Se vor scumpi sau nu creditele in acest an?

15 aprilie, 2011

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In conditiile in care ratele Euribor si Robor sunt asteptate sa creasca pana la finalul anului, se pune problema in ce masura vor compensa bancile aceste miscari prin reducerea marjelor.
 
Dupa ce in primele doua luni din acest an creditarea per ansamblu s-a ieftinit usor, urmand tendinta din 2010, pana spre finalul anului, costul creditarii s-ar putea mentine daca bancile vor continua sa reduca marjele - datorita competitiei dure pentru clienti-, compensand astfel cresterea asteptata a indicatorilor de referinta (Robor si Euribor).
 
Daca unii bancheri estimeaza ca dobanzile chiar ar putea scadea semnificativ in acest an, probabil prin reducerea marjelor mai rapid decat cresterea indicatorilor de referinta, alti bancheri cred insa ca n-ar mai fi loc prea mult pentru reducerea marjelor de dobanda.
 
Pe de alta parte, brokerii de credite sunt de parere ca vom avea, mai degraba o convergenta a marjelor de dobanda catre nivelurile minime din prezent decat o reducere in continuare a marjelor aflate la minim. Si asta, in conditiile in care e asteptat ca ratele Euribor sa urce peste 2%, iar Robor, spre 7%.
 
Cum au evoluat costurile
 
In general, dobanzile la creditele in sold au coborat cu circa 0,3 puncte pe partea de lei si au cam stagnat la euro, potrivit datelor BNR. In ceea ce priveste creditele noi, situatia a fost oarecum mixta, dar cresteri ale costului de credit au fost in linie cu evolutia indicatorilor de referinta.
 
„In ultimele patru-cinci luni, ofertele bancare inregistreaza in mod constant scaderi de marja atat pentru creditele in euro, cat si pentru cele in moneda nationala. Astfel, in luna martie, nivelul costurilor totale (DAE) pentru creditele de achizitie de locuinte se situeaza intr-o plaja cuprinsa intre 6,26% si 12,87% la euro si intre 9,51% si 15,4% la lei. Putem spune ca in prezent costul unui credit ipotecar se situeaza la cel mai redus nivel din ultimii patru ani“, spune Anca Bidian, presedintele brokerului de credite Kiwi Finance.
 
Pentru creditele de nevoi personale garantate cu ipoteca, Kiwi Finance are oferte pornind de la 6,35% pana la 12,86% la euro si de la 10,44% pana la 15,18% la lei.
 
Creditele de nevoi personale negarantate au inregistrat in primul trimestru din 2011 poate cele mai consistente reduceri de costuri, in special cele in moneda nationala, care se situeaza acum pe o plaja de 13%-17% cost total al creditului. Este pentru prima oara cand pentru acest tip de produs avem oferte in moneda nationala mai ieftine decat cele in euro, potrivit brokerilor de la Kiwi.
 
Acestia spun ca exista o oferta generoasa de promotii pe segmentul refinantarilor, care includ atat reduceri de dobanzi, cat si gratuitati sau reduceri pentru servicii conexe, cum ar fi evaluari, asigurari sau taxe notariale pe perioada promotiei.
 
Care sunt estimarile privind costul creditarii
 
„Este de asteptat ca ratele Euribor sa urce odata cu majorarea dobanzii-cheie de catre Banca Centrala Europeana (BCE). Datorita competitiei pentru clientii buni, marjele vor avea o tendinta de scadere, ceea ce, per total, va duce la mentinerea costurilor pentru clienti“, a declarat Ionut Stanimir, seful departamentului de comunicare externa din Banca Comerciala Romana.
 
Potrivit lui Stanimir, competitia este mult mai ridicata in Romania decat in UE, intrucat, pe plan local, 12 banci se bat pe 90% din clienti, fata de patru-cinci banci in alte state europene, iar asta e in favoarea clientilor. In prezent, ratele Euribor la trei si sase luni sunt pe la 1,3-1,6%, dar pana la finalul anului sunt asteptate sa urce pana la 2,2-2,3%, pe fondul majorarii dobanzii-cheie la 2% de catre BCE, potrivit estimarilor analistilor Raiffeisen International.
 
In ceea ce priveste ratele Robor la trei luni, analistii ING se asteapta ca acestea sa urce pana la 6,9% la finalul anului si pana la 7,2% la sfarsitul lui 2012, de la 5,7% cat sunt in prezent. Mai mult, Oana Petrescu, vicepresedinte in cadrul BCR, vine cu un mesaj extrem de optimist, spunand ca bancile au nevoie de a credita si pentru aceasta se asteapta la scaderea semnificativa a costurilor creditelor. Asta ar insemna ca marjele bancilor sa coboare mai rapid decat ratele Euribor.
 
O estimare mai prudenta vine din partea BRD, prin vocea vicepresedintelui Petre Bunescu. Potrivit acestuia, 2011 este un an dificil pentru a se face prognoze. Totusi, Bunescu spune ca „totul are o limita“ si lasa se se inteleaga ca „nu prea ar mai fi loc de reduceri ale marjelor“.
 
„Daca luam in calcul costurile de finantare si costul riscului pentru aceasta perioada, consideram ca valorile minime ale plajei de oferte la creditele garantate cu ipoteca in euro sunt la un nivel de echilibru si accesibilitate confortabila si vedem mai degraba o aliniere spre acest palier pe termen scurt si mediu al ofertelor din pragul superior decat reducerea in continuare a marjelor minime“, este de parere Anca Bidian.
 
Sursa: Capital

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Immoeast renunta sau amana proiecte imobiliare de 2,4 miliarde de euro - 19 DECEMBRIE 2008 Immoeast renunta sau amana proiecte imobiliare de 2,4 miliarde de euro - 19 DECEMBRIE 2008
Titlul de proprietate, oferit pe principiul «primul venit, primul servit» Titlul de proprietate, oferit pe principiul «primul venit, primul servit»
Evaluatorii triaza milioane de euro Evaluatorii triaza milioane de euro
constructori constructori
Hornbach aniverseaza 10 ani in Romania - Investitii de aproximativ 145 milioane de euro si planuri pentru proiecte noi Hornbach aniverseaza 10 ani in Romania - Investitii de aproximativ 145 milioane de euro si planuri pentru proiecte noi
Bucurestiul prin ochii dezvoltatorilor rezidentiali Bucurestiul prin ochii dezvoltatorilor rezidentiali

Vezi mai multe articole