on

Sfaturi practice pentru achizitionarea unui case

19 august, 2022

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Achizitionarea unei case este un proces plin de satisfactii, insa poate fi in acelasi timp o perioada stresanta, avand in vedere multitudinea de factori ce trebuie analizati cu mare atentie. Ne referim aici atat la aspecte ce tin de pozitionarea locuintei, pret, dimensiune si compartimentare, dar si aspecte ce pot fi mai greu de analizat fara o documentatie specifica, precum: structura casei, instalatiile sanitare, instalatiile termice si asa mai departe. Din acest motiv, am cerut sfatul unui inginer proiectant structurist SKULPTOR.ro. Iata in continuare perspectiva acestuia.

 

Pentru a intelege mai bine imaginea de ansamblu, orice proiect in constructii are nevoie de urmatoarele:

  • Arhitect - care de cele mai multe ori este si proiectantul general;
  • Inginer proiectant structurist;
  • Inginer geotehnician – realizeaza studiul geotehnic;
  • Inginer topograf;
  • Instalator;

 

Pot fi implicati si alti specialist in functie de complexitatea lucrarii.

 

De-a lungul carierei mele am observat ca majoritatea oamenilor nu stiu de implicarea unui inginer structurist in realizarea proiectului unei case, de aceea simt nevoia sa fac anumite lamuriri in ceea ce priveste responsabilitatile unui inginer proiectant si responsabilitatile unui arhitect.

 

Arhitect

 

Rolul unui arhitect este acela de a te asculta si, plecand de la necesitatile, gusturile, modul tau specific de viata, dar evolutia posibila a familiei tale, de a te ajuta sa definesti propriul tau proiect. Rolul si responsabilitatile unui arhitect sunt:

  • Prin realizarea unor desene detaliate, defineste designul unei cladiri.
  • Determina fezabilitatea proiectelor, prin stransa colaborare cu ceilalti profesionisti din domeniu (ingineri si manageri de constructii, topografi si tehnologi arhitecturali etc.);
  • Este la curent cu toate noutatile din domeniu, cunoaste legislatia urbanistica;
  • Cunoaste si are in vedere impactul asupra mediului;
  • Respecta bugetul proiectului si tine cont de cerintele specifice ale beneficiarului final;
  • Adapteaza planurile in functie de problemele ce apar pe parcurs.

 

 

Inginerul proiectant structurist:

 

Proiectul tehnic, caietul de sarcini, dar si documentatia tehnica sunt realizate de un inginer structurist. Acestea sunt necesare pentru obtinerea autorizatiei de construire si executie. Dar asta nu este tot, acesta va stabili si sarcinile de incarcare a structurilor, va efectua calcule statistice si dinamice, va concepe structura de rezistenta si asa mai departe.

 

Un inginer structurist trebuie sa cunoasca si stapaneasca extrem de bine matematica si fizica, si sa aiba si abilitatea de a aplica aceste cunostinte in rezolvarea creativa a problemelor. De ce? Pentru ca el este cel care ofera structuri remarcabile, rezistente si durabile. Ca sa va faceti o idee mai clara, daca un arhitect este preocupat de forma si aspectul cladirii, un inginer structurist este preocupat de partea nevazuta a cladirii, de structura acesteia.

 

Conform Brasov.net: Banca Mondiala a estimat intr-un raport despre Romania, 126154-RO, ca „o repetare a cutremurului din 1977 ar implica pierderi de 11 miliarde de euro prin distrugere, 25 de miliarde de euro pierderi economice si 250.000 de oameni ramasi fara adapost pentru luni de zile”.

 

Principala problema o reprezinta in acest moment lipsa de informare a proprietarilor finali ai cladirilor. Chiar daca exista un sistem de calitate in constructii, norme si coduri de proiectare, cetateanul obisnuit nu intelege exact ce cumpara, care este nivelul de siguranta oferit de produsul pe care il primeste, care ar fi responsabilitatile si drepturile sale legate de acea constructie. Tendinta generala este sa aleaga cea mai ieftina solutie, pentru care primeste minimul impus de lege. Scopul principal al codurilor de proiectare seismica este de a evita pierderea vietii, sau a ranilor grave, in cazul unui cutremur major. Limitarea pagubelor materiale, economice este doar un scop secundar. Conform legii 10 inginerii proiectanti sunt responsabili „pentru viciile structurii de rezistenta rezultate din nerespectarea normelor”.

