on

Secretele montarii spoturilor de lumina

23 aprilie, 2018

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Spoturile luminoase de joasa tensiune instalate in scafe sau in plafoane aparente asigura o iluminare decorativa si practica. De aceea, iti vom explica modalitatea corecta de instalare a acestora, pentru a preveni producerea de scurt-circuite sau incendii.

Acolo unde exista tavane false sau tavane vechi renovate prin captusirea cu placi suspendate, se monteaza, de obicei, si o izolatie. In astfel de cazuri, urmatorul pas este reprezentat de modalitatea de asigurare a iluminatului din incapere. Iar daca se va opta pentru spoturi, vor trebui stabilite cu atentie locul si felul in care vor fi montate acestea.

De fapt, nu montarea spoturilor in placi constituie adevarata problema, ci felul in care trebuie procedat pentru a inlatura riscurile declansarii unui incendiu, mai ales ca spoturile vin in contact cu materialul izolant, care genereaza caldura.

Pentru o siguranta absoluta, spoturile pot fi montate intr-o doza speciala. Fabricata din material plastic, aceasta este inchisa de jur-imprejur si impiedica spotul sa ia contact cu materialul izolant din spate. De asemenea, doza speciala asigura evitarea transferului de caldura, specific becurilor cu halogen si care se dovedeste, adesea, foarte periculos.

Utilizarea unei asemenea doze este avantajoasa si datorita faptului ca elimina riscurile de expunere la vapori sau vant. La montaj, partea neteda din spate impinge usor inapoi folia sau stratul de hartie si deplaseaza materialul izolant. Daca nu exista folie sau hartie ca mijloc de protectie impotriva vantului, va trebui evitata invelirea completa a dozei in materialul izolant. De asemenea, mai trebuie avuta in vedere adancimea la care este montata, deoarece doza are 90 mm inaltime. Astfel, nu poate fi utilizata in cazul structurilor suspendate la mica inaltime. In aceste situatii nu exista nici material de izolatie. Mai trebuie stiut ca dimensiunea maxima a spotului de lumina nu poate depasi 65 mm.

In exemplul nostru au fost instalate mai multe spoturi pe un tavan cu placi din gips-carton. Montarea dozelor, compuse dintr-o piesa frontala si corpul propriu-zis, a fost efectuata de jos (montare pe partea frontala). In continuare, vom arata cele doua metode principale in care pot fi montate spoturile.
Prima metoda presupune montarea dozei de jos (fara partea frontala) si apoi fixarea ei cu suruburi, in locul dorit. In cazul celei de-a doua metode (utila pentru tavanele formate din placi sau panouri), montarea va incepe din spatele structurii, prin potrivirea dozei, de data aceasta cu tot cu partea frontala, exact in gaura decupata a panoului respectiv.

In ambele situatii, instalarea transformatorului este realizata la fel. Printr-un orificiu aflat in partea de sus a dozei, va fi introdus un model de transformator cat mai ingust si plat, care va fi fixat langa carcasa.

Dupa aceea, doza va fi inchisa cu un capac care asigura si etanseizarea cablurilor. In cazul in care va fi necesara o interventie ulterioara la transformator, acesta va putea fi scos cu usurinta de catre oricine.

Asadar, pentru a evita neplacerile care pot aparea in timpul utilizarii spoturilor, recomandarea noastra este respectarea intocmai a pasilor prezentati in acest articol. Iar daca operatiunea devine prea dificila, nu ezita sa soliciti parerea si ajutorul unui specialist electrician.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Facturi mai mici la energie – Strategii de economisire a energiei electrice Facturi mai mici la energie – Strategii de economisire a energiei electrice
Generator de curent electric - benzina sau diesel Generator de curent electric - benzina sau diesel
Piata de energie electrica a devenit complet liberalizata Piata de energie electrica a devenit complet liberalizata
3 gadget-uri solare pentru casa ta 3 gadget-uri solare pentru casa ta
Cele mai bune invertoare fotovoltaice: un ghid complet Cele mai bune invertoare fotovoltaice: un ghid complet
Instalatiile electrice din scarile de bloc – Probleme si Solutii Instalatiile electrice din scarile de bloc – Probleme si Solutii

Vezi mai multe articole