on

Sfaturi privind refacerea acoperisului

11 martie, 2020

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In foarte multe cazuri, inlocuirea unor elemente de constructie uzate este o solutie mai buna decat repararea acestora. Acoperisul e o parte foarte importanta a casei tale, asigurand stabilitatea, protectia si confortul locuintei, dar are un rol deosebit si in estetica sa. In functie de tipul de mediu si structura casei, trebuie ales tipul de acoperis care este potrivit din punct de vedere calitativ, al formei si inclinatiei. Un acoperis vechi, pe langa faptul este depasit ca performanta, este si inestetic. Si pentru ca este vorba despre siguranta si confortul proprietarului, operatiunile de refacerea a acestuia trebuie realizate cu simt de raspundere.

Postasul666, forumist Misiunea Casa, se confrunta cu urmatoarea situatie: Vreau sa inlocuiesc tigla veche de pe casa si sa pun tot tigla, ceramica sau de beton. Inclin spre beton ca e mai ieftina per total. Insa inainte de asta vreau sa consolidez lemnaria. Tot citind si studiind prin pod ce si cum, mi-am dat seama ca mai trebuie cate ceva. Casa este din caramida eficienta, pereti grosi de 30 cm plus tencuiala, fundatia este destul de sanatoasa. Grinzile sunt din stejar – 12 x 12 cm si au 5 metri lungime.

Capriorii sunt din brad, circumferinta de 25 cm la capatul de la coama si 35 cm la capatul de la streasina, distanta interax este de 80 cm. In partea din fata casei sunt asezati pe grinzi, in partea din spatele casei sunt asezati pe cosoroaba. Lungimea unui caprior este de aproximativ 3 metri intre punctele de sustinere, coama si partea de acoperis. Pe coama sunt prinsi cap in cap. Cosoroaba este din stejar - 12x12 cm.

Coama este din brad, circumferinta este de 25 cm la un capat si de 38 cm la celalalt capat. Casa e in forma de L, sunt 2 coame, una de 7 metri si una de 3,8 metri.

Popii sunt din stejar - 10x10 cm. Sunt doar 4, 3 sunt pe capete si unul cam pe la jumatatea coamei si sunt mai lungi. Nu exista clesti, nu exista scaune.

Eu am zis asa: sa pun de jur imprejur scaune si sa maresc numarul de popi la coame.

Am adus pe cineva sa-mi calculeze necesarul de tabla si pretul final este prea mare, peste puterile mele. Asa, tigla si ce mai este de facut, as face eu.

EMP, membru marcant Misiunea Casa: Trebuie sa schimbi toata sarpanta. Sau mai ieftin, o desfaci, cureti tot lemnul de coaja, creezi sectiuni dreptunghiulare (la lemnul care nu este afectat) cu un circular.

Postasul666: Din ce motiv ar trebui sa schimb toata sarpanta? Daca as face lemnul "dreptunghiular" ar fi mai rezistent? Capriorii nu au coaja pe ei. Atunci cand voi desface acoperisul voi schimba ceea ce este degradat.

Pe mine ma intereseaza mai mult o solutie de a rigidiza acest acoperis. Care ar fi pasii? Din schita acoperisului pe care am postat-o mai sus, renunt la partea de sus, adica va ramane asa, in forma de L. Camerele au 4 metri latime si 4 lungime si un hol 4x2,5 m. Grinda coarda de suport a popilor ce tine coama este pe mijlocul camerei. Daca e sa adaug de jur imprejur cate o pana (sau scaun cum se mai zice), popii pe care se sprijina vor apasa tot pe grinzile planseului. Nu se vor curba grinzile?

Specialistul MC: In cazul dumneavoastra merge sa intariti sarpanta montand popi intermediari, din material de 12x12, intre popi existenti in asa fel incat distanta dintre popi sa fie cat mai egala.

Ca material pentru grinda scaunului puteti utiliza material de minim 12x12 cm, iar pentru popii inclinati acelasi tip de material. In schite aveti un detaliu cu scaunul inclinat si o vedere generala.

  

Postasul666: Multumesc mult! Acum mai vin cu o nelamurire: scaunele unde ar trebui pozitionate? Pe mijlocul capriorilor sau la 1/3 de coama? Sau undeva intre 1/3 si 2/3 de coama? Sau sa le pun pe jumatatea capriorului? Dupa mine le-as pune undeva la 1/3 de coama, deoarece varful capriorului este mai subtire acolo.

Specialistul MC: In schita am pus scaunele la jumatate. Puneti grinda pentru scaun la circa 130 cm fata de coama, putin mai mult de 1/3.

Citeste intreaga conversatie aici.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Acoperisuri pentru cladiri istorice Acoperisuri pentru cladiri istorice
Acoperisul ventilat din sindrila bituminoasa: mai rezistent si etans cu pastila termoadeziva Acoperisul ventilat din sindrila bituminoasa: mai rezistent si etans cu pastila termoadeziva
Accesorii pentru un acoperis perfect Accesorii pentru un acoperis perfect
Protectia impotriva UV, element de baza al acoperisurilor Protectia impotriva UV, element de baza al acoperisurilor
Wetterbest – Sfaturi pentru un acoperis rezistent Wetterbest – Sfaturi pentru un acoperis rezistent
Propunerile forumistilor Misiunea Casa: Cea mai avantajoasa solutie pentru invelirea casei Propunerile forumistilor Misiunea Casa: Cea mai avantajoasa solutie pentru invelirea casei

Vezi mai multe articole