Romania se afla cu mult in urma statelor europene la capitolul digitalizare in sectorul constructiilor, avand mai putin de 5% dintre proiecte construite cu ajutorul standardului BIM, dar si foarte putini BIM Manageri, in ciuda beneficiilor de cost si timp pe care le aduce acest concept. Printre proiectele construite cu ajutorul standardului BIM se numara noul centru comercial Bucur Obor, viitorul pod de la Tarnaveni din judetul Mures si proiectul pilot al casei inteligente, realizat de EFdeN. Desi nevoile de standardizare si introducere a digitalizarii in constructii sunt mari, Romania nu are decat 191 de manageri BIM in acest moment, in timp ce in Europa exista in total 34.301 BIM Manageri, potrivit informatiilor LinkedIn, prezentate de Autodesk. De asemenea, institutiile statului roman se afla cu mult in urma celor europene la capitolul digitalizare, foarte putine dintre acestea acceptand documentatie digitala, chiar si in format .pdf.
Acestea sunt principalele concluzii ale Conferintei Nationale BIMcon, eveniment organizat recent la Bucuresti de catre BIMTECH - Asociatia pentru Cercetarea, Dezvoltarea si Implementarea Tehnologiilor in Constructii.
Building Information Modelling (BIM) este o metoda de proiectare, executie si operare in constructii ce cuprinde generarea si administrarea unor reprezentari virtuale digitale ale proprietatilor fizice si functionale ale unei cladiri. Utilizarea BIM aduce economii semnificative ale costurilor si timpului de executie pentru domeniul constructiilor care este responsabil cu 35% din deseurile rezultate si 40% din energia consumata la nivel global. In prezent, 85 dintre cele mai mari 100 birouri de arhitectura din lume folosesc BIM in proiectele lor.
”BIMcon, eveniment care se afla in acest an la prima editie, intentioneaza sa indrepte atentia institutiilor statului si actorilor din piata de constructii asupra BIM. Vrem ca si Romania sa aiba parte de beneficiile adoptarii la scara larga a conceptului BIM, care presupune sustenabilitate, eficienta crescuta, reducerea timpului si costului proiectarii si executiei. Beneficiile BIM pe durata de viata a unei constructii sunt uriase,” a declarat Stefan Constantinescu, presedinte si cofondator al BIMTECH.
”De asemenea, credem ca prin adoptarea standardului BIM si in Romania, relatia companiilor din proiectare, ahitectura si constructii cu reprezentantii statului ar fi mult mai buna decat este in prezent”, a adaugat presedintele BIMTECH.
De exemplu, in Finlanda, digitalizarea institutionala din constructii a dus la aparitia oraselor virtuale. Mai exact, prin proiectul Sova3D, dezvoltat de Petri Kokko pentru institutiile din Finlanda si prezentat in cadrul BIMcon, proiectantii si beneficiarii pot sa depuna si sa-si revizuiasca online proiectele. Acest lucru este posibil prin folosirea modelului digital al orasului finlandez, in care este inserata viitoarea constructie. Cetatenii pot comenta si oferi feedback direct in aplicatia web gazduita de site-ul primariei de care apartin. Mai mult decat atat, primaria (in relatie cu celalalte institutii) poate aviza si autoriza online proiectul in baza modelului digital BIM. Finlanda face parte dintre tarile care conduc valul digitalizarii la nivel institutional in domeniul constructiilor.
O alta tara deschizatoare de drumuri in aplicarea standardului BIM este Olanda. La BIMcon, Lex Ransijn si Jasper De Mink au prezentat Proiectul Pontsteiger, finalizat in 2018 in Amsterdam si premiat de catre BSI cu distinctia BuildingSMART International Awards 2018 – Construction. Proiectul este un exemplu in ceea ce priveste modul in care pot relationa toti cei implicati, folosind BIM si standardele internationale actuale deoarece a avut la baza nu mai putin de 325 de modele .ifc si a fost prefabricat in proportie de 80% intrucat urma sa fie edificat pe apa.
In Romania, printre proiectele care utilizeaza BIM figureaza si Casa EFdeN care a ocupat recent locul IV la concursul international de case sustenabile. Este vorba despre un proiect inovator, cu o structura exterioara speciala, de tip ”carapace”, care asigura atat o luminozitate optima in casa, cat si un spatiu de relaxare in aer liber. EFdeN Signature este o casa inteligenta, solara, sistemele electrice si mecanice fiind controlate printr-o solutie automatizata. Locuitorii casei pot controla de la distanta, printr-o aplicatie, iluminatul, temperatura, sistemul de deschidere a usii si o parte din electrocasnice.
De asemenea, BIMTECH a prezentat la BIMcon proiectul pilot de modernizare a unei cladiri reper din Romania, unul dintre primele spatii comerciale construite la noi in tara. Este vorba despre Centrul Comercial Bucur Obor, construit in 1975. Proiectul BIMTECH pentru noul Bucur Obor a plecat de la premisa ca gradul de complexitate a lucrarilor, in special din zona de instalatii, va impune o digitalizare prealabila. Solutiile s-au conturat coroborand informatii vechi de circa 40 de ani cu releveele actuale. In baza modelului BIM, au fost obtinute autorizatiile necesare, proiectul aflandu-se acum in faza de executie.
Un alt proiect prezentat a fost cel al viitorului pod de la Tarnaveni din judetul Mures, construit de Strabag. Compania austriaca a inceput sa utilizeze la nivel global standardul BIM dupa ce a constatat ca, in piata internationala de constructii, in circa 60% dintre proiecte costurile realizate nu corespund cu cele planificate, iar 30% din costurile constructiilor vin din reparatii si suplimentari de lucrari si de materiale. In prezent, Strabag foloseste drone pentru scanarea terenurilor pe care compania urmeaza sa efectueze lucrari de constructie a drumurilor si podurilor.
”La nivel global, exista deja tendinta ca BIM sa devina un standard international si credem ca pentru Romania, adoptarea BIM reprezinta o oportunitate pentru crearea unor standarde pentru digitalizarea domeniului constructiilor inainte ca institutiile europene sa ne impuna acest lucru”, a explicat Constantin Vinau, vicepresedinte si cofondator BIMTECH.
Potrivit datelor Autodesk, prezentate la prima editie a BIMcon, pana in 2050, pe Terra, vor trai circa 10 miliarde de oameni, iar 68% dintre acestia vor locui in orase, ceea ce inseamna ca se vor construi aproximativ 3.600 de cladiri pe zi. Astfel, constructiile vor fi responsabile de aproximativ 30% din deseurile produse la nivel global. In acest context, este necesara adaptarea la BIM pentru reducerea la maximum a erorilor si materialelor ramase in urma santierelor. Conform Autodesk, Romania este blocata din punctul de vedere al tehnologiei utilizate in constructii in anii 1990-2000.
Asociatia BIMTECH are ca scop crearea unui pol de competenta, ce cuprinde specialisti si informatii care vin in sprijinul sectorului de constructii, prin sustinerea proiectelor care au BIM la baza. Building Information Modelling reprezinta viziunea si dezvoltarea conceptuala, tehnologica si de standardizare din ultimii 15 ani a industriei internationale A.E.C.O.M. (Architecture, Engineering, Construction, Operation & Maintenance). BIM vine in intampinarea noilor cerinte de spatii necesare societatilor moderne. In esenta sa, BIM este un concept ce se bazeaza pe trei piloni: Tehnologie, Colaborare si Standardizare.
BIMTECH isi propune sa faciliteze anual, prin intermediul Conferintei Nationale BIMCon, intalniri intre toti actorii publici si privati implicati activ in industria constructiilor din Romania si din plan international, pentru schimb de opinii si solutii.
Pentru mai multe informatii despre acest subiect, va rugam sa consultati site-ul bimtech.ro.
Comentarii
Nu exista comentarii.