 

Prin urmare, inainte de a achizitiona o locuinta, pe langa geometria, forma, functionalitatea unei cladiri, recomand sa fie urmarite si urmatoarele aspecte:

 

  1. Documentatia

 

Aici ar trebui sa se urmareasca:

  • in primul rand o autorizatie care sta la baza proiectului de casa;
  • un proiect tehnic: planuri structurale cu imobilul si verificat daca planurile coincid cu realitatea;
  • daca exista un proiect tehnic, gradul de detaliere al proiectului.

 

 

  1. Investigatii de teren

 

Aici lucrurile devin mai complicate si este necesara implicarea unui expert tehnic. Pe scurt, daca o structura ar fi un corp uman, atunci expertul tehnic ar fi doctorul care face un set de analize pentru a afla starea de sanatate a pacientului.

 

 

Studiu de caz

 

De curand am facut un “set de analize” pentru o casa proaspat achizitionata de un beneficiar. Constructia a fost ridicata in jurul anului 2010. La prima vedere, constructia arata bine d.p.d.v structural, fara fisuri, fara tasari ale terenului. Am inceput acest proiect in colaborare cu un arhitect, care ne-a pus la dispozitie cateva planse sumare care au fost depuse pentru obtinerea autorizatiei de constructie (DTAC). Pentru acest “set de analize”, am colaborat cu echipe care au realizat: studiul geotehnic (pentru a afla natura pamantului si presiuni conventionale), dezveliri la fundatii (pentru a verifica daca planurile coincid cu realitatea) si incercari pe materiale (pentru a afla rezistenta materialelor).

 

Urmatorul pas a fost sa comparam daca planurile existente reflecta realitatea din teren. Am realizat cu uimire ca sunt multe neconcordante. precum: o dispunere diferita a fundatiilor, lipsa unor fundatii, inaltimea fundatiilor mai mica in realitate.

 

Pasul urmator a fost, cu ajutorul tuturor informatiilor obtinute de catre colegii nostri (geotehnicieni si cei care fac incercari pe materiale), sa cream un model de calcul tridimensional. Un model de calcul este o simulare matematica a unei constructii asupra carei actioneaza incarcari care pot aparea pe durata de exploatare (incarcari gravitationale, utile, vant, zapada si cutremur).

 

Model de calcul ce simuleaza realitatea

 

In urma calculelor am constatat ca, in ciuda faptului ca imobilul arata vizual foarte bine, majoritatea grinzilor cedeaza in cazul unui cutremur mai sever. De asemenea, placile sunt slab armate. De aceea, am recomandat introducerea mai multor elemente verticale (astfel incat grinzile sa aiba o deschidere mai mica), introducerea unor grinzi in ochiurile de placa foarte mari si consolidarea unor grinzi. Costurile de interventie asupra unei cladiri sunt considerabil mai mari si de multe ori solutia mai ieftina si mai sigura este demolarea constructiei. Situatii de acest gen pot fi evitate prin angajarea unui inginer structurist drept consultant.

 

Speram ca informatiile prezentate in acest material sa iti fie de folos si sa alegi cu grija urmatoarea ta locuinta, apeland la ajutorului unor specialisti in domeniu.

 

SKULPTOR.ro ofera servicii de proiectare structurala si expertizare tehnica in industria constructiilor, precum: elaboreaza expertize tehnice, ofera asistenta tehnica pentru fiecare proiect, reduc erorile de proiectare prin detaliere 3D, ofera solutii BIM, colaboreaza cu profesionisti din cadrul catedrelor UTCB si UAUIM.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Umezeala in constructii si ruperea capilaritatii - Cum elimini aceasta problema Umezeala in constructii si ruperea capilaritatii - Cum elimini aceasta problema
Drumul catre transformarea digitala, INNOCONSTRUCT - Conferinta internationala despre inovarea in constructii Drumul catre transformarea digitala, INNOCONSTRUCT - Conferinta internationala despre inovarea in constructii
Modul in care hidroforul iti aduce confortul in casa Modul in care hidroforul iti aduce confortul in casa
Cum alegi si ce ii ceri arhitectului Cum alegi si ce ii ceri arhitectului
Cosuri de fum - variante moderne Cosuri de fum - variante moderne
Solutii moderne pentru nivelarea rapida a placarilor Solutii moderne pentru nivelarea rapida a placarilor

Vezi mai multe articole