Desi nu putem intotdeauna controla factorii declansatori de alergii care pandesc la usa locuintei noastre, putem lua masuri preventive impotriva alergiilor.
Un studiu publicat in Jurnalul de Alergii si Imunologie Clinica din Statele Unite arata ca cercetatorii au gasit in mai mult de 50% din case cel putin 6 alergeni detectabili. Vestea buna este ca noi am facut un mic ghid cu modalitatile prin care se poate scadea expunerea la factorii declansatori de alergii.
Ceea ce e afara, trebuie tinut afara. Ferestrele si usile ar trebui sa fie tinute inchise in marea majoritate a timpului (exceptand momentele in care aerisim) pentru a preveni patrunderea in casa a alergenilor si elementelor poluante. Cel mai bine ar fi sa setam aerul conditionat sa recircule aerul (filtrele trebuie schimbate regulat). De retinut: primavara este sezonul polenului, vara este sezonul de iarba verde, toamna al semintelor si iarna al condensului. Toate pot provoca alergii.
“Imbracamintea” ferestrelor. Chiar daca din acest punct de vedere jaluzele sunt mai bune decat draperiile, care pot colecta praf, sfatul ramane unul singur: amandoua trebuie curatate cat mai des. Cate despre draperii, cu cat mai gros materialul, cu atat mai multi alergeni pot exista.
Acoperirea podelei. Podelele de lemn sunt de preferat pe cat posibil; daca nu reprezinta o optiune, covoarele subtiri sunt mai bune decat cele groase. De asemenea, este de sugerat achizitionarea unui aspirator cu filtru HEPA (tehnologie superioara care retine particulele foarte fine de praf si pariculele precum polenul, mucegaiul).
Combaterea acarienilor. Acarienii sunt insecte microscopice care traiesc pe tot parcursul anului, astfel incat, din pacate, acestea provoaca o alergie care nu este sezoniera. Acarienii nu traiesc in aer; acestia pot cadea pe podea, in pat sau pe mobilier. Cea mai buna forma de aparare este folosirea unor substante numite acaricide, pe langa schimbarea frecventa a lenjeriei de pat si stergerea corecta a prafului. O alta forma de prevenire o reprezinta achizitionarea unui dezumidificator care echilibreaza umiditatea – acarienii prefera mediul umed.
Cei mai buni prieteni ai copilului. Animalele impaiate, de plus sau paturicile trebuie curatate regulat. Daca acestea sunt prea delicate pentru a fi puse in masina de spalat, le putem pune in frigider – este mediul uscat care omoara acarienii, nu frigul.
Animalele de companie. Daca avem un animal, in special daca este unul care sta numai in casa, ar trebui sa delimitam cumva zona in care are voie. De exemplu, dormitorul ar trebui sa fie interzis. Daca animalutul de casa iese si pe afara, trebuie imbaiat regulat pentru a evita aducerea unor alergeni din iarba sau copaci.
Baia. In cazul unei alergii la mucegai, trebuie sa fim atenti la nivelele de umiditate din baie, bucatarie sau beci, deoarece acestea pot fi casa unor spori de mucegai ce cauzeaza diverse simptome. De retinut: aceste incaperi trebuie ventilate bine.
Comentarii
Nu exista comentarii.