Cartile, cu cat sunt mai vechi, cu atat sunt mai pretentioase cand vine vorba de colectionarea lor. Paginile si legaturile se pot deteriora foarte usor sub actiunea factorilor de mediu. Tocmai de aceea casa unui colectionar de carti trebuie sa fie ferita de umezeaza, ciuperci si igrasie. Cartile nu se depoziteaza nici la subsol, acesta fiind predispus la umezeala si inghet, dar nici in mansarda sau pod, unde in timpul verii se ating temperaturi inalte, mai ales daca acoperisul este invelit cu tabla.
In camerele in care vei expune sau depozita cartile este ideal sa asiguri o temperatura cuprinsa in intervalul 16-19 grade C, iar umiditatea relativa in intervalul 45-60%. Pentru masurarea si controlul acestor factori poti folosi un termostat si un higrometru. Cartile vechi sunt sensibile la lumina soarelui, de aceea trebuie sa le feresti cu ajutorul draperiilor opace.
Periodic trebuie sa stergi cartile de praf deoarece acesta constituie sursa de hrana pentru mucegai, larve. Pentru aceasta operatiune poti folosi o perie moale. Daca expui o carte extrem de valoroasa si de veche, asezi o cupola din sticla sau plexiglas peste ea. Cartile pot atrage soareci si diferite insecte, de aceea este nevoie de deparazitarea casei.Iar pentru a le pune in valoare tot ce ramane de facut e sa alegeti mobila clasica, masiva, somptuoasa, in culori sobre, mahon sau nuc.
Comentarii
Nu exista comentarii.