on

Sfaturi pentru protejarea fonica si diminuarea zgomotului (II)

11 iulie, 2018

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In primul episod al serialului dedicat izolarii fonice a locuintei am vorbit despre prima parte a solutiilor menite sa reduca zgomotul din interior. Acum a venit momentul sa continuam discutia, cu restul solutiilor care pot asigura confortul fonic dintr-un camin. Asadar, episodul 2 al acestui serial de 3 articole.

Aer proaspat da, vacarmul de afara nu

Proprietarii de locuinte stiu ca, prin deschiderea ferestrelor, camera se va aerisi, insa in acelasi timp va patrunde inauntru si vacarmul strazii. Totusi, nu se poate renunta defel la aerisirea locuintei. De aceea, o solutie este ventilatorul special alcatuit din doua unitati, una in interior si alta in exterior, montata pe perete sau sub glaful ferestrei. Asa-numitele aparate de aer conditionat antifonice functioneaza silentios si, in plus, datorita modului de executie, nu permit perceperea zgomotului de afara. Masa de aer proaspata este reglabila optional, in functie de aparat.

Amortizor de zgomot la instalatia de evacuare

O parte din zgomotul produs in camera de ardere si pe traseul gazului de incalzire se propaga in tubulatura de evacuare a gazelor arse. Prin aplicarea unui element absorbant compus din cateva segmente pe racordul de legatura la focar si un amortizor de zgomot pentru gazele arse pe piesa de imbinare, transmiterea acestor zgomote in instalatia de evacuare (si prin aceasta in cladire si spre exterior) poate fi diminuata. Modulul de baza este prefabricat si poate fi adaptat la nivelul de zgomot al focarului.

Perete protector fonic

Fonoizolarea unui perete despartitor din gips-carton da rezultate daca este folosit un strat intermediar din vata de sticla. Protectia fonica poate fi insa si mai buna: o serie de teste cu diferite materiale au aratat ca o structura alcatuita din trei straturi de placi din vata de sticla (cele din exterior bine compactate pe o grosime de 20 mm, cea din mijloc fiind un miez izolator moale) realizeaza o fonoizolatie superioara, pentru ca ambele parti exterioare preseaza puternic fetele interioare ale panourilor de gips-carton, fapt care le confera calitati de amortizare a sunetelor. Proiectul abordeaza si tema imbunatatirii fonoizolatiei structurii metalice si a placilor.

Separare optima

Unele materiale textile sunt valorificate in scopul etansarii rosturilor de separare dintre suprafetele din beton. Principala calitate a paslei este ca poate fi introdusa/ extrasa din spatii inguste. De regula, se recurge la obturarea rosturilor de tasare (strict necesare intre zidurile a doua tronsoane de cladire aliniate) pentru a impiedica plastifierea betonului, urmata de aparitia puntilor fonice si termice.

Punctul slab: fanta dintre usa si podea

La ce este buna o usa de acces perfect antifonata, daca sub aceasta exista un spatiu liber si aerat? Exista insa o serie de solutii destinate fonoizolarii usilor, chiar dupa montarea acestora. La cantul inferior al usii poate fi montat un asa-numit profil de izolare acustica. Prevazut cu mai multe interspatii, acesta se inchide perfect etans cu pardoseala si constituie o bariera in calea mirosurilor si a curentilor de aer, dar si impotriva zgomotelor care ar putea razbate in locuinta.

Cateva informatii despre panourile fonoabsorbante

Aceste panouri, cu o compozitie de 90% granule expandate de sticla reciclata si 10% diverse substante auxiliare sub forma de pulbere, pot fi utilizate eficient in scop de fonoizolare atat la constructiile noi, cat si la renovarea celor existente. Folosite, de obicei, in sistemele de compartimentare a spatiilor cu destinatii diferite, la plafoanele acustice sau la amenajarile interioare ale vapoarelor de pasageri, acetea sunt utilizate in mod frecvent si in domeniul industrial. Mixtura de materiale este modelata printr-o procedura speciala, apoi incalzita si presata in anumite matrite pentru ca, in final, sa fie decupata. Panourile rezultate astfel sunt poroase, extrem de usoare, impermeabile si rezistente la compresiune.

