Scumpa harta a tarii

04 martie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

 

Ascensiunea preturilor la apartamente s-a manifestat in toate marile orase din Romania.
Daca in Bucuresti preturile au crescut mai mult decat dublu in numai doi ani, nici in celelalte localitati acestea nu s-au lasat mai prejos.
Astazi, potrivit specialistilor imobiliari, un apartament din marile resedinte de judet nu costa mult mai putin decat unul din Capitala.
Pentru a afla unde exista cele mai scumpe apartamente, am luat 10 orase reprezentative din toate zonele tarii - in calcul nu au intrat astfel Brasov, Craiova, Galati, Pitesti si Braila.
 
Diferente
 
Singurele localitati din randul celor mai dezvoltate din punct de vedere economic unde preturile au ramas in urma sunt Ploiesti, Oradea si Targu-Mures.
Aici, pretul mediu al unui apartament este la jumatate fata de Bucuresti. Se mai gasesc garsoniere la 10.000 de euro in Oradea si Ploiesti, in timp ce in Bucuresti nu te poti apropia de nimic rezonabil sub 25.000 de euro.
La fel se intampla si in Constanta, unde garsonierele acceptabile se vand cu 25.000-35.000 de euro, dar si in Cluj, unde pretul de pornire a urcat la 27.000 de euro. In timp ce in Targu-Mures cu aceeasi suma se poate cumpara un apartament cu doua camere.
La celalalt pol, un apartament cu doua camere in cartierul Faleza Nord din Constanta costa aproape la fel de mult ca unul in Baneasa - 50.000-60.000 de euro.
Si chiriile au tinut pasul cu Bucurestiul - lider la preturi mari. Pe locurile doi si trei dupa Capitala se afla Constanta si Clujul, unde o garsoniera poate fi inchiriata cu 170-200 de euro pe luna, in medie.
Pe jumatate costa insa chiria in Targu-Mures, dar si in Ploiesti, unde poti gasi garsoniere cu 50 si 80 de euro.
 
Evolutia
 
In Bucuresti preturile au crescut cu 20a fata de toamna anului trecut si specialistii sustin ca tendinta se pastreaza in continuare.
Pe de alta parte, in Constanta acestea au mai scazut un pic datorita numarului mare de apartamente scoase la vanzare. In schimb, Clujul sufera tocmai din lipsa spatiilor locative, astfel ca preturile au crescut si vor mai creste.
In Arad s-a inregistrat in ultima perioada o avalansa a numarului de apartamente pe care proprietarii vor sa le inchirieze, ca urmare a investitiilor imobiliare ale romanilor care lucreaza in strainatate. Cu toate acestea, preturile nu s-au redus.
Iarna si sarbatorile au inghetat piata imobiliara din Timisoara. Potrivit reprezentantilor agentiilor imobiliare, preturile au stagnat si chiar au scazut in perioada noiembrie 2005-februarie 2006.
„Este insa un fenomen intalnit in fiecare an. Iarna, lumea nu prea vrea sa cumpere locuinte. Pe de alta parte, de anul acesta cererea este mai mica pentru ca se construiesc apartamente in blocuri noi. Cei care vor sa cumpere un apartament asteapta sa vada ce oferte vor fi acolo”, spune Anca Vlad, manager al agentiei Imo Serv.
Sursa: Evenimentul zilei

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Romanii vaneaza chilipirurile imobiliare din Ungaria si Bulgaria - 04 August 2009 Romanii vaneaza chilipirurile imobiliare din Ungaria si Bulgaria - 04 August 2009
Comitetul Asociatiei decide daca administratorul isi poate exercita functia Comitetul Asociatiei decide daca administratorul isi poate exercita functia
Casa pasiva vs. Clasica - 02 septembrie 2010 Casa pasiva vs. Clasica - 02 septembrie 2010
Bucurestiul va avea o noua gura de tocat bani: o institutie ce isi da cu parerea despre caldura Bucurestiul va avea o noua gura de tocat bani: o institutie ce isi da cu parerea despre caldura
Agentiile imobiliare pierd teren. Proprietarii si cumparatorii renunta la serviciile lor Agentiile imobiliare pierd teren. Proprietarii si cumparatorii renunta la serviciile lor
Gaze naturale mai scumpe pentru populatie Gaze naturale mai scumpe pentru populatie

Vezi mai multe articole