on

Sfaturi Pentru Intretinerea Pavelelor Iarna

03 februarie, 2022

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Pavelele de calitate nu sunt afectate de temperaturile scazute, nici de depunerile de zapada si se bucura de certe calitati antiderapante, datorita tehnologiei de fabricatie: betonul folosit este preparat cu un continut minim de apa, pentru a indeplini cele mai bune caracteristici de rezistenta. Totusi, e de preferat sa iei anumite masuri pentru a le asigura o durata de viata mai mare.

 

1.CAND si CUM sa cureti pavelele?

 

Cel mai bine este sa actionezi rapid si sa cureti pavajul atunci cand zapada este inca proaspat depusa, pufoasa si usor de indepartat. Pentru a indeparta un strat subtire de zapada, o matura lata si deasa este eficienta. Cand ninge abundent si zapada se depune in strat gros, o lopata speciala pentru zapada, cu lama din plastic rezistent este cea mai buna alegere. Daca nu actionezi rapid si zapada ingheata, vei depune un efort sporit si lopata din plastic s-ar putea sa nu mai fie eficienta. 

 

ATENTIE: Nu folosi lopeti din metal, acestea sunt dure si exista riscul sa zgarii sau sa ciobesti pavelele, daca nu esti atent si depui prea multa forta.

 

 

Ai putea folosi una dintre urmatoarele solutii: 

  • Lopeti din plastic industrial pentru deszapeziri.
  •  Spargatoarele de gheata. ( cu foarte mare precautie )
  • Impingatoare de zapada. Cele mai bune sunt cele fabricate din polipropilena. 
  • Impingatoare sanie. Sunt foarte bune in cazul unei zapezi usoare, potrivite pentru o curte de pana la 300 mp. 
  • Unelte profesionale mecanizate de deszapezire. Potrivite doar daca suprafata pe care vrei sa o deszapezesti este mai mare de 300 mp. 
  • Suflanta. Eficienta la indepartarea murdariei si pentru uscarea rapida a pavajului. 

 

 

 2.Cum eviti RISCUL DE ALUNECARE?

 

Suprafata pavelelor este relativ poroasa, ceea ce le confera aderenta crescuta. Cand insa zapada se topeste si temperaturile devin brusc negative, apare riscul de aparitie a poleiului. In acest caz este recomandat a se presara nisip cu granulatie 1-4 mm sau un amestec de nisip –criblura, disponibil in magazine de specialitate.

 

Iniante de a alege o solutie anti-inghet, anti-alunecare sau cu scop degivrant, trebuie sa ne asiguram ca aceasta nu va afecta pavajul, mediul inconjurator sau chiar propria sanatate. Verifica atat indicatiile producatorului in ceea ce priveste ingrijirea pavajului, cat si contraindicatiile substantei pe care urmeaza sa o folosesti. 

 

Dintre chimicalele pe care ai putea sa le folosesti:

  • Sulfatul de amoniu. Acesta este un ingrasamant pentru sol, recomandabil de a fi folosit cu moderatie;
  • Salpetrul (nitratul de amonu), este potrivit impotriva inghetului;
  • Acetatul de potasiu. Previne inghetarea si se foloseste in special pe suprafete mari. 
  • Solutii pe baza de uree. Recomandate pentru spatii mari cu trafic auto.

 

Exista si cateva materiale cu rol mecanic asupra carora iti poti indrepta atentia: 

  • Nisip. Trebuie indepartat de pe suprafata pavajului dupa dezghet. Nerecomandabil pentru pavajele lucioase sau pavaje cu texturare fina. 
  • Zgura marunta. Potrivita deoarece are un grad de coroziune redus. 
  • Rumegus. Potrivit mai ales pentru spatiile rezidentiale. Este adevarat, solicita mai multa intretinere, dar nu are efecte nocive asupra mediului. 

 

3. Este buna sarea pentru deszapezire?

 

Nu, nu folosi sare pentru a topi zapada sau gheata! Aceasta poate afecta in timp atat durabilitatea, cat si aspectul pavelelor. Este foarte important sa protejati pavelele de subtante chimice precum acizi, clor sau saruri. In plus, amestecul rezultat din sare si topirea zapezii este nociv pentru plantele din jur.

 

Alege, in schimb, produse pentru deszapezire  din magazine specializate, care nu afecteaza nici pavelele, nici mediul inconjurator.

 

 

IMPORTANT: este posibil ca dupa topirea zapezii sa apara pe suprafata pavata EFLORESCENTA: depuneri temporare de calcar, sub forma de zone sau pete albe, care dispar in timp in urma exploatarii. Aparitia eflorescentei nu constituie o baza de reclamatie, deoarece calitatea produsului nu este afectata.

 

In concluzie, daca esti beneficiarului unei curti interioare sau terase pavate cu pavele vibropresate, nu trebuie sa iti faci griji pentru intretinere.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Sfaturi de amenajare a unei gradini alpine Sfaturi de amenajare a unei gradini alpine
Folosirea faunei utile in combaterea biologica din culturile horticole Folosirea faunei utile in combaterea biologica din culturile horticole
Organizarea magaziei: cum sa iti asezi toate sculele intr-o ordine perfecta Organizarea magaziei: cum sa iti asezi toate sculele intr-o ordine perfecta
Află unde găsești cărți de grădinărit și care sunt beneficiile acestei activități Află unde găsești cărți de grădinărit și care sunt beneficiile acestei activități
Bradul de Craciun: ce trebuie sa stii despre intretinerea si replantarea brazilor in ghiveci Bradul de Craciun: ce trebuie sa stii despre intretinerea si replantarea brazilor in ghiveci
Utilaje care iti permit o administrare usoara a unei gradini mari Utilaje care iti permit o administrare usoara a unei gradini mari

Vezi mai multe articole