Orice gradinar isi doreste ca plantele pe care le cultiva sa fie sanatoase, sa creasca mari, sa rodeasca si nu fie atacate de daunatori. Asa cum nici noi nu ne putem proteja de orice pericol din aceasta lume, nici plantele nu pot fi ferite de toti daunatorii de pe planeta. Dar cum noi ne putem mentine sanatosi, mancand cat mai natural cu putinta, tot asa ne putem proteja si plante pe care le cultivam, oferindu-le solutii ecologice care sa mentina daunatorii la distanta.
Pentru ca melcii si limacsii (melcii fara cochilie) se numara printre cei mai comuni daunatori din gradinile noastre, provocand pagube insemnate, in articolul de astazi iti vom povesti despre solutiile ecologice pe care le poti folosi pentru combaterea melcilor de gradina.
Melcul face parte din clasa Gastropoda, cel mai numeros grup de moluste – ce cuprinde toate specii de melci indiferent de tip sau marime. Pe intreg mapamondul exista mii de specii de melci marini, de apa dulce sau terestri.
Majoritatea melcilor care traiesc pe uscat se hranesc cu plante, masa principala a acestor daunatorii fiind compusa din salata, varza, gulie, conopida, cicoare, rubarba, dar ei vor ataca si alte culturi, precum cele de pepeni, capsuni, flori, pomi si arbusti fructiferi.
Melcii isi fac aparitia primavara devreme si dispar abia toamna tarziu, cand se vor pregati pentru hibernare. Cu toate ca melcii sunt vietuitoare care duc o existenta retrasa, fiind de cele mai multe ori ascunsi in iarba sau tufisuri, pe arbori si chiar in pamant, in zilele ploioase vei observa ca ei sunt extrem de activi. De ce se intampla acest lucru? Ei bine, melcii sunt mari iubitori ai umiditatii, ei respira prin osmoza, iar daca trupurile lor sunt umede vor absorbi oxigenul necesar pentru a supravietui, mai mult decat atat ei se deplaseaza mult mai usor pe suprafetele umede aparute datorita ploii. In perioadele uscat-secetoase melcii se vor refugia sub pamant pentru a-si pastra umiditatea in parametri optimi pentru respiratie.
Cum afecteaza melcul plantele?
Cu ajutorul unor dinti marunti, pe cerul gurii si pe buza de jos, adunati la un loc – asemanator unei razatoare, melcii lasa muscaturi de forma neregulata pe spatele frunzelor plantelor, dar si pe tulpina acestora, astfel plantele fie se vor ofili, fie vor deveni mult mai vulnerabile in fata abacterilor si a ciupercilor.
Cum putem combate melcii de gradina in mod natural?
Gradinarii si fermierii folosesc o varietate de masuri de combatere a melcilor de gradina in incercarea de a reduce daunele provocate de acestia. Cu toate ca pesticidele traditionale sunt inca utilizate, daca iti doresti fructe si legume cat mai sanatoase, iti recomandam sa incerci si ZECO, una din cele mai simple, dar si cele mai eficiente solutii de combatere a melcilor cu sau fara cochilie. ZECO este un produs 100% natural ce poate fi aplicat atat in ghivecele cu plante, cat si in gradinile de legume, fructe si livezi si va actiona ca o bariera de protectie impotriva melcilor.
ZECO nu contine substante chimice sau daunatoare pentru om, plante sau animale. In compozitia acestuia este prezent zeolitul natural, cunoscut si sub denumirile de „roca minune” sau „piatra fierbinte” si este roca sedimentara de origine vulcanica, alcatuita din aluminosilicati hidratati de calciu, sodiu, potasiu, magneziu, mangan etc
Zeolitul ofera o alternativa ecologica, avand o multitudine de insusiri apreciate in timp, devenind in urma numeroaselor incercari, un produs natural admis in noul sistem de cultura.
Citeste si: Gradina | Beneficiile ingrasamantului ecologic si a repelentului natural
Cum actioneaza ZECO?
Toate speciile de melci terestri produc o secretie transparenta si lipicioasa care le faciliteaza miscarea. Granulele ZECO absorb rapid secretia lasata de acestia, blocand astfel miscarea lor si impiedicandu-i astfel sa treaca peste bariera creata de granule. Forma produsul (granulele au o forma colturoasa) va irita, intepa si chiar va provoca rani pe corpul melcilor. Astfel, ei nu vor putea inainta spre culturi deoarece deplasarea lor va fi dureroasa.
Daca forma granulelor poate fi observara si cu ochiul liber, este foarte important sa stii ca pe suprafata exterioara a granulelor mari se gaseste si o pulbere foarte fina. Iar daca melcul va reusi sa treaca peste bariera creata de granulele Zeco, pulberea se va lipi pe corpul acestuia si ii va provoca deshidratarea, evitand in acest mod infestarea culturilor.
Cum se utilizeaza granulele ZECO?
Granulele se vor presara in stat subtire (de circa 5-7 cm), fara spatii in jurul plantelor vulnerabile, astfel vei crea acea bariera abraziva de care iti vorbeam anterior. Produsul se poate presara si printre plante, mai ales daca ai observat deja urmele unei invazii de melci.
Produsul poate fi achizitionat si de pe site-ul partenerului nostru de incredere, Verdon. Verdon.ro este un magazin online, cu specific verde (Verde Online) care pune pe piata din Romania o gama variata de produse (Casa si Gradina, Agricultura, Zootehnie, Padure, Pet Shop, Igiena Publica, Echipamente de Protectie etc.)
Verdon asigura transparenta tranzactiilor, cumparatorii beneficiind de un discount per cantitate. Sloganul “Imparte cu tine” este o expresie care sugereaza promisiunea brandului, aceea de a furniza produse de calitate, economii pentru achizitionarea unei cantitati mai mari si servicii de livrare impecabile. “Imparte cu tine” inseamna discount per cantitate, discountul este oferit in mod public, direct pe site, inca de la adaugarea produselor in cosul de cumparaturi.
Taxa de livrare este de doar 19 lei, indiferent de cantitatea comandata, de dimensiunea produselor sau locatia cumparatorului, diferenta de cost fiind suportata de Verdon. Mai multe detalii aici.
Comentarii
Nu exista comentarii.