on

Sfaturi de amenajare a unei gradini alpine

27 iunie, 2018

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Primul pas in alegerea designului este realizarea unui concept care sa defineasca in linii mari felul in care doresti sa arate gradina. De exemplu, o poteca de munte care trece printre roci proeminente sau ingropate, flancata de flori miniaturale, discrete, este una dintre posibilitati. Este recomandat ca alegerea stilului amenajarii sa apartina proprietarului, fara alte influente, pentru ca bucuria rezultatului final sa fie mult mai mare. Bineinteles, nici in cazul unui esec, destul de posibil, nimeni altcineva nu va fi vinovat.

Efortul necesar, fara de care nu se poate vorbi despre o creatie autentica, incepe negresit cu o viziune, dar materializarea ei depinde de multi factori. Cateodata, acesti factori influenteaza in buna masura rezultatul, astfel incat rezultatul poate fi diferit de varianta imaginata. Chiar daca ideile nu au intotdeauna consecinte practice, ele sunt un minunat mod de a incepe proiectarea. Pragmatismul este necesar, insa trebuie acceptata si realitatea din teren, cu atat mai mult cu cat intr-un final se poate ajunge si la compromisuri.

De exemplu, un izvor nu poate fi recreat exact ca in natura, insa efectul poate fi acelasi prin montarea unei pompe de recirculare a apei si realizarea unei diferente de nivel care sa imite o cascada. In zonele urbane, unde liniile proprietatii si vecinatatile creeaza atat restrictii de spatiu, cat si vizuale, gradinarii sunt nevoiti sa combine formatiuni de roci naturale cu elemente specifice locului unde este realizata executia. O privire atenta va observa inevitabilele elemente de contrast intre gradina alpina si aspectul artificial al casei si anexelor acesteia. De aici se naste si provocarea de a diminua acest contrast si de punere in evidenta a aspectului natural al intregului ansamblu.

Povestea pietrelor

Asadar, cum trebuie procedat pentru a crea o incantatoare gradina alpina, fara a incerca sa copiezi fidel natura? In primul rand, bolovanii, rocile si grohotisul trebuie imbinate estetic cu plante specifice zonelor montane sau chiar exotice. Pentru asta, este necesara achizitionarea unor materiale suficiente pentru punerea in opera. Alegerea rocilor poate fi influentata strict de zona in care va fi executata lucrarea. De exemplu, bolovanii si rocile selectate trebuie sa respecte proportiile fata de elementele inconjuratoare (cladiri, garduri, strazi si trotuare). Poate fi inceput chiar un studiu despre tipurile de roci disponibile in cea mai apropiata cariera sau balastiera. Desigur, poate aparea chiar sansa de a selecta roci din zonele publice, fara a mai fi necesara achizitionarea acestora, chiar daca destul de putin probabila. Utilizarea unui singur tip de piatra asigura o oarecare uniformitate cromatica, in timp ce grohotisul trebuie ales cu atentie, pentru a parea din acelasi film.

Aranjarea plantelor nu este tocmai simpla, deoarece inainte de a fi plantate, trebuie avut in vedere si potentialul lor de crestere. Astfel, cele care pot ajunge la dimensiuni considerabile nu trebuie sa acopere aranjamentul de roci, de aceea, ar trebui toaletate regulat.

Accesul spre Paradis

Amenajarea unei gradini implica un oarecare simt artistic, inca din primele faze. Totusi, majoritatea rocilor, care pana la urma constituie cel mai important element decorativ, se “inmultesc” pe masura ce gradinarul isi mareste colectia de flori, astfel ca ideea initiala ajunge sa sufere modificari. Prea multe concepte pot fi daunatoare. De aceea, este necesara o atentie sporita pentru ca designul sa nu fie modificat cu stangacie. Totodata, atentia trebuie sa se concentreze nu doar asupra colectiei de plante, tot mai mari si mai variate, ci si asupra cailor de acces, deoarece gradina poate ajunge in situatia oraselor in expansiune, lipsite de ragaz pentru proiectarea cailor rutiere. In fond, acestea sunt cele mai importante aspecte de care trebuie tinut cont. Aproape orice alt tip de gradina este mai usor de strabatut decat cea alpina.

Drumul printr-o amenajare in stil clasic, ordonat, nu sufera din cauza unor plante perene care, in definitiv, pot fi scoase din pamant si reamplasate o data la cativa ani. In schimb, exista un avantaj major: designul gradinii alpine poate rezista ca peisaj pentru mai multi ani, chiar si fara intretinere. Mai ramane, insa, o problema: caile de acces nu sunt tocmai simplu de realizat. Schimbarile structurale intr-o gradina alpina tocmai finalizata reprezinta o munca monumentala, la care putini au curajul sa se inhame, deoarece trebuie scoase pietrele de pavaj, mutate rocile, iar gradul de inclinatie al terenului poate necesita anumite modificari. De aceea, este recomandat ca totul sa fie planificat cu mare atentie inca de la inceput.

Asadar, gradinile alpine sunt niste exponate vii, aflate intr-o continua transformare, care au darul atat de a imbogati vizual aspectul unei gradini, cat si acela de a oferi conditiile necesare pentru destindere. Te-am incitat cu acest articol sa iti creezi propria oaza de relaxare? Nu uita sa ne trimiti imagini cu propria ta lucrare.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Află unde găsești cărți de grădinărit și care sunt beneficiile acestei activități Află unde găsești cărți de grădinărit și care sunt beneficiile acestei activități
Cum sa acorzi atentie plantelor din ghivece si dupa venirea primaverii Cum sa acorzi atentie plantelor din ghivece si dupa venirea primaverii
Cum alegi si cum montezi o pompa submersibila Cum alegi si cum montezi o pompa submersibila
Importanta utilizarii tavilor alveolare si a substratului de semanat Importanta utilizarii tavilor alveolare si a substratului de semanat
Folosirea faunei utile in combaterea biologica din culturile horticole Folosirea faunei utile in combaterea biologica din culturile horticole
Cactusii – imbinarea dintre practic si estetic Cactusii – imbinarea dintre practic si estetic

Vezi mai multe articole