Acoperisul unei case cu cos de fum pe care iese fum.

Sfaturi pentru realizarea cosului de fum

05 mai, 2016

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Cosul de fum este o componenta importanta a instalatiei de incalzire. Cu toate acestea, rolul lui este adesea minimizat. Majoritatea celor care isi construiesc o casa se focuseaza pe materialele de constructie, pe compartimentare si detalii ale interioarelor, pe realizarea finisajelor, iar realizarii cosului de fum nu ii este acordata mai deloc atentie. Pe principiul “decat o soba buna si un cos de fum inadecvat, mai bine o soba nu atat de buna, dar cu un cos de fum functional”, sa trecem in revista cateva sfaturi pentru realizarea cosului de fum.

Cosul de fum are o dubla functie. In primul rand, are rolul de a scoate din soba/semineu/locuinta  produsele rezultate in urma arderii, adica fumul. In al doilea rand, cosul de fum are rolul de a furniza  oxigen focului. Curentul de aer care are loc prin cosul de fum este determinat de mai multi factori:
- Inaltimea cosului de fum;
- Diametrul cosului de fum;
- Construirea cosului de fum;
- Ramificatiile din cosul de fum;
- Locatia cosului de fum.

Citeste si Intretinerea cosului de fum

Amplasamentul sursei de caldura trebuie sa  permita folosirea unui cos de fum drept, fara devieri.
Canalul de fum, adica burlanul dintre sursa de caldura si cosul de fum, trebuie sa aiba :
- Traseu cat mai scurt;
- Devieri cat mai putine si cu unghi cat mai mic;
- Traseul sa fie cat mai in panta si deloc orizontal;
- Racordarea la cos sa fie realizata in unghi;
- In cazul incalzirii pe lemne se recomanda un unghi de aproximativ  45o.

Ideea este ca orice deviere a burlanului reduce tirajul, mareste depunerile de funingine si creste riscul de fisurare. In plus, devierile fac ca burlanul sa fie mai greu de curatat.

Iata cateva reguli pentru realizarea cosului de fum:
- Cosul trebuie sa fie etans. Sub nicio forma nu trebuie sa existe fisuri, iar daca acestea apar in timp, trebuie reparate de urgenta. Fisurile produc scapari de gaze arse in locuinta, ceea ce poate fi fatal;
- In functie de lungimea si traseul burlanelor si a cosului de fum, trebuie sa existe una sau mai multe portite de vizitare care sa permita accesul la cos pentru inspectie si intretinere;
- Terminalul cosului trebuie sa ajunga cel putin la nivelul coamei acoperisului;
- Peste gura cosului de fum trebuie sa existe o piesa terminala, un acoperamant care sa protejeze de precipitatii si de refularea vantului.

In concluzie, pentru a nu risca producerea unor accidente ce pot fi chiar fatale, trebuie sa tratezi cu mare atentie construirea cosului de fum, dar si inspectarea si intretinerea sa ulterioara Pentru imbunatatirea tirajului este recomandat sa se tina cont de intregul ansamblu de factori ce-l conditioneaza, in principal de raportul dintre inaltimea si diametrul tuburilor ce alcatuiesc cosurile de fum.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Eficienta Energetica: Sistemul de Ventilatie cu Recuperare de Caldura de la Valsir Eficienta Energetica: Sistemul de Ventilatie cu Recuperare de Caldura de la Valsir
La fel de important ca sistemul in sine este si tubulatura de ventilatie La fel de important ca sistemul in sine este si tubulatura de ventilatie
Intretinerea cosului de fum Intretinerea cosului de fum
Hala cu ventilatie descentralizata sau centralizata? Un ghid care va ajuta sa decideti. Hala cu ventilatie descentralizata sau centralizata? Un ghid care va ajuta sa decideti.
Raspandeste ventilatia rezidentiala virusul SARS-CoV-2? Raspandeste ventilatia rezidentiala virusul SARS-CoV-2?
HomeVent - Beneficii pentru sanatate HomeVent - Beneficii pentru sanatate

Vezi mai multe articole