on

Schimbarea plaselor de tantari - Ghid Practic

10 aprilie, 2019

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Nimic nu rezista o vesnicie, afara poate de piramide, dar se spune ca si ele se tem de timp. In cazul proiectului numit ”casa noastra”, care e un sistem viu, ce lucreaza in timp, fiind supus intemperiilor, trecerilor de la frig la cald, uzurii cauzate de folosinta repetata, sunt multe lucruri ce trebuie schimbate, renovate, refacute, reamenajate. 

Este si cazul plaselor de tantari - nu numai ca arata rau, dar fiecare spatiu lasat liber devine o poarta de intrare a insectelor in casele noastre, o invitatie pe care acestea sigur nu o vor refuza!

Sezonul gazelor se apropie, bucurie mare pentru pasari, care se hranesc cu insectele care vor depune oua, pentru noua generatie, dar pentru noi? Sunt anumite insecte care parca au fost lasate anume sa ne terorizeze: in aceasta situatie sunt tantarii si plosnitele, agresivitatea lor ne poate dauna nu numai somnului, ci si sanatatii. Vecinatatea unui lac sau a unor balti, genereaza roiuri si agresivitatea insectelor creste. Aproximativ 40% din populatia globului este in pericol de a contacta malaria, iar aproximativ 40% denga (“febra oaselor rupte”).

O masura ce poate fi aplicata, daca apelam la mesteri priceputi, este innoirea plasei anti-insecte. Perfect posibil, dar aceasta e o munca ce trebuie lasata in seama specialistilor, pentru ca necesita o pregatire speciala (calitati si cursuri de alpinist, cursuri de protectia muncii). E limpede de ce: vorbim de munca la inaltime, se lucreaza pe pervazul ferestrei, aplecat in exterior.

Dupa ce s-au măsurat golurile ferestrelor - adica s-a stabilit locul unde vor fi amplasate viitoarele rame, ele vor fi lucrate in atelier, la dimensiunea din releveu. Se aduc la locul de montaj, fara a avea sita montata: acest amanunt e important in procesul de fixare - nu s-ar mai putea manipula corespunzator.

Sunt doua tipuri de plasa de insecte - plasa tip rulou si plase tip cadru. Acestea din urma sunt considerate ceva mai rezistente, putand fi detasate pe timpul iernii, pentru a nu fi supuse inutil intemperiilor din sezonul rece.

Din trusa mesterului montator nu trebuie sa lipseasca autofiletanta cu magnet, suruburile autofiletante si cheile de reglaj.

Fixarea balamalelor pe pozitie presupune montarea a doua balamale pentru ramele de fereastra si a trei balamale pentru ramele de la usile de balcon (sunt mai inalte, ar flamba altfel).

Apoi, pe cadrul astfel pregatit, se monteaza sita - o plasa cu ochiuri egale, identice, dimensiunile sunt standard.

Operatiunea de montare a sitei (vezi filmulet) - presupune inserarea unui snur de cauciuc in santul ramei, pentru a fixa cu o rola, sita - prin presare.

Indepartarea restului de material cu un cutter se realizeaza cu prudenta, fara a zgaria inutil rama sau a deteriora sita - si e printre ultimele operatiuni, inainte de fixarea ramelor in balamalele exterioare.

La final se verifica inca o data etanseitatea, sa fie perfecta! Astfel, insectele vor ramane captive, dar pe dinafara casei, acolo unde le e locul, si unde pasarile se vor bucura de existenta lor!

 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Ferestrele de la mansarda Ferestrele de la mansarda
Mic ghid pentru tâmplăria termoizolantă - partea I Mic ghid pentru tâmplăria termoizolantă - partea I
Interviu cu Alexandru Stanean - Director General Adjunct al Teraplast Interviu cu Alexandru Stanean - Director General Adjunct al Teraplast
Cum evitam aparitia condensului pe ferestrele de tip termopan? Cum evitam aparitia condensului pe ferestrele de tip termopan?
Automatizarea perdelelor si draperiilor | Confort si Eleganta Automatizarea perdelelor si draperiilor | Confort si Eleganta
Plase Anti-insecte pentru Tamplarie din PVC - Aluminiu sau Lemn Stratificat Plase Anti-insecte pentru Tamplarie din PVC - Aluminiu sau Lemn Stratificat

Vezi mai multe articole