Schimbul de case revine in forta - 12 octombrie 2010

12 octombrie, 2010

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Cele mai vanate proprietati, de catre cei interesati de schimburile imobiliare, sunt apartamentele cu doua camere si garsonierele Foto: Petrica Tanase
 
Pentru a scapa de ratele bancare, unii romani aleg sa-si schimbe locuintele cu unele mai mici, obtinand si o diferenta de bani care poate acoperi o parte din datorii. Cele mai practicate schimburi sunt, in prezent, cele dintre locuintele cu trei sau patru camere si cele cu doua.
 
In urma cu doi-trei ani schimbul de case reprezenta o modalitate prin care o familie mai numeroasa ceda o locuinta cu suprafata mai mica pentru una mai mare achitand o diferenta de bani. In prezent, aceasta practica are un alt scop, iar multi romani aleg sa schimbe o locuinta mai mare cu una mai mica, iar cu diferenta de bani primita sa-si achite creditele bancare. „In trecut, oamenii apelau la serviciile noastre pentru a le gasi un apartament mai mare pentru a avea spatiul necesar unei familii cu doi-trei copii. Acum, situatia s-a cam inversat, in sensul ca majoritatea celor care ne solicita serviciile cauta o locuinta mai mica decat cea detinuta", ne-a spus Maria Avram, consultant imobiliar al agentiei Casa Mea.
 
Familia Neacsu locuieste in sectorul 6 al Capitalei, intr-un apartament cu trei camere aflat intr-un bloc vechi de 25 de ani din cartierul Militari. Lunar, achita rate bancare in valoare de peste 1.000 de lei. „Am facut doua credite pentru a ne ajuta cei doi copii, iar acum eu am ramas somer si ne este tot mai greu sa sustinem ratele. Prin urmare, ne-am gandit sa schimbam apartamentul in care locuim acum cu unul cu doua camere sau chiar cu o garsoniera, iar cu diferenta de bani sa inchidem creditele", spune Vasile Neacsu.
 
Cu 30% mai multe cereri
 
Cazul familiei amintite nu este nici pe departe unul singular. In Bucuresti, anunturile care vizeaza schimburi imobiliare au crescut cu aproximativ 30% in ultimele sase luni, potrivit unor studii de piata realizate de agentiile imobiliare. Cele mai multe dintre ele ofera apartamente cu trei sau patru camere la schimb cu locuinte cu doua camere, insa exista destule oferte si de apartamente la bloc disponibile la schimb cu parcele de teren in localitatile din jurul Bucurestiului. „In luna septembrie opt persoane au venit la noi, proprietari de apartamente in oras, care doreau sa le schimbe pe terenuri pe care aveau de gand, ulterior, sa-si construiasca locuinte", povesteste Maria Avram.
 
Una dintre aceste persoane este Liviu Tudorache, un bucurestean de 33 de ani care ne-a spus ca apartamentul detinut in prezent este cumparat pe credit bancar, imprumut care se intinde pe 30 de ani. „Deja este greu sa sustin rata, motiv pentru care m-am gandit ca cel mai bine ar fi sa caut un teren, chiar si la 30 de kilometri de oras, pe care sa pot construi o casa cu trei camere. Diferenta de bani de pe apartament as folosi-o pentru a achita cat de mult se poate din imprumutul la banca", a precizat tanarul.
 
Cati bani poti obtine la un schimb de case
 
Daca schimbi, spre exemplu, un apartament cu trei camere aflat in zona Calea Mosilor cu unul cu doua camere situat in cartierulMilitari, poti obtine ca diferenta o suma de pana la 20.000 de euro, arata Sergiu Ifrim, agent imobiliar.
 
„De obicei, cel care urmeaza sa se mute in locuinta mai mare si sa achite diferenta isi da seama ca partenereul sau de tranzactie se afla intr-o situatie dificila din punct de vedere financiar. Prin urmare, va face tot posibilul sa speculeze acest lucru si va dori sa achite o diferenta cat mai mica, motiv pentru care este avantaj in negociere", precizeaza agentul imobiliar.
 
In cazul in care aveti de oferit o locuinta cu doua camere si doriti la schimb o garsoniera plus diferenta de bani, puteti obtine intre 5.000 si 15.000 de euro, in functie de localizarea si suprafata apartamentului detinut, dar si de localizarea garsonierei dorite. „De cele mai multe ori, suma achitata drept diferenta nu este mai mare de 15.000 de euro, cazuri in care vorbim de schimburi intre locuintele cu doua camere si cele cu una singura, situatii care, de altfel, sunt cel mai des intalnite", a adaugat Ifrim.
 
De la casa inapoi in apartament
 
O alta categorie de proprietari care se alfa in cautarea unor schimburi imobiliare este reprezentata de unii dintre cei care si-au construit case pe pamant in localitatile din jurul Capitalei. Un numar tot mai mare de astfel de persoane ar dori sa se mute inapoi in oras, intr-un apartament, deoarece „si in aceste cazuri, multe case au fost construite pe credit bancar in urma cu doi-trei ani, preturile lor scazand vertigions de atunci", precizeaza Maria Avram.
 
Consultantul mai spune ca acesti proprietari sunt interesati de achitarea credetilor bancare si revenirea la viata la bloc deoarece considera ca sunt sanse tot mai slabe ca preturile din zonele unde au case acum sa mai revina la valori apropiate cu cele din 2008. „Multi si-au ridicat atunci case spatioase, cu niste costuri ale intretinerii destul de mari, nu s-au gand pe termen lung si au construit mai mult decat aveau nevoie", adauga Maria Avram.
 
De ce renunta proprietarii la vile
 
Exista cazuri in care proprietarii de case cer doar 10.000-15.000 de euro diferenta in cazul unui apartament la bloc,in oras, sustin agentii imobiliari.
Costurile mari ale intretinerii, dar si ratele la creditele contractate pentru construirea acestor vile i-au determinat pe multi sa aleaga revenirea la oras si, implicit, la viata la bloc.
 
"De cele mai multe ori, suma achitata drept diferenta nu este mai mare de 15.000 de euro, cazuri in care vorbim de schimburi intre locuintele cu doua camere si cele cu una singura."
Sergiu Ifrim agent imobiliar
 
Sursa: Adevarul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Electrocasnicele, scumpite illegal Electrocasnicele, scumpite illegal
Arome si gust desavarsit cu Tefal Pain et Tresors Arome si gust desavarsit cu Tefal Pain et Tresors
Intrarea in colaps a aprovizionarii cu gaze Intrarea in colaps a aprovizionarii cu gaze
Campania Campania "Castiga curatenie si stralucire cu Ceresit!" si-a desemnat castigatorul marelui premiu!
Dezvoltatorii care livreaza apartamente fara certificat energetic risca amenzi - 15 aprilie 2010 Dezvoltatorii care livreaza apartamente fara certificat energetic risca amenzi - 15 aprilie 2010
 Producatorul turc de mobilier Alfemo deschide primul showroom din Romania Producatorul turc de mobilier Alfemo deschide primul showroom din Romania

Vezi mai multe articole