Scumpirea terenului scade profitul imobiliar

12 martie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Cresterea pretului terenului inregistrata in ultima perioada, precum si previziunile de evolutie a acestui pret pot duce la scaderea profitului imobiliar.
 
Pretul terenului este unul dintre factorii principali ai costului unei dezvoltari imobiliare, mai ales in sectorul rezidential, acolo unde exista cel mai mare deficit de oferta. Daca acest pret creste, profitul obtinut de investitorii imobiliari scade. Mai trebuie notat faptul ca in Bucuresti, in ultima perioada, terenurile din zona de nord s-au scumpit, iar specialistii spun ca si in celelalte zone ale Capitalei trendul pretului terenului va fi asemanator. Chiar daca specialistii preconizeaza ca ritmul de crestere a pretului terenului se va incetini, pe viitor, investitorii vor trebui sa analizeze mai bine o eventuala plasare de capital in piata imobiliara, atit din punctul de vedere al pretului terenului, cit si al profitabilitatii acestei investitii. „Argumentam acest lucru considerind faptul ca incidenta in preturile finale ajunge la limita maxima de suportabilitate pentru investitorii in dezvoltari imobiliare, automat acestia fiind in situatia de a-si asuma aceleasi riscuri de investitie la profitabilitati mai mici“, a declarat Daniel Mitarcu, consultant senior in cadrul departamentului terenuri al DTZ Echinox.
 
Cresteri in toate zonele
 
Piata terenurilor a cunoscut in ultimii ani o crestere continua, indiferent de zona. Cele mai mari cresteri de preturi au fost inregistrate in Bucuresti, in toate zonele acestuia.
 
Chiar daca in 2006 scumpirea terenurilor a fost destul de importanta, specialistii spun ca acest trend se va mentine, insa cresterile previzionate vor fi mai mici. In ceea ce priveste Capitala, nu exista zone in care pretul terenului sa nu fi crescut in 2006. „Preturile au crescut in toate zonele, de la kilometrul 0 pina la zonele inca nedezvoltate imobiliar din preajma Capitalei“, a spus Adrian Prundurel, Senior Broker la departamentul terenuri si investitii din cadrul Eurisko. Acesta spune ca s-au inregistrat cresteri de la 50 pina la 100%. Pe de alta parte, chiar daca cresterile sint destul de mari, acestea vor continua.
 
„Tendinta de crestere a preturilor terenurilor va continua si in anii viitori, cu precadere va fi observata la terenurile care sint in vecinatatea dezvoltarilor majore din Capitala, dar per total ritmul de crestere a preturilor consideram ca va incetini“, a declarat Alexandru Bursuc, consultant in cadrul departamentului terenuri al DTZ Echinox.
Conditii de scumpire
 
Pretul terenului este stabilit in functie de mai multi factori, cum ar fi zona, interesul manifestat de investitori, dar si de alti factori, cum ar fi investitiile administratiei in infrastructura si utilitati, precum si existenta unor dezvoltari imobiliare in zonele respective. Astfel, se poate spune ca planurile administratiei de dezvoltare a unei zone conteaza cel mai mult la ora actuala in stabilirea pretului terenului din anumite zone.
 
Sursa: supliment Cotidianul – Casa&teren

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cererea pentru aparatele de aer conditionat a crescut de cinci ori in prima luna de vara Cererea pentru aparatele de aer conditionat a crescut de cinci ori in prima luna de vara
Piata imobiliara depinde de Europa Piata imobiliara depinde de Europa
Potrivit viitoarei legi pentru asigurarea obligatorie a locuintelor, Potrivit viitoarei legi pentru asigurarea obligatorie a locuintelor,
Policolor lanseaza lacul lucios pe baza de apa Spor Villa Yacht 3 in 1 Policolor lanseaza lacul lucios pe baza de apa Spor Villa Yacht 3 in 1
Targul Imobiliar PROJECT EXPO - Targul Imobiliar PROJECT EXPO - "PRIMA CASA", 17 - 19 Iulie! - 09 Iunie 2009
Cartierul miliardarilor Cartierul miliardarilor

Vezi mai multe articole