Sefii SAPARD vor primi

09 august, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Lista neagra a firmelor de constructii
La patru ani de la infiintarea Programului SAPARD in Romania, sefii Centrului Regional de Plati Iasi au tras linie. Investitorii privati si comunitatile locale au depus aproape 1.300 de proiecte, in valoare totala de peste 609 milioane de euro. Desi se arata mandra de "succesul implementarii programului", conducerea centrului spune ca va inainta sefilor SAPARD lista neagra a firmelor de constructii, care sa nu mai fie primite la licitatii din cauza lucrarilor de proasta calitate, realizate pana acum.
La finele lunii trecute, fondurile alocate Regiunii de Nord-Est prin Programul SAPARD s-au epuizat. 31 iulie a fost data-limita la care primarii de comune si intreprinzatorii privati au putut depune proiecte la Centrul Regional de Plati Iasi. Dupa ce au tras linie peste cei patru ani de implementare a programului in regiunea Moldovei, sefii centrului au constatat ca au fost depuse aproximativ 1.300 de proiecte, in valoare de 609 milioane de euro.
 
Iasiul, pe locul doi la proiecte SAPARD
Sefii centrului de la Iasi au realizat si un top cu cele mai "harnice" judete in intocmirea de proiecte. Daca judetul Suceava se situeaza pe primul loc, cu 235 de proiecte, Iasiul il secondeaza, cu 123 de solicitari. "Iesenii au dorit sa isi faca ferme pentru cresterea animalelor sau pentru cultivarea legumelor. Nu in ultimul rand, au solicitat bani pentru achizitionarea de utilaje agricole", a spus Liviu Bulgaru, directorul Agentiei Judetene de Plati Iasi. Pe de alta parte, sefii Centrului Regional s-au plans de ritmul greoi cu care a demarat Programul SAPARD in unele judete ale Moldovei. "A trebuit sa ne luptam mult cu mentalitatile celor din Iasi si din Piatra Neamt. La inceput, nici nu se gandeau la accesarea de fonduri europene", a declarat Eugen ticau, directorul Centrului Regional de Plati Iasi. Acesta a precizat ca, daca in primii ani abia se depuneau cateva proiecte, de la inceputul acestui an, angajatii centrului s-au confruntat cu o avalansa de solicitari. "Cu timpul, lumea a invatat sa faca proiecte, au aparut si firme de consultanta. Si prin implementarea Programului Fermierul, lumea a inteles ca nu e asa greu. In iulie, am stat cu totii pana tarziu in noapte pentru a primi dosarele", a adaugat ticau.
 
Lista neagra a firmelor de constructii din Romania
Desi se declara multumit de implementarea programului in Moldova, directorul Centrului Regional de Plati Iasi s-a plans de proasta calitate a unor drumuri din zona de nord-est, realizate prin SAPARD: "In Iasi, cel putin, avem doua drumuri facute de mantuiala. Sunt practic impracticabile, desi nu s-a incheiat perioada de garantie, iar constructorii sunt obligati sa le refaca din banii lor". Pe de alta parte, Eugen ticau a precizat ca va trimite sefilor SAPARD o lista cu mai multe firme de constructii din tara care sa nu mai fie primite la licitatie. "Trei firme vor primi astfel de "recomandari" din partea noastra. Amintesc aici societatea Castro, din Negresti Oas, care nu va mai putea participa astfel la licitatiile pentru proiecte SAPARD", a mai spus Eugen Ticau.
 
Sursa: Adevarul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Facturarea individuala ar putea duce la disparitia Asociatiilor de Proprietari - 15 iunie 2010 Facturarea individuala ar putea duce la disparitia Asociatiilor de Proprietari - 15 iunie 2010
Cat te costa sa-ti modifici forma sau dimensiunea ferestrelor? Cat te costa sa-ti modifici forma sau dimensiunea ferestrelor?
Maxell lanseaza o noua gama de videoproiectoare laser Maxell lanseaza o noua gama de videoproiectoare laser
Creditul ipotecar, acum cu un avans de 50% Creditul ipotecar, acum cu un avans de 50%
Energia se scumpeste cu 4% - Detaliile ascunse ale cresterii preturilor Energia se scumpeste cu 4% - Detaliile ascunse ale cresterii preturilor
Masuri de protectie pentru folosirea drujbei Masuri de protectie pentru folosirea drujbei

Vezi mai multe articole