În anul 2012, publicam acest articol despre Secretele Repartitorului de Căldură ...
Montarea repartitoarelor de caldura se dovedeste a fi decizia corecta in cazul celor care isi incalzesc locuintele folosind sistemul centralizat de termoficare. Este normal sa platesti doar ceea ce consumi si sa ai totodata controlul modului de inregistrare si de calculare a consumului de agent termic. Totusi, repartitorul iti poate aduce surprize neplacute daca il folosesti incorect.
In primul rand trebuie sa stiti ca repartitorul este un fel de termometru care inregistreaza o temperatura si face niste calcule fara sa gandeasca. El nu stie de unde ii vine acea caldura, el o inregistreaza si o cuantifica in momentul in care o simte. Tocmai de aceea exista oameni care se plang ca repartitorul le-a inregistrat consum in bucatarie sau in baie, desi in aceste camere n-au deschis niciodata caloriferele.
Iata cateva ponturi ca sa nu platesti caldura pe care nu ai consumat-o. Pentru baie: dupa ce ai facut dus, nu lasa usa de la baie inchisa. Lasa vaporii de caldura sa se risipeasca, altfel repartitorul iti va inregistra si caldura acestora. Pentru bucatarie: nu aseza aragazul langa repartitor, mai ales daca in casa ta se gateste mult. Altfel vei plati caldura degajata de cuptor. Pentru sufragerie sau dormitor: nu acoperi repartitorul cu perdele sau draperii grele si, mai ales, nu usca cearsafurile pe calorifer. Daca repartitorul si caloriferul sunt complet acoperite, caldura nu se va disipa in camera si se va strange toata sub lucrurile care acopera sursa de caldura. Si nu in ultimul rand, nu aerisi camera atunci cand caloriferul este pornit.
In cazul ideal, repartitorul ar trebui sa fie conectat cu robinetul care permite intrarea agentului termic in calorifer, pentru a inregistra doar in robinetul este in pozitia deschis. Dar, cum astfel de sisteme repartitor-robinet nu se gasesc (înca) in Romania, nu ne ramane decat sa fim atenti.
Si iata-ne ajunsi in 2020... Am observat ca forumistii Misiunea Casa dezbat lucruri interesante, din care avem cu totii de invatat:
(1) E adevarat sau doar un mit urban, ca repartitoarele citesc diferit temperatura caloriferelor de fonta si/sau a celor de aluminiu?
(2) Ce facem cand se defecteaza repartitorul?
...
Tehnologia a avansat mult si informatii interesante si informatii interesante puteti gasi si pe site-ul emag - la rubrica accesorii pentru calorifere
Intrebarea zilei de azi este: stiti sa faceti diferenta intre repartitor si termostat?
(Asteptam raspunsurile voastre pe adresa Redactiei)
2 Comentarii
xyz
08 iulie, 20:30
In general repartitorul este teapa . El asigura doar repartizarea "justa" a consumului si pierderilor . El ofera doar senzatia ca platesti ce consumi in realitate este o iluzie care imparte pierderile . Solutia este debransarea . Centrala proprie are randamentul peste orice CET modernizat , nu are directori , contabili , etc,
ana
20 noiembrie, 08:50
intrebare cu bucluc
Cum las vaporii de abur din baie sa se risipeasca daca nu las geamul deschis? si Cum deschid geamul daca caloriferul e pornit? Ma confrunt cu aceasta dilema mereu. Deci cum procedez?
Sa nu spuneti ca sa inchid caloriferul cand incep sa fac baie ca nu e corect pentru cel care face baie dupa mine. Ii las o baie rece. Daca iar nu deschid geamul ii las o baie plina de aburi. Pentru cine este placut si sanatos?