Secretele curentului electric

23 octombrie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Instalatia electrica. Corpuri de iluminat. Impamantare.

Confortul si siguranta unei locuintei sunt date si de starea instalatiei electrice. Asta inseamna sa acordati atentie intregii instalatii electrice si nu doar sa va alegeti corpurile de iluminat. In urmatoarele saptamani o sa incercam sa va spunem cat mai multe despre cum trebuie sa
alegeti cele mai bune sisteme de iluminat, cele mai bune prize si cum sa faceti sa aveti un circuit electric care sa nu va creeze probleme.
 
In primul rand, nelipsitul tablou electric. Care este scopul lui si de ce este absolut necesar? Tabloul de repartitie constituie poarta de intrare a curentului in locuonta. Curentul ajunge aici dupa ce, mai intai, trece printr-un disjunctor de bransament – protectie a intregii instalatii care intrerupe alimentarea in cazul unor defectiuni pana la remedierea acestora. Tabloul de repartitie este punctul de plecare a tuturor circuitelor electrice din casa: prize, iluminat, cicuite speciale pentru electrocasnice mari sau pentru incalzire etc. Tabloul de repartitie trebuie montat la interior, in zone ferite de umiditate, la departare de surse de apa sau foc, la o inaltime de 1,70 - 1,80 m de la sol.
 
Tablourile sunt cutii din policarbonat in interiorul carora se afla intreruptoare automate magnetotermice. Mai pot exista aici si disjunctoare diferentiale de protectie de inalta sensibilitate (30 mA), obligatoriu de amplasat pentru prize, circuite de baie, incalzire etc. Instalarea acestui tip de dijunctor trebuie insotita obligatoriu de bransarea la pamant a carcaselor metalice ale aparatelor. De asemenea in tablou se mai pot monta alte aparate precum: paratrasnet, transformator pentru sonerie, programator de incalzire. Este obligatoriu si un disjunctor diferential care sa asigure protectie in cazul unei scurgeri de curent prin carcasa metalica a unui aparat electrocasnic.
 
Toate circuitele electrice – inclusiv cele pentru prize si iluminat - sa fie protejate prin impamantare si impotriva descarcarilor electrice. In lipsa impamantarii, va puteti curenta foarte usor daca este umezeala in atmosfera chiar si in cazul unui voltaj si amperaj mic.
 
Racordarea la pamant se face printr-un cablu de cupru neizolat, ingropat la baza fundatiei cladirii si racordat la o borna de pamant aflata in legatura cu tabloul de repartitie.
 
Aceste tablouri sunt de mai multe feluti si cu mai tipuri de protectie si posibilitati de uitilizare. Tablourile electrice vechi, pe baza de sigurante cu lita, au fost inlocuite cu cele cu intreruptoare automate modulare care au valori de 6A, 10A, 16A. In conformitate cu
prevederile moderne in ceea ce priveste protectia persoanelor, circuitele de priza de pana la 32A din locuinte ar trebui protejate si impotriva contactului accidental indirect al persoanelor cu parti aflate sub tensiune. Pentru cei care dispun de aparatura electronica speciala (Home Theater, Home Video), recomandam si includerea protectiei la supratensiuni de origine atmosferica si chiar a unei protectii la supratensiuni de frecventa industriala, daca aceasta din urma nu este prevazuta in Blocul de Masura si Protectie montat de Electrica. Dupa alegerea aparaturii de protectie, in functie de numarul de module rezultat ca necesar, se determina tipul de cutie. Apoi se au in vedere necesitatile de montaj: cutia se poate monta aparent (pe perete) sau incastrat (cea mai mare parte este in perete, doar usa este la suprafata). De asemenea, intra in joc si elementele de design: cu sau fara usa, cu usa transparenta sau mata etc.
 
Panoul electric este cel pe care se bazeaza intregul circuit. Circuit despre care vom continua sa vorbim saptamana viitoare.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Fiecare camera cu "becul" ei Fiecare camera cu "becul" ei
Despre energia termofotovoltaica Despre energia termofotovoltaica
Mascarea cablurilor, o problema a designerilor? Mascarea cablurilor, o problema a designerilor?
Sfaturi și indicații pentru alegerea celor mai bune sisteme fotovoltaice pentru locuința ta Sfaturi și indicații pentru alegerea celor mai bune sisteme fotovoltaice pentru locuința ta
Tipuri de senzori crepusculari Tipuri de senzori crepusculari
Regula celor 10 NU-uri pentru a nu te electrocuta Regula celor 10 NU-uri pentru a nu te electrocuta

Vezi mai multe articole