Vanzarile de locuinte aflate in stadiul de proiect au inceput sa scada, in favoarea achizitiilor de apartamente sau case in faze avansate de constructie sau chiar finalizate, arata datele companiei de consultanta imobiliara Remax.
In Bucuresti, de exemplu, ponderea apartamentelor vandute in stadiul de proiect a scazut la 65%-70% in acest an, de la aproximativ 90%-95% in 2007.
Anul trecut, circa 60% dintre cumpa ratori au preferat achizitionarea apartamentelor din Cluj-Napoca in stadiul de proiect, in timp ce la Brasov aceasta optiune a fost preferata de 80% dintre acestia. Achizitia unui apartament in faza de proiect era benefica, de fapt, numai dezvoltatorilor, care puteau sa ridice locuintele cu banii cumparatorului.
Clientii vor sa vada produsul
In perioada 2005-2007, majoritatea apartamentelor din ansamblurile rezident iale s-au vandut in stadiul de proiect, dezvoltatorii lansand lucrarile de constructie doar dupa ce atingeau un procent ridicat de vanzare. Multe dintre complexurile de mari dimensiuni incepute in anii trecuti - cu sute sau chiar mii de unitati locative - au vandut primele stadii inca din faza de proiect. Clientii erau atrasi cu asanumitele preturi promotionale, care aveau sa creasca cu pana la 30% pe masura ce constructia se ridica.
Acum exista ansambluri finalizate care nu au fost vandute in totalitate - exemplu este Emerald Residence, care a fost gata dupa ce dezvoltatorul a vandut numai 75% dintre apartamente. Anul acesta, desi preturile locuintelor noi au ramas relativ constante fata de anul trecut, dinamica vanzarii apartamentelor noi a fost scazuta, ca si in cazul imobilelor vechi.
„Vanzarile de locuinte noi au avut un trend descrescator, chiar si rate cu 30% mai mici comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, in functie de ansamblu. Marile proiecte doresc in continuare vanzarea «la plansa», dar au inceput sa nu o mai poata face“, a afirmat Andrei Marinescu, broker/ owner Remax Magnum, agentie din reteaua imobiliara Remax. De fapt, cei mai multi clienti au preferat dintotdeauna sa vada produsul pe care-l cumpara, motiv pentru care optau pentru locuintele vechi.
„Este de asteptat ca atunci cand vor fi gata mai multe locuinte noi, in care omul sa se poata muta imediat, sa inceapa sa scada interesul pentru cele vechi“, e de parere Calin Clinciu, director de dezvoltare la agentia Euroest. Deocamdata, in Capitala exista doar cateva ansambluri rezidentiale finalizate, cele mai multe aflate in constructie inregistrand intarzieri ce depasesc cu peste trei luni termenele anuntate de antreprenori.
Sursa: Evenimentul zilei
Comentarii
Nu exista comentarii.