CITESTE SI: Sfaturi pentru protejarea fonica si diminuarea zgomotului (I)

Dusuri si cazi silentioase

Chiar si cazile din otel sau acril pot fi montate astfel incat sa asigure o protectie fonica optima. Aceasta deoarece, in conditiile unui montaj inadecvat, zgomotele produse de jetul de apa al dusului sau de scurgerea vanei se pot transmite prin planseu spre incaperile situate dedesubt. Chiar si modalitatea dezavantajoasa de racordare a cazii la peretii baii poate conduce la propagarea sunetelor. De aceea, au fost elaborate o serie de solutii corespunzatoare, precum picioarele reglabile, izolate fonic, dar si autoadezive care detaseaza vana de perete. Marginile cazii vor fi prevazute cu mansete fonoizolante, in vederea reducerii zgomotului. Nu in ultimul rand, mai exista benzi antifonice pentru separarea acustica a cazilor incastrate in zidarie, dar si tesaturi din fibre speciale pentru amortizarea sonora a celor din otel.

Protectia fonica a scarilor

O scara poate fi sau nu silentioasa, in functie de sistemul de executie adoptat, modul de fixare in perete si planseu, masa, respectiv grosimea si structura zidurilor care o sustin. Incastrarea rigida a scarii permite propagarea zgomotelor, iar elementele de asamblare cu lungime mare, care patrund in ea sau reperele verticale tensionate (precum balustrii lungi de sustinere a mainii curente) pot conduce la aparitia unor sunete neplacute. Probleme mai delicate creeaza si racordarea la perete a treptelor in consola. Aici, pentru a evita transferul sonor, o solutie eficienta sunt carcasele tubulare prevazute cu materiale fonoizolante.

Carcase silentioase la rulouri

Ti se intampla sa auzi motoarele masinilor sau latratul cainilor din vecini, desi ferestrele sunt inchise si izolate fonic? Probabil ca aceste zgomote ajung in locuinta pe cai nestiute, precum carcasele rulourilor sau fanta de rulare a chingii. Specialistii avertizeaza ca o gaura de numai 5 cm este suficienta pentru a receptiona acelasi nivel de zgomot ca si in cazul in care ar fi fereastra deschisa. Pentru evitarea acestor neplaceri, este necesara montarea in carcasele rulourilor, a unor ccasete pentru ghidarea chingii fonoizolante, fixate cu spuma poliuretanica.

Construieste corect cu gresie calcaroasa

Daca intentionezi sa construiesti cu gresie calcaroasa, trebuie sa iei masuri sporite de protectie fonica a fiecarui element constructiv. Producatorii recomanda urmatoarele grosimi de ziduri si clase izolatoare pentru caramizi:

  • 15 cm (KS=1,8), intre living si camera copiilor
  • 24 cm (KS=2,0) intre doua apartamente
  • intre locuinta si casa scarii sau intre coridor si camere: 2x 15 cm (KS=1,8), plus 9 cm intre zidurile caselor de tip duplex.

    VA CONTINUA

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Termoizolarea suplimentara Termoizolarea suplimentara
Polistiren extrudat Polistiren extrudat
Dezvaluiri despre piata polistirenului. Produse care pot induce in eroare Dezvaluiri despre piata polistirenului. Produse care pot induce in eroare
4 lucruri pe care este bine sa le cunosti inainte sa realizezi termoizolarea cladirii 4 lucruri pe care este bine sa le cunosti inainte sa realizezi termoizolarea cladirii
Poluarea fonica: cat de groasa trebuie sa fie izolatia pentru diverse niveluri de zgomot Poluarea fonica: cat de groasa trebuie sa fie izolatia pentru diverse niveluri de zgomot
Alege corect polistirenul pentru termoizolarea fatadei Alege corect polistirenul pentru termoizolarea fatadei

Vezi mai multe articole