +l – unde l nu este niciodata mai mic de 25 cm).

De ce sa alegi scarile din lemn?

In Romania, scarile din lemn nu sunt foarte populare mai ales cand vine vorba de scarile principale de acces. In vestul si nord-vestul Europei (Germania, UK, Franta, Suedia, Norvegia etc.) structurile independente din lemn sunt des utilizate datorita proprietatilor unice pe care acestea le prezinta:

- Aspectul
Scarile din lemn se pot modela in asa fel incat sa puna in valoare spatiul in care sunt amplasate. In general sunt realizate ca structuri deschise (fara contratreapta), detaliu ce ofera spatiului luminozitate si lejeritate vizuala. Lemnul este un element natural cu calitati extinse in design.

- Rezistenta

Atunci cand scarile din lemn sunt realizate din esente cu proprietati mecanice ridicate si prelucrate prin tehnologie avansata, ce poate respecta milimetric detaliile de executie, acestea devin structuri rigide si robuste ce vor rezista pentru foarte mult timp.

- Montarea treptelor de lemn

Treptele din lemn se vor monta mai usor pe structurile independente, vei avea nevoie doar de elemente de fixare mecanica, precum suruburi sau dibluri. Acest lucru va reduce costurile de montare, scara fiind data in folosinta imediat dupa montarea treptelor. La scarile din structura de beton treptele se vor monta cu ajutorul unor adezivi, acest lucru implica manopera suplimentara, timpi de asteptare pentru uscare si un cost mai ridicat.

Indiferent de varianta aleasa, structurile interioare sunt structuri complexe iar ele au rol extrem de important, ele reprezinta calea de acces intre doua sau mai multe nivele ale unei locuinte, ceea ce inseamna ca acestea vor fi intens utilizate. Scarile interioare trebuie sa ofere beneficiarului final siguranta, dar si usurinta in urcare si coborare, din aceste motive trebuie sa apelezi la profesionisti.

Dippanels.ro urmareste cu strictete normele de constructie si design ale scarilor, completand normativele romanesti cu cele europene. De asemenea iti ofera consultanta, pentru a ajunge la implementarea unei solutii optime. Nu sunt putine cazurile in care, beneficiarii au optat pentru reducerea spatiului de amplasare, dar si dimensiunile golului, din dorinta de a castiga o suprafata locuibila mai mare. In aceste cazuri, realizarea unei scari interioare devine o adevarata provocare, iar consultanta devine o necesitate, caci fara o analiza detaliata, scara interioara poate deveni un adevarat pericol pentru utilizatori.

Pe langa utilitate si siguranta, aspectul unei scari din lemn are un impact considerabil asupra unei locuinte, fiind, in general, unul din cele mai mari corpuri amplasate in casa. Cu orientare spre modelele de design scandinav, cu traditie in productia scarilor si structurilor din lemn, Dippanels.ro realizeaza scari din lemn cu un design impresionant, care sa puna in valoare spatiul in care acestea sunt amplasate. Acestia iau in calcul notele de design ce se regasesc in locuinta beneficiarului si le transpun in format 3D.

Dippanels.ro pune la dispozitia clientului cel mai avansat mod de exploatare al scarilor, in care structurile pot fi observate in detaliu, urmand ca scara interioara sa fie realizata in proportie de 100% in concordanta cu acesta. Schita 3D nu este orientativa, ci definitorie.

Un beneficiu major al modelului 3D, este acela ca ii ofera beneficiarului posibilitatea de a interveni din timp asupra aspectului si detaliilor proiectului. Dippanels.ro utilizeaza software si tehnologie de ultima generatie in productia de scari lemn. Toate elementele sunt proiectate si realizate cu ajutorul acestor tehnologii.

Dippanels.ro produce doar scari din lemn ce se incadreaza in segmentul Premium:

- Doar din lemn de esenta tare (fag sau stejar) dimensionat pentru a obtine rigiditate si rezistenta crescuta a structurii;

- Finisaj profesional, solutii de finisaj profesionale (lacuri poliuretanice, vopsele acrilice - de la branduri de top).

Lac sau Ulei - Ce finisaj sa aleg pentru scara interioara din lemn masiv?

Dupa stabilirea modelului si alegerea esentei lemnului ce urmeaza a fi folosite pentru placarea scarii interioare, trebuie sa alegi si solutiile de finisaj.

Daca scara din lemn va fi expusa traficului intens si iti doresti sa ii oferi protectie sporita impotriva umiditatii si vrei sa ii oferi in acelasi timp si un aspect lucios, atunci lacul pentru lemn este solutia cea mai potrivita. Desi ofera o protectie sporita, in timp pe suprafata treptelor pot aparea zgarieturi, iar tocirea peliculei devine inevitabila, aceste uzuri vor necesita interventii majore, precum: raschetare si lacuire.

Uleiurile sunt solutia de finisaj preferata de consumatorii vestici, este o solutie perfecta pentru scarile din lemn ale locuintelor familiale, datorita aspectului natural, a intretinerii usoare si proprietatilor tehnice de stabilizare a lemnului.

Intretinerea scarilor din lemn tratate cu ulei este mult mai prietenoasa decat in cazul lacului, nefiind necesare interventii complexe de slefuire si relacuire.

Alegerea structurii suport este o decizie care trebuie studiata indelung. care te ajuta sa gasesti cele mai bune solutii in ceea ce priveste alegerea materialelor pentru scara interioara. In plus, compania ofera servicii complete (consultanta, proiectare, design, productie si asamblare) si o garantie de 5 ani.

Vrei sa descoperi mai multe modele scari interioare? Te invitam sa accesezi site-ul dippanels.ro si sa vizualizezi o colectie impresionanta de scari din lemn, trepte din lemn, balustrade lemn, scari din lemn si sticla, scari interioare din lemn si metal, scari lemn si lumina si multe alte modele scari interioare. Mai multe detalii aici.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cum construim corect o scara – partea 2 Cum construim corect o scara – partea 2
De ce sa alegi o scara interioara din lemn De ce sa alegi o scara interioara din lemn
Scara si balustrada... Scara si balustrada...
Materiale utilizate la scari Materiale utilizate la scari
Scara interioara - cerinte minime si tipuri de scara Scara interioara - cerinte minime si tipuri de scara
Scara interioara – Ce tip de lemn sa folosesti Scara interioara – Ce tip de lemn sa folosesti

Vezi mai multe articole