Potrivit Organizatiei Internationale a Cafelei, nivelul consumului de cafea creste cu 10% in fiecare an. Statisticile arata ca, in intreaga lume, se servesc aproximativ 1,4 miliarde de cani de cafea pe zi. Cei mai mari consumatori sunt de cafea sunt: SUA, Germania, Franta, Japonia si Italia.
In Romania, consumul de cafea este unul modest, aproximativ 2 kg de boabe de cafea pe cap de locuitor in fiecare an, media europeana fiind de 3 kg pe cap de locuitor.
Care este secretul unei cesti de cafea?
Pretul
Ca in cazul tuturor produselor, pretul are importanta. Cafeaua foarte buna nu o vei gasi la un pret foarte mic. Este recomandat sa alegi o cafea la un pret moderat, achizitionata din magazinele de specialitate.
Boabe vs Cafea macinata
Desi ai fi tentat sa alegi cafeaua macinata, specialistii recomanda sa achizitionezi intotdeauna boabele de cafea. Cafeaua macinata poate petrece foarte mult timp pe rafturile din supermarketuri, timp in care isi poate pierde din aroma si isi poate schimba gustul. Desi dureaza sa macini cafeaua singur, te vei bucura de un gust, dar si un miros proaspat de fiecare data.
Boabele de cafea
Soiurile principale de cafea sunt Arabica si Robusta. Diferenta dintre ele o face gustul, Arabica are un gust mai delicat, in timp ce Robusta are un gust mai amar si contine mai multa cofeina, dar si pretul, Arabica fiind de doua ori mai scumpa decat Robusta.
De regula, boabele de cafea Arabica sunt mai mari si au o forma ovala, pe cand boabele de cafea Robusta sunt mai rotunde. Inspecteaza boabele de cafea, acestea nu ar trebui sa aiba pete sau crapaturi.
Gradul de Macinare
Acorda o atentie deosebita gradului de macinare:
- Granulatie foarte fina – potrivita pentru Turkish Coffee;
- Granulatie fina – potrivita pentru Espresso;
- Granulatie medie – potrivita pentru Syphon si Moka Pot;
- Granulatie mare – potrivita pentru Presa Franceza;
- Granulatia foarte mare – potrivita pentru Filtru de cafea.
Depozitarea
Aerul, lumina si caldura sunt cei mai mari dusmani ai cafelei. Ai grija la ambalaj, acesta trebuie sa fie foarte bine inchis, sa nu permita aerul sa iasa sau sa intre. Nu este recomandat sa depozitezi cafeaua in ambalaje din plastic sau hartie. Nu depozita cafeaua in frigider, pentru ca aceasta are abilitatea de a absorbi mirosurile din jur.
Cantitatea
Expertii recomanda urmatorul raport de ingrediente: 1g de cafea proaspat macinata la 10 ml de apa.
Pentru un gust mai bogat, incalzeste putin cana inainte de a turna cafeaua. Acest lucru ii va oferi cafelei un gust mai bogat!
Incearca sa o servesti fara lapte sau zahar
Desi laptele si zaharul o indulcesc, oferindu-i acesteia un gust mai placut, o cantitate excesiva poate distruge gustul si celei mai proaspete cafele.
Comentarii
Nu exista comentarii.