on

Sfaturi pentru alegerea centralei pe lemne

23 mai, 2022

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Centralele termice care funcționează cu biomasă lemnoasă reprezintă cea mai practică și la îndemână alegere pentru persoanele care locuiesc la casă, întrucât, în special în mediul rural, racordarea la instalațiile de gaz nu este întotdeauna existentă, iar o centrală electrică este mult prea costisitoare. Motivele alegerii unei centrale pe lemne sunt mult mai multe și avantajoase.

 

Deși centralele centralele termice pe lemne pot avea costuri de achiziție mai mari decât cele care funcționează cu gaz, investiția se va amortiza în timp deoarece vei ajunge să plătești mult mai puțin decât ai plăti pentru factura la gaz. Nu doar că lemnul se găsește din abundență și, în general, este mult mai accesibil decât gazul, dar poți folosi orice tip de lemn.

 

Dat fiind faptul că există pe piață foarte multe oferte de centrale pe lemne, care într-o oarecare măsură diferă între ele, este important să iei în considerare anumite criterii înainte de a o alege pe cea care ți se potrivește. De la greutate, dimensiuni, până la materialul din care este realizată și tipul de ardere, iată la ce ar trebui să acorzi atenție atunci când îți alezi o centrală pe lemne.

 

Modul de funcționare al centralei pe lemne

 

În funcție de modalitățile și mecanismele prin care funcționează centralele pe lemne, acestea se împart în două categorii distincte: centrale pe lemne cu ardere clasică și cu gazeificare. În special, acestea diferă prin randamentul procentual pe care îl au în urma transformării combustibilului în căldură.

 

Centralele pe lemne cu ardere clasică funcționează, în principal, asemenea unei sobe tradiționale. Pur și simplu introduci lemnul în centrală, iar acestea degajă căldură. Gazeificarea este procesul prin care un combustibil solid sau lichid este transformat într-un combustibil gazos a cărui compoziție chimică este diferită de aceea a substanței din care provine.

 

Randamentul centralelor clasice pe lemne este de aproximativ 70-75%, pe când cel al centralelor cu gazeificare poate ajunge chiar și la 94%. Astfel, cu siguranță centralele cu gazeificare sunt mult mai convenabile, deoarece înseamnă că vei consuma mai puțin lemn și, în același timp, vei obține mai multă căldură, făcând astfel economie de material lemnos.

 

De asemenea, întrucât centralele au în generla dimensiuni mari, nu va fi nevoie să tai lemnele în bucăți foarte mici, așa cum, spre exemplu, trebuie să o faci atunci când alimentezi o sobă. De fapt, poți introduce chiar și mici butuci în cazanul centralei, fără a-ți face griji că acesta va fi înfundat de cenușă. Dimpotrivă, arderea este atât de puternică încât abia mai rămâne cenușă.

 

 

Costul de achiziție

 

Dincolo de costul de achiziție al unei centrale termice, trebuie să iei în considerare costurile pentru materia primă folosită. În cazul centralelor pe lemne, bineînțeles că aceasta este lemnul. Dintre toate tipurile de centrale existente, cele pe lemne folosesc materia brută cea mai accesibilă, chiar dacă, în general, acest tip de centrale este mai scump. Investiția se amortizează.

 

Costul de achiziție diferă, deși nu semnificativ, în funcție de dimensiunile cazanului, producătorul centralei și materialul din care este realizat. De asemenea, pentru a alimenta focul, poți folosi orice tip de lemn, dar nu numai. Poți folosi chiar și resturi de crengi, paleți sau orice alt material care conține celuloză și poate întreține arderea. Poți folosi chiar și lemne umede.

 

Bineînțeles, randamentul energetic, deci emisia de căldură nu va fi la fel de mare. Cu toate acestea, centralele pe lemne sunt mult mai versatile în utilizare decât alt tip de centrale. În aceeași măsură, dimensiunea cazanului trebuie aleasă raportându-te la dimensiunea casei tale. Evident, un cazan micuț nu se va potrivi unei case cu etaj, neputând susține încălzirea acesteia.

 

Între centralele cu gazeificare și cele cu ardere clasică există diferență majoră din punct de vedere al tipului de lemn cu care poate fi alimentat focul. Cele clasice, după cum am spus, pot funcționa cu orice tip de lemn, pe când cele cu gazeificare au nevoie de lemn foarte uscat, solid, care arde lent și degajă cantități mari de căldură. Astfel, gazeificarea este mult mai eficientă.

 

În cele din urmă, este important să alegi un model de centrală pe lemne care se potrivește gospodăriei tale. Raportează-te întocmai la dimensiunile locuinței pentru a face cea mai potrivită alegere, astfel încât randamentul arderii să poată acoperi toate necesitățile de căldură ale camerelor locuinței pe care o deții.

 

Dacă nu știi de unde să cumperi o centrală pe lemne durabilă, la un preț accesibil, cu puterea de ardere dorităde tine care să fie în conformitate cu nevoile tale, Stropuva este alegerea ideală. Îți oferă servicii de transport gratuit, o garanție de 2 ani și este unul dintre principalii importatori oficiali de centrale termice. De asemenea, tot Stropuva a dezvoltat și patentat primul cazan din lume cu ardere de tip lumânare.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Impactul reviziilor pentru echipamentele de incalzire, ventilatie si pompele de caldura Impactul reviziilor pentru echipamentele de incalzire, ventilatie si pompele de caldura
Beneficiile folosirii unui termostat de ambient Beneficiile folosirii unui termostat de ambient
Construirea casei: ce trebuie sa stii despre alegerea unui sistem termic complet Construirea casei: ce trebuie sa stii despre alegerea unui sistem termic complet
Castiga cu Ariston Service – Protejeaza-ti viata si investitia in centrala termica Castiga cu Ariston Service – Protejeaza-ti viata si investitia in centrala termica
Instalarea unui semineu pe peleti Instalarea unui semineu pe peleti
Traieste atmosfera idilica din sufrageria ta cu un semineu electric ieftin si aspectuos Traieste atmosfera idilica din sufrageria ta cu un semineu electric ieftin si aspectuos

Vezi mai multe